Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Máte doma přebytek kaštanů? Zadarmo z nich vyrobíte prací prostředek i ochranu proti molům

FotoHelin/Shutterstock.com

Začínají se vám doma hromadit kaštany od dětí nebo si sami nějaké z podzimních procházek sem tam přinesete? A víte, co s nimi? Kromě skládání zábavných zvířátek mají v naší domácnosti spoustu užitečného využití, o kterém plno lidí neví. Z kaštanů totiž připravíte účinný domácí prací i čistící prostředek i odpuzovač pavouků nebo molů. Inspirujte se našimi tipy a vytěžte letos z kaštanové sezóny maximum.

Přečtěte si také

Srovnání vysavačů: Dyson vládne všem, nebo zvládnou to samé i levnější vysavače od konkurence?

Šetrný prací prostředek

Kaštany koňské, plody stromu jírovec maďal, mají výborné čisticí účinky. Bílá jádra totiž obsahují množství účinných rostlinných látek a saponinů, což jsou aktivní sloučeniny, které po styku s vodou pění. Navíc změkčují vodu, rozpouští tuky a odstraňují některé nečistoty. S odolnými skvrnami vám asi nepomohou, na běžné praní jsou ale kaštany zcela ideální. A chytře vás zachrání i na cestách nebo chalupě, když nemáte kupované prací prostředky zrovna po ruce.

Po domácku vyrobený prací roztok z kaštanů je pak nejen prakticky zadarmo (přidáte jen vodu), ale je také šetrný a hypoalergenní. Tedy ideální i pro praní prádla malých dětí, alergiků nebo jedinců s citlivou pokožkou.

FotoHelin / Shutterstock.com

Jak vyrobit prací prostředek z kaštanů?

Budete potřebovat jen 1 litr vlažné vody a asi 10 kaštanů.

  1. Kaštany dobře omyjte. Dejte je do sáčku a pod utěrkou je tvrdým předmětem rozbijte. Hnědé slupky můžete vysbírat, není to ale nutné. Jádra je pak nejlepší rozdrtit na co nejmenší kousky (klidně i nastrouhat), aby se uvolnilo co nejvíce aktivních látek.
  2. Drť z kaštanů dejte do uzavíratelné sklenice nebo dózy a přilijte vodu. Uzavřete a protřepejte. Ihned uvidíte, jak obsah začne pěnit.
  3. Sklenici nechte alespoň 3 hodiny odležet.
  4. Hotové přeceďte před plátýnko nebo jemné sítko do nové nádoby.
  5. Při praní lijte přímo do bubnu pračky (dávkujte stejně, jako jste zvyklí u běžného pracího prostředku), perte ideálně na 30 až 60 °C.

Univerzální mycí (a mydlicí) přípravek

Podobným způsobem lze kaštanový roztok používat jako ekologický (v případě nouze i náhradní) přípravek na nádobí nebo mytí rukou. Výroba je stejná jako u pracího roztoku výše. Pro koncentrovanější výsledek nechte kaštany uzavřené ve vlažné vodě odmáčet klidně až 24 hodin. Poté přeceďte a používejte k mytí nádobí jako alternativu k mýdlové vodě při běžném úklidu nebo k umývání těla, či dokonce vlasů.

Ochrana před pavouky i moly

Ačkoliv se může zdát, že spolu s klesajícími teplotami máme od nezvaných hmyzích návštěvníků zase na nějakou dobu pokoj, opak je pravdou. Řada z nich hledá v našich zdech nebo škvírách kolem oken a dveří teplý úkryt před venkovními klesajícími teplotami. A mezi nimi i neoblíbení pavouci nebo otravní moli, kterým hnědé kaštany vyloženě nevoní.

Položit, případně zavěsit v síťce proto můžete kaštany jak na parapety (u oken mohou mimo jiné zabránit šíření molů od sousedů), tak za dveře, případně do spíže nebo šatní skříně apod. Kaštany doporučujeme ještě naříznout nebo nakřápnout louskáčkem či kladívkem –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ jejich aroma bude silnější a pro hmyz efektivněji odpudivější.

pinot-noir / Shutterstock.com

Postřik proti mšicím

Ani mšice látky obsažené v kaštanech nevyhledávají, proto můžete s jejich pomocí zkusit ochránit i své venkovní a pokojové rostliny. Použít v tomto případě lze univerzální postřik vyrobený z kaštanové vody stejně jako u mycích a pracích prostředků popsaných výše. Nebo si připravit silnější roztok.

Jak na to? Kaštany nejprve nadrťte a rozprostřené na plechu dejte při nízké teplotě vysušit do trouby (do dvířek dejte vařečku pro odvod páry) nebo do sušičky na ovoce. Pak je rozemelte na jemný prášek a ten smíchejte s vodou. Pro zvýšení účinků můžete mleté kaštany s vodou svařit v kastrůlku na sporáku. Vychladlou tekutinu přeceďte a přelijte do nádobky s rozprašovačem. Aplikujte přímo na rostliny.

Zdroje: Boddels, Příroda do kapsy, Kupi