Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Při praní a sušení svetrů a kabátů dělá většina lidí stejné chyby. Jak je správně prát, aby vydržely dlouho krásné?

Damian Lugowski / Shutterstock.com

Péče o svetry a kabáty může být náročná, zvlášť pokud jsou vyrobeny z jemných materiálů, které se snadno poškodí. V tomto článku se zaměříme na to, jak je správně prát, aby se nesrazily, jaké materiály vyžadují zvláštní péči, zda mohou do sušičky a co dělat, pokud se vám oblečení srazí nebo se na něm objeví žmolky.

Přečtěte si také

Praktické svítidlo s čidlem, které ocení nejen domácnost s dětmi

Jak prát různé materiály svetrů?

Svetry se vyrábějí z různých materiálů, od levnějších syntetických vláken až po luxusní přírodní materiály jako vlna a kašmír. Každý z těchto materiálů vyžaduje specifický přístup k praní, proto se před praním nezapomeňte podívat na cedulku s popisem materiálu. Možná na ní zjistíte, že svetr do pračky nemůže.

Polyester a viskóza

Svetry z polyesteru a viskózy jsou obvykle poměrně nenáročné na údržbu. Mohou se prát v pračce na jemný cyklus a na nižší teploty, obvykle kolem 30 stupňů Celsia. Doporučuje se používat prací prostředky určené pro jemné prádlo a prát svetry naruby, aby se snížilo riziko vzniku žmolků. Zároveň není nutné prát svetry po každém nošení, abyste je příliš nenamáhali.

  • Tip: Pokud chcete svetry z polyesteru nebo viskózy ochránit před tvorbou žmolků, můžete je prát v síťce na jemné prádlo.
FabrikaSimf / Shutterstock.com

Vlna a kašmír

Svetry z přírodních materiálů, jako jsou vlna a kašmír, jsou mnohem citlivější. Doporučuje se je prát ručně nebo v pračce na speciální program na vlnu. Při praní je důležité používat jemný prací prostředek určený pro vlnu a prádlo prát ve studené vodě, aby nedošlo ke sražení.

  • Tip: Při praní svetrů z vlny nikdy nepoužívejte běžný prací prostředek, protože může poškodit jemná vlákna. Vždy je nechte uschnout na plocho, abyste zabránili jejich deformaci.

Mohou svetry do sušičky?

Obecně platí, že svetry by se neměly sušit v sušičce, zejména pokud jsou vyrobeny z jemných materiálů, jako je vlna nebo kašmír. Sušička může způsobit jejich sražení nebo ztrátu tvaru. Pokud to přesto chcete risknout a sušičku použít, doporučuje se sušit na nízký stupeň teploty a na speciálním programu pro jemné prádlo. Nicméně, vždy je lepší sušit svetry přirozeně, ideálně rozložené na ručníku.

New Africa / Shutterstock.com

Jak prát kabáty?

Kabáty, zejména ty z kvalitních materiálů, se obecně nedoporučuje prát v pračce, jelikož to může způsobit ztrátu jejich kvality. Vlněné kabáty tedy raději přenechte profesionálům.

Nicméně některé kabáty, jako například ty z polyesteru nebo bavlny, mohou být prané v pračce, pokud se použije jemný program a nízká teplota. Po vyprání nechte kabát uschnout na ramínku, aby neztratil tvar.

Mohou kabáty do sušičky?

Sušení kabátů v sušičce se nedoporučuje, zejména u materiálů jako je vlna, kašmír nebo hedvábí. Pokud kabát umístíte do sušičky, riskujete, že se srazí nebo ztratí svůj tvar. Nejlepší metodou je kabáty nechat volně vyschnout na vzduchu, ideálně na ramínku, aby si zachovaly svůj tvar.

Co dělat, když se kabát nebo svetr srazí?

Pokud se vám svetr nebo kabát srazí, nemusí to být hned na vyhození. Existují různé techniky, jak sražené oblečení znovu „roztáhnout“. Jedním z triků je namočit sražený kus oblečení do vlažné vody s trochou kondicionéru na vlasy nebo dětského šamponu. Po několika minutách opatrně svetr nebo kabát vytáhněte a jemně ho natahujte zpět do původního tvaru. Poté ho nechte uschnout na rovné ploše.

  • Tip: Nikdy nesušte sražené oblečení v sušičce, protože tím riskujete jeho další zmenšení. Raději jej sušte přirozeně a postupně zkoušejte natahovat do původního tvaru.
Pixel-Shot / Shutterstock.com

Jak odstranit žmolky?

Žmolky jsou bohužel běžným problémem u svetrů i některých kabátů. Jsou nevzhledné, ale naštěstí existuje několik způsobů, jak je odstranit. Tím nejsnadnějším je použití odstraňovače žmolků. Ten koupíte například v Rossmannu, v Datartu nebo v Lidlu za 99,90 Kč. Pokud nechcete kupovat speciální přístroj, dá se použít i holicí strojek nebo jemný kartáč. V krajním případě i lepicí páska nebo starý kartáček na zuby.

Zdroje: Kupi, CNN, The Laundress