Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Smažené bedly v trojobalu: Skvělé řízky z hub, které můžete i zamrazit na zimu

Kupi.cz

Recept na nadýchané řízečky z bedel, které okouzlí svou jednoduchostí i chutí. Ideální pro všechny, kteří si chtějí užít čerstvě nasbírané houby v jedinečné úpravě. Bedly, s jejich jemnou chutí a masitou strukturou, jsou přímo stvořené pro obalování. Připravte si tento lahodný pokrm a přeneste vůni lesa přímo na váš stůl. Stačí vám několik základních surovin a trocha času – výsledek bude stát za to!

Přečtěte si také

Ovocnáři dostanou od státu odškodné přes 376 milionů Kč za zmrzlou úrodu

Bedla, oblíbený úlovek všech houbařů

Bedly, známé svými velkými klobouky, jsou považovány za jedny z nejoblíbenějších jedlých hub na území střední Evropy. Historie jejich sběru sahá hluboko do minulosti, kdy byly hojně využívány nejen v kuchyních našich předků. Byly ceněny pro svou nezaměnitelnou chuť a texturu, která se skvěle hodí pro různé kulinářské úpravy.

Díky své dostupnosti a snadnému rozpoznání se bedly staly oblíbeným cílem houbařů všech věkových kategorií. V našich lesích je můžeme sbírat od července až do prvních mrazíků. V dnešní době se bedly v kuchyni využívají především pro smažení, které podtrhuje jejich lahodnou chuť.

Bedly si můžete i usušit a rozemlít na prášek. Houbový prach pak použijete do polévek, omáček nebo pod maso.

wjarek / Shutterstock.com

Jak vybírat a připravit bedly

Než se pustíme do samotného smažení, je důležité věnovat pozornost výběru hub. Dejte si pozor, neboť snadno mohou být zaměněny za jiné houby, jako například smrtelně jedovatou muchomůrku zelenou či muchomůrku tygrovanou. Navíc i mezi samotnými bedlami existují druhy, které mohou být nebezpečné. Například bedla červenající je schopna vyvolat vážné žaludeční potíže.

Rozpoznání bezpečných bedel

Nejznámějším jedlým druhem je bedla vysoká, jejíž dužnina na rozdíl od nebezpečných druhů nikdy nečervená. Roste především v jehličnatých lesích, kde ji snadno poznáte podle bílého vláknitého podkladu a tmavě hnědých šupin na klobouku. Na trhu je možné zakoupit i bedly pěstované v kontrolovaných podmínkách.

Recept na bedly v trojobalu

  • Počet porcí: 4
  • Délka přípravy: 40 minut

Ingredience

  • 8 čerstvých bedlových klobouků
  • 100 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 150 g strouhanky
  • 1 čajová lžička drceného kmínu
  • sůl podle chuti
  • pepř podle chuti
  • olej nebo sádlo na smažení
Houbové karbanátky se zeleninou
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Houbové karbanátky se zeleninou

Houbové karbanátky se zeleninou jsou velmi chutné a připravené je budete mít jedna dvě. Výběr hub je jen na vás, záleží, co zrovna najdete v lese nebo nakoupíte v obchodě. Karbanátky vám skvěle poslouží jako rychlý oběd či večeře.

Houbové karbanátky se zeleninou

Postup přípravy

  1. Nejprve pečlivě očistěte klobouky bedel od nečistot.
  2. V jedné misce smíchejte hladkou mouku s drceným kmínem, solí a pepřem.
  3. V druhé misce rozšlehejte vejce s trochou soli, můžete vyzkoušet do vajíčka zašlehat i trochu piva, které dodá trojobalu šmrnc.
  4. Každý klobouk bedly nejprve obalte v okořeněné mouce, poté ponořte do rozšlehaného vajíčka a nakonec obalte ve strouhance.
  5. V pánvi rozpalte sádlo nebo olej a připravte dostatečně vysokou vrstvu.
  6. Smažte obalené klobouky dozlatova z obou stran.
  7. Po smažení klobouky položte na talíř vyložený papírovými ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk.
  8. Ihned podávejte, ideálně s čerstvým chlebem, vařenými brambory nebo kaší.
Marian Weyo / Shutterstock.com

Nadbytek hub? Zamrazte je

Pokud jste se vrátili z houbaření s bohatou úrodou voňavých bedel a víte, že je nestíháte zpracovat, máme pro vás skvělé řešení. Zamrazte je. Zachováte tak jejich čerstvost a chuť na dlouhé týdny. Nejlepší způsob, jak bedly zamrazit, je připravit si je jako řízky.

Houby obalte v trojobalu, ale pozor – nesolte je. Sůl by totiž z hub vytáhla vlhkost a trojobal by se rozmáčel. Takto připravené řízky můžete v mrazničce skladovat až 3 měsíce. Až budete mít chuť na křupavé houbové řízky, stačí je jen vytáhnout z mrazáku, osmažit a dochutit solí a pepřem. Během chvilky si tak můžete dopřát lahodnou pochoutku, která vám bude připomínat vaše letní houbařské výpravy.

Tipy z redakce

  • Při nákupu bedel vybírejte pevné a nepoškozené klobouky. Vyvarujte se příliš starých kusů, které mohou mít hořkou chuť.
  • Bedly nejlépe chutnají čerstvé, proto je konzumujte co nejdříve po sběru.
  • Pokud nejste zkušení houbaři, využijte mobilní aplikaci pro identifikaci hub, která vám pomůže bezpečně rozpoznat jedlé druhy.

Zdroj: Kupi