Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Život ohrožující botulismus: Kde všude najdeme klobásový jed?

brizmaker / Shutterstock.com

Není divu, že se pojem botulotoxin, nebo chcete-li klobásový jed, stal v poslední době velmi skloňovaným tématem. Jedná se totiž o jeden z nejsilnějších přírodních jedů, který známe. Ačkoliv se tato látka používá v malých dávkách při estetických zákrocích na vyhlazení vrásek, její nevýhody převládají, a to zejména pokud ji nevědomky zkonzumujete spolu se svým oblíbeným jídlem. Jak již z názvu vypovídá, jed se může vytvořit například na uzeninách, avšak nejen tam. Na jaké další potraviny si dát pozor a jak postupovat, pokud se u vás projeví příznaky botulismu?

Přečtěte si také

Kachní prsa s omáčkou z jablek, dokonalé kombo na slavnostní oběd

Nejmocnější přírodní toxin může způsobit i smrt

V přírodě pravděpodobně nenajdete silnější jed, než je právě botulotoxin. Původcem je bakterie Clostridium botulinum, která se běžně nachází ve střevech zvířat. Ve formě spor se pak dostává do půdy, prachu a říčních i mořských sítí. Může také kontaminovat nejrůznější potraviny, a tím se stát pro člověka hrozbou zasahující nervovou soustavu.

Symptomy otravy klobásovým jedem se obvykle dostaví 12 až 36 hodin po konzumaci bakterií napadené potraviny. K prvním z nich patří malátnost či zažívací potíže. Nakažený jedinec pak může pociťovat sucho v ústech, mít potíže s polykáním, chraptět a trpět dvojitým viděním. Dalším příznakem vniku této toxické látky do těla je obrna pohybových, obličejových i dýchacích svalů, což může vést až k udušení.

Při podezření na nákazu vyhledejte urychleně lékaře

Pokud se u vás projeví některé ze zmiňovaných příznaků, je nezbytné urychleně vyhledat lékařskou pomoc, kde vám podají antitoxin (polyvalentní antibotulinové sérum). I přesto, že existuje na tento druh otravy lék a v České republice se jedná o velmi vzácně se vyskytující onemocnění, není radno ho podceňovat. V nejtěžších případech mohou totiž být pacienti hospitalizováni na jednotce intenzivní péče a připojeni na umělou plicní ventilaci.

Máte-li tedy podezření na otravu, nevyčkávejte doma s tím, že se stav zlepší, ale vyhledejte lékaře. A to nejlépe ihned, jakmile zaznamenáte, že je s vámi něco v nepořádku. Pokud to jde, nezapomeňte s sebou přinést také vzorek jídla, který považujete za možný zdroj otravy.

Pozor na domácí konzervy a zavařeniny

Ačkoliv název napovídá, že se toxická látka vyskytuje spíše v masných výrobcích, a to především v klobásách, na pozoru byste měli být také při konzumaci dalších potravin. Kromě masa totiž najdete botulotoxin v rybách nebo konzervovaných potravinách. K rozšíření bakterie obvykle stačí málo, například nesprávný postup při domácím zavařování nebo skladování potravin na místech s nedostatkem vzduchu. Je také nutné vzít v potaz, že kontaminované potraviny nemají změněnou chuť ani vůni. 

Otrava botulotoxinem vám hrozí nejen při konzumaci masa a ryb, ale také třeba zeleniny nebo brambor. Zpozornět byste měli i při výběru konzervovaných masných výrobků. V roce 2022 totiž byla v Česku zaznamenána desítka případů otrav po snědení kontaminované paštiky.

Dmitriev Mikhail / Shutterstock.com

Abyste se otravě botulotoxinem vyhnuli, měli byste dodržovat nejen důkladnou hygienu a postup při čištění a zpracovávání surovin, ze kterých připravujete pokrm, ale také si všímat neobvyklostí na obalech jednotlivých pokrmů. U konzerv tedy zkontrolujte datum spotřeby i jejich stav. Preventivně vyřaďte takové, jejichž obal je poškozený nebo nafouklý. Před konzumací vždy obsah konzervy ideálně 10–15 minut povařte, čímž snížíte riziko možné intoxikace.

Na pozoru buďte nejen při manipulaci s potravinami v kuchyni, ale také při práci na zahradě. Bakterie šířící botulismus se vyskytují zejména v půdě, proto dbejte na to, abyste si po každém kontaktu s hlínou pečlivě umyli ruce. Vyhnete se tak riziku přenesení bakterie do vaší domácnosti.

Zdroje: NZIP, Healthline, Bezpečnost potravin