Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Tekutý písek se vrací: Jak ho využít i tam, kde by vás to možná nenapadlo

Stock-Asso / Shutterstock.com

Tekutý písek je starý, ale zároveň velmi účinný způsob čištění různých povrchů. Poradí si se zašlou špínou i odolnými mastnotami. Jak vlastně tekutý písek funguje a na co všechno je vhodný?

Přečtěte si také

Lasagnová polévka je hitem internetu! Na podzim krásně zahřeje a zasytí. Jak ji uvařit?

Proč je tekutý písek účinný

Tekutý písek funguje díky svým abrazivním schopnostem. Obsahuje jemné částečky, pomocí kterých dokáže odstranit i velmi starou a odolnou špínu, u které byste si mohli myslet, že už vyčistit nepůjde. Tyto částečky velice jemně brousí povrch, a odstraňují tak hrubé nečistoty. Dříve se prodával tekutý písek suchý, který se smíchal s vodou, dnes už jsou tyto prostředky o kapku lepší.

Svetlyachock / Shutterstock.com

Na co lze tekutý písek použít?

Kuchyňský pomocník

Při úklidu pořádně zaneřáděného domova nebo třeba i terasy vám může být tekutý písek k užitku. Díky svým schopnostem dokáže vyčistit mastnotu na kuchyňských površích včetně kachliček, které jsou často zaneřáděné od oleje použitého při smažení. Spolehlivě vyčistíte i celou kuchyňskou linku, sporák, vnitřek trouby nebo třeba vnitřek skříněk a police ve spíži. Kromě nábytku a spotřebičů s ním můžete vydrhnout i spodek pánviček a hrnců, kde se často usazuje spálená špína. S tekutým pískem, drátěnkou a dávkou trpělivosti bude povrch brzy zase jako nový.

V koupelně

V koupelně vám tekutý písek zase pomůže s vodním kamenem, který se umí povrchů pořádně držet. Pokud použijete jemnější přípravek, můžete s ním vyčistit také sprchový kout, vanu nebo třeba umyvadla. Zašlou špínu můžete s jeho pomocí odstranit dokonce i ze zásobníku na vodu v toaletě, ale i další povrchů, které potřebujete nutně vyčistit.

Na zahradě i v botníku

Pokud máte na zahradě zašlé bílé plastové židle, tekutý písek vám pomůže se zbavit i usazené špíny, navíc jim jemným broušením dodá zpět jejich zářivě bílou barvu. Když už budete u čištění židlí, tekutým pískem odrhněte klidně i stoly, dětské tříkolky nebo zaneřáděná kola.

Tekutým pískem můžete vyčistit i boty. A tím nemyslíme pouze podrážky, ale klidně i celé bílé kožené tenisky, které už nezáří novotou jako dřív. Tekutý písek se nebojte použít i na místa, která byste rádi zbavili zápachu – třeba odpadkového koše nebo toalety.

PeopleImages.com - Yuri A / Shutterstock.com

Oblíbené značky prostředků s tekutým pískem

  1. Sonett Tekutý písek pro extra jemné čištění (prodává Econea za 129 Kč)
  2. Cif tekutý písek univerzální (prodává Alza za 85 Kč)
  3. Jelen tekutý písek s vůní pampelišky (prodává Dr.Max za 45 Kč)
  4. Frosch Eko tekutý písek (prodává Teta drogerie za 87,90 Kč)
  5. Nanolab tekutý písek se sodou(prodává Nanolab za 79 Kč)
Econea

Na co tekutý písek raději nepoužívat?

Ačkoliv vám může tekutý písek usnadnit spoustu práce, má i své stinné stránky. Právě jeho abrazivní schopnosti mohou některým povrchům uškodit – zejména je poškrábat. Pokud si tedy nejste jisti, jestli by se povrch, který hodláte čistit nezničil, pak to můžete buď vyzkoušet na nenápadné ploše, nebo se poradit s odborníkem. Drsnější tekutý písek se nedoporučuje používat na sklo, dřevo, měkčené plasty ani další citlivé materiály, jako je například sklokeramická varná deska, nerezová ocel a mramor. Existují ale i jemnější prostředky s tekutým pískem, které povrchy čistí šetrně a zničení tolik nehrozí.

Alternativy tekutého písku

Rádi byste utíkali vyčistit nějakou odolnou špínu, ale nemáte tekutý písek po ruce? Nezapomeňte na babské rady. Namísto tekutého písku můžete použít jedlou sodu v kombinaci s octem nebo citronem, hrubozrnnou sůl či borax. Ať už si vyberete cokoliv, stačí přidat trošku vody a využít pastu stejně tak, jako byste využili tekutý písek.

Zdroj: Kupi