Křupavá pochoutka plná bohatého aroma evokujícího nejen dlouhé podzimní večery strávené s hrnkem čaje v dece u krbu, ale také blížící se vánoční svátky. Směsice koření, v níž dominuje výrazná skořice, vykouzlí magickou atmosféru ve vašich domovech již během pečení. A co teprve, až křehké sušenky ochutnáte? Připravte si tuto pochoutku podle našeho receptu a okouzlete sebe i své okolí její chutí i vůní.
Historie kořeněných sušenek Spekulatius nebo také zkráceně Spekulek sahá hluboko do minulosti. Původně se pekly v zemích Beneluxu především v období adventu. Odtud se rozšířily dále do Evropy, kde patří mezi oblíbené sladké pochoutky dodnes, a to nejen v době Vánoc. Obvykle se na sušenkách objevují motivy svatého Mikuláše nebo vánoční tematika. Fantazii se však meze nekladou, a tak si můžete pochutnat na jejich různých variantách i příchutích. Přijdou tedy vhod i nyní k podzimním čajovým dýchánkům.
Jestliže budete chtít dosáhnout co nejpřesnější kopie pravých sušenek, měli byste se při postupu řídit osvědčeným postupem. Podle tradic se těsto nechává odležet i několik dní, a to proto, aby se aroma koření lépe rozvinulo. Uležené těsto se zpracovává do různých tvarů s detailními vzory pomocí speciálních dřevěných formiček nebo vykrajovátek.
Ze samotného vykrajování sušenek se pak stává malý rituál, kterého se mnohdy účastní celá rodina napříč generacemi. Sušenky Spekulatius jsou stmelovacím prvkem nejen díky tradičnímu rituálu jejich přípravy, ale také proto, že se jejich jemně kořeněná chuť skvěle snoubí se šálkem čaje nebo kávy, který si můžete dopřát v okruhu svých nejbližších.
Ačkoliv jsou v současnosti voňavé kořeněné sušenky dostupné v nejrůznějších řetězcích, nevyrovnají se těm, které si připravíte doma. Už jen jejich samotná výroba má své kouzlo. Přesvědčte se sami, jak kouzelnou atmosféru může vyčarovat vůně, která se bude linout vaším domovem bezprostředně po upečení sušenek. Jak na ně?
Sladký dýňový chlebíček je úžasně nadýchaný, jemný a jeho vůně vám nádherně provoní celou kuchyni. Příprava je velmi jednoduchá, vhodná i pro naprosté začátečníky. Jsme přesvědčeni o tom, že si tento zdravý chlebíček zamilujete.
Pumpkin spice latte neboli dýňové latté je hitem posledních let a narazit na něj můžete během podzimu v českých i zahraničních kavárnách. Pokud jste ho ještě neměli možnost ochutnat, zkuste si jej připravit doma, stačí mít doma po ruce připraveno trochu dýňového pyré na výrobu dýňového sirupu.
Vnesete vůni podzimu i do vaší domácnosti?
Zdroj: Larousse Gastronomique, Kupi