Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Budou knihy za pár let mnohem tenčí? Podle odborníků jsou neekologické, volají po zmenšení písma

Anastasiya 99 / Shutterstock.com

Snahy o snížení uhlíkové stopy pronikly i do knižního průmyslu. Podle odborníků jsou výtisky zbytečně tlusté, což vede nejen k nákladnější výrobě, ale také k vyšší spotřebě papíru a zátěži životního prostředí. Na stole je přitom již několik návrhů, jak učinit vydávání knih udržitelnějším a ekologičtějším. Jak by se případné změny dotkly samotných čtenářů?

Přečtěte si také

6 zdravějších alternativ kávy: Dejte jim šanci! Od kafe je skoro nerozeznáte

Knihy mají na svědomí vysoké emise

Při výrobě jedné průměrně velké knihy vznikne zhruba 1 kilogram oxidu uhličitého. To samo o sobě nezní nijak tragicky, vynásobíte-li ovšem toto číslo například 767 miliony kusů prodaných knih ve Spojených státech jen za loňský rok, dostanete se na roční spotřebu elektřiny více než 150 tisíců amerických domácností, uvádí na základě výpočtů experta na udržitelnost a autora knihy The Carbon Footprint of Everything, Mikea Bernerse-Leeho, stanice BBC.

Když k tomu navíc připočtete odlesňování krajiny, velkou spotřebu papíru, emise spojené s tiskem a distribucí knih, je podle odborníků vydávání knih velmi neekologické. Podle dat výzkumné skupiny WordsRated je knižní průmysl – pokud jde o celulózu a papír – dokonce třetím největším producentem skleníkových plynů.

Africa Studio / Shutterstock.com

Ekologické fonty jako odpověď

Jako řešení by přitom mělo stačit vměstnat více textu na méně stránek. Třeba pomocí zmenšení písma nebo ztenčení listů papíru, ke kterému již někteří vydavatelé přistupují, přičemž čtenáři podle nich změny ani nezaznamenají. Jiní varují, že takové knihy pak mají menší odolnost.

Co se těsnějšího písma týče, k lepšímu využití papíru dochází především díky zvolení vhodnějšího fontu, úspornějšího řádkování nebo volení menších okrajů. Ne však na úkor čitelnosti.

Jak například ilustruje ukázkový text na obrázku níže, který publikovalo vydavatelství HarperCollins, s rozdílnou „eco-friendly“ typografií, na které vydavatelství pod vedením šéf designérky Leah Carlson-Stanisicové pracuje, se na jednu stránku dokáže vejít více textu, který se přesto stále dobře čte. Tím se ušetří papír, inkoust i náklady na tisk. A čtenáři s sebou nebudou muset při cestování tahat tak tlusté bichle.

HarperCollins / FastCompany.com

Jak se budou číst knihy v budoucnu?

Společnosti jako HarperCollins nebo 2K/DENMARK, které se vývojem nových udržitelných fontů zabývají, čtenáře podle BBC rovněž ubezpečují, že případné úpravy písmen a mezer mezi nimi budou vždy respektovat různé cílové skupiny čtenářů a typy knih. Jinak mají například vypadat ekologické fonty pro seniory, děti nebo třeba novely či poezii.

„Cílem je provést změny tak, aby je čtenáři na první pohled vůbec nezaznamenali,“ uvedla Tracey Menzies z vydavatelství HarperCollins.

Jsou čtečky knih více ekologické?

Jako další z řešení, jak planetě ulevit od zátěže způsobené tiskem a distribucí knih, se nabízí podpora využívání elektronických čteček, které jednoznačně šetří lesy i produkci inkoustu. Na druhou stranu, i jejich výroba je spojená se značnou environmentální zátěží.

Podle podobného výpočtu uhlíkové stopy jedné tištěné knihy (která činí 1 kilo CO2), lze podle Mikea Bernerse-Leeho spočítat také uhlíkovou stopu jedné průměrné čtečky. A ta činí asi 36 kilo oxidu uhličitého. To jednoduše řečeno znamená, že aby pro člověka představovala udržitelnější produkt, musela by mu nahradit alespoň 36 tištěných knih.

„Pokud si koupíte čtečku a čtete v ní spousty a spousty e-knih, pak se opravdu podílíte na snížení své uhlíkové stopy,“ uvedl Berners-Lee pro stanici NPR a dodal: Pokud si ale čtečku koupíte, a pak se vrátíte k papírovým knihám, pak děláte pravý opak snahy o ekologičtější krok.“

Požadavek na udržitelnější tištění knih, učebnic a dalších publikací tak možná bude v budoucnu přeci jen opodstatněný a nezbytný. Pokud však vydavatelé přijdou na způsob, jak zachovat čitelnost textů, na čtenáře by neměly změny až tolik dolehnout.

Zdroje: Kupi, BBC, Fast Company, NPR, WordsRated