Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Vřes a vřesovec jako oblíbené podzimní dekorace: Nenáročné rostliny, které nádherně vypadají

Yulia YasPe / Shutterstock.com

Vřes i vřesovec jsou populární mezi nadšenci přírodních dekorací i mezi těmi, kterým záleží na krásné barevné zahradě či balkonu. Jednoduše patří k podzimu. Jak se ale o ně starat a jaký je mezi nimi rozdíl?

Přečtěte si také

Pečené brambory s parmazánem: Dokonalý recept pro každou příležitost

Vřes i vřesovec jsou oblíbené zejména pro svoji barevnost a také fakt, že kvetou skoro po celý rok. Těšit se z nich tak můžete i během chladných měsíců. Zvlášť na podzim vypadají skvěle jako přírodní dekorace. Oceníte jistě i nenáročnost, kterou se vyznačují.

Vřes není to stejné jako vřesovec

Mají podobný název, patří do stejné rostlinné čeledi, ale je v nich rozdíl. Vřes kvete od konce léta do zimy, vřesovec naopak od jara do léta. Vřesovci se daří na slunci, kdežto vřes vyžaduje spíše polostinné stanoviště. Pokud ho pěstujete za záměrem výroby dekorací, doporučujeme sázet spíše vřesovec, protože je vyššího vzrůstu a má větší květy, a proto i dekorativnější vzhled. Očekávání ale jistě splní oba dva druhy.

Druhů je na výběr hodně

Druhů vřesovce existuje velké množství. Liší se barvoudobou kvetení. Co se týče vřesu, v naší krajině se můžeme setkat s jedním druhem.

  • Vřesovec darlejský (Erica darleyensis) a vřesovec pleťový (Erica carnea) mohou mít rozmanité barvy, a to od bílé přes růžovou až po červenou (kvetou od ledna do května).
  • Vřesovec těkavý (Erica vagans), vřesovec popelavý (Erica cinerea) a vřesovec čtyřřadý (Erica tetralix), které kvetou v létě a začátkem podzimu, mají nejčastěji bílorůžovou barvu.
  • Vřes obecný (Calluna vulgaris), který kvete koncem léta a na podzim, konkrétně v období srpen–listopad, vás potěší svojí růžovou a fialovou barvou.
Sandra Koka / Shutterstock.com

Jak se o rostliny starat?

V obou případech (u vřesu i vřesovce) zvolte mírnou, ale pravidelnou zálivku, půda by tedy neměla být ani příliš suchá, ale ani příliš mokrá. Stanoviště zvolte podle druhu, pro vřes je nejvhodnější polostín, vřesovec zase ocení slunné místo. Oběma druhům se navíc bude líbit jak na zahradě, tak i v nádobách, které mohou krášlit balkonové či okenní prostředí. Zasazujte je ve skupinách a klidně kombinujte více druhů dohromady.

Aby se vřesu i vřesovci dařilo, je třeba je pravidelně zastřihávat. Po odkvětu tedy květy ustřihnete. Nebojte se je vzít i do větší délky, jen jim to prospěje a opět se budete moct těšit z bohatých květů. Ideální čas pro zastřihávání vřesu je především jaro.

  • Pozor! Vřesovce nikdy nezastřihávejte na podzim, protože už mají nasazená poupata. O květy byste tak přišli.

Krásná přírodní dekorace

Vřesy i vřesovce jsou velmi dekorativní, a to nejen proto, jak kvetou, ale i díky krásným a rozmanitým barvám. Nebraňte se sušení větviček, vydrží tak i několik měsíců. Skvěle budou vypadat i věnce nebo jednoduše zasazené květiny v truhlících. Skvěle se také kombinují, takže se je nebojte dát do vázy i s jinými květinami. Perfektně vypadají ve spojení s pampasem, třapatkovkou nebo chryzantémami. Doladí také klasické podzimní dekorace, jako jsou dýně, kaštany, žaludy nebo svícny.

Z vřesu obecného (nikoli z vřesovce) se také dělá čaj, který účinně působí na zdraví močových cest, ledvin i plic. Jednu lžičku sušeného vřesu zalijte asi 250 ml vroucí vody a nechte louhovat 5 až 10 minut. Sceďte a můžete popíjet.

Zdroj: Botany, Jackson Nurseries, Rostlinky, Kupi