Přemýšlíte, co servírovat ke slavnostnímu obědu? Co takhle sázka na jistotu – hovězí guláš doplněný bezlepkovým knedlíkem. Tato klasika české kuchyně v podobě bezlepkové varianty potěší nejen ty, kteří se lepku vyhýbají. Podle našeho receptu, který kombinuje tradiční postupy s moderními prvky, zvládne přípravu opravdu každý. Pusťte se s námi do přípravy tohoto lahodného pokrmu, jenž zaboduje u celé rodiny a stane se stálicí na vašem svátečním stole.
Jídlo původem z Maďarska
Guláš je jedním z pokrmů, které si vydobyly své místo v srdci české kuchyně. Původem z Maďarska, kde byl tradičním pokrmem pastevců, se guláš postupně rozšířil po celé střední Evropě. Jeho kouzlo spočívá v jednoduchosti surovin, jež v kombinaci se správným kořením vytvářejí harmonickou směs chutí.
V dnešním receptu se zaměříme na přípravu guláše s bezlepkovým knedlíkem, což je ideální volba pro ty, kteří musí či chtějí vyřadit lepek ze své stravy. S naším receptem si můžete vychutnat oblíbenou pochoutku v lehce inovované podobě, aniž byste přišli o tradiční chuťový zážitek.
Víkendový guláš s bezlepkovým knedlíkem
- Počet porcí: 4
- Délka přípravy: až 3 hodiny
Ingredience
- 1 kg hovězí kližky
- sůl a pepř dle chuti
- 6 velkých cibulí
- 3 lžíce sádla
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 15 g pálivé mleté papriky
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička drceného kmínu
- 15 g majoránky
- 1 červená cibule
- 15 g sušeného tymiánu
- 5 g rýžové mouky
Na knedlíky
- 500 g bezlepkové mouky
- 30 g rýžových burizonů
- sůl
- 1 vejce
- 1 polévková lžíce cukru krupice
- 21 g čerstvého droždí
- 450 ml vlažné vody
Ahanov Michael / Shutterstock.com
Postup přípravy
- Maso zbavte blan, okořeňte solí a pepřem a nakrájejte na menší kostky.
- V hlubším hrnci s rozehřátou lžící sádla maso prudce osmažte, aby se zatáhlo.
- Poté ho vyndejte a odložte stranou.
- Na výpeku osmahněte najemno pokrájenou cibuli, dokud nezezlátne.
- Přidejte papriku, krátce opražte a poté vmíchejte protlak, rozmačkaný česnek, kmín, majoránku a tymián.
- Do hrnce vraťte maso a zalijte vodou tak, aby bylo ponořené.
- Pomalým vařením pod poklicí ho duste asi 2,5 hodiny, dokud nezměkne.
Příprava knedlíků
- V míse smíchejte mouku s burisony a solí.
- Uprostřed směsi vytvořte důlek a vložte do něj vejce, cukr a droždí.
- Přilijte vlažnou vodu postupně ve dvou dávkách, druhou dávku přidávejte podle potřeby.
- Potom ručně nebo pomocí hnětacího háku v robotu vypracujte lepivé a řidší těsto, které se kynutím zpevní.
- Mísu zakryjte potravinovou fólií a nechte těsto kynout asi 30 minut.
- Když těsto nakyne, přilijte do něj olej a důkladně jej zapracujte, až vznikne hladký bochánek. Ten jemně poválejte na pomoučněné ploše a rozdělte na čtyři části.
- Z každé části vytvarujte šišku dlouhou přibližně 15 cm a nechte ji pět minut odpočívat.
- Knedlíky vkládejte do širokého hrnce s osolenou vodou, která je těsně pod bodem varu, a vařte 15 až 20 minut.
- Jakmile jsou knedlíky uvařené, okamžitě je vyjměte z hrnce a každou šišku několikrát propíchněte špejlí, aby unikla pára a knedlíky se nesrazily. Na prkénku je pak pomocí nitě překrojte a nakrájejte na plátky.
Guláš podávejte s knedlíky, ozdobený kolečky červené a žluté cibule.
Gulášová polévka
Gulášová polévka plná hovězího masa zachutná i potěší. Zužitkujete v ní třeba hovězí nudličky – provoníte celý domov a nasytíte celou rodinu.
Gulášová polévka
Segedínský guláš podle Zdeňka Pohlreicha
Segedínský guláš patří mezi oblíbená česká jídla. Skvělou chuť mu dodává především kysané zelí a zakysaná smetana. Tahle původem maďarská dobrota byla vytvořená ze zbytků v jedné budapešťské restauraci, což potvrzuje pravidlo, že vynikající jídla často vznikají úplnou náhodou. My si segedínský guláš uvaříme podle receptu známého šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.
Segedínský guláš podle Zdeňka Pohlreicha
Tipy z redakce
- Nakupujte maso od ověřených dodavatelů, aby bylo čerstvé a kvalitní.
- Při vaření guláše si dejte záležet na dlouhém pomalém dušení, které zaručí jemnost masa.
- Bezlepkové směsi na knedlíky se liší kvalitou, proto doporučujeme vyzkoušet více druhů a najít tu, která vám nejvíce vyhovuje.
Zdroj: Kupi