Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Při zkoušení jsem omylem zašpinil(a) oblečení, musím si ho koupit?

LightField Studios / Shutterstock.com

Občas se může stát, že i přes veškerou snahu oblečení v obchodě při zkoušení zašpiníte. Co byste v takovém případě měli dělat a je vaší povinností uhradit vzniklou škodu? Na to jsme se zeptali expertů.

Přečtěte si také

Podzim na zahradě: Usnadněte si úklid listí s fukarem. Jak vybrat ten nejlepší pro vás?

Špinavé oblečení v obchodě

Nejspíš všechny ženy to znají. Přijdete do obchodu a zalíbí se vám svetr, který ve vaší velikosti mají úplně poslední. Jenže vtom si všimnete, že je ušpiněný. V takovém případě vás nejspíš touha po samotném svetru přejde, protože moc dobře víte, že se oblečení ušpiněné od make-upu v některých případech velmi špatně čistí.

Pokud si ale svetr i tak chcete koupit, můžete požádat prodavačky, aby vám na účtenku napsaly vadné zboží. Měli byste mít potom nárok artikl bez potíží vrátit v případě, že by nešel vyprat.

A co když se to stane vám a vybraný kousek ušpiníte třeba make-upem? Měli byste si ho správně koupit?

nastya_ph / Shutterstock.com

Co dělat, když oblečení zašpiním?

Pokud byste v obchodě ušpinili oblečení, byla by to nešťastná náhoda, ale stále i vaše chyba. Jak se k tomu tedy postavit? Uhradit poplatek za čištění zboží, anebo si ho koupit ve skutečnosti nemusíte.

„Kupní smlouva vyjadřuje souhlasný projev vůle stran s koupí daného zboží. Spotřebitel tak zásadně nemůže být nucen zakoupit zboží, s jehož koupí nesouhlasí. Dle zákona má spotřebitel navíc právo si zboží na prodejně vyzkoušet a podnikatel nemůže po spotřebiteli požadovat úhradu za vyčištění oblečení, které je znečištěno např. potem,“ sdělila pro Kupi Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

V takovém případě ale záleží i na postoji obchodu. Pokud by po vás požadoval uhrazení škody, buď byste museli vytáhnout peněženku a zboží zaplatit, nebo se obrátit na patřičné státní orgány.

Nezaplatíte? Můžete se dostat až před soud

Potíž je v tom, že se zákazníci velmi často k poškození zboží nepřiznají a obchodu tak nezbývá nic jiného, než takový artikl vyřadit z prodeje, popřípadě jej vyčistit na vlastní náklady. V některých případech však obchody mohou požadovat úhradu škody, a to zejména v případě, pokud by se jednalo o významné, nebo dokonce záměrné poškození.

„V případě, kdy je znečištění oblečení závažnější nebo jej nelze odstranit, tak může podnikatel po spotřebiteli požadovat náhradu vzniklé škody, která by mu pokryla náklady na uvedení oblečení do původního stavu,“ dodává Eduarda Hekšová.

A pokud byste v takovém případě odmítli vámi způsobenou škodu uhradit, pak by mohl situaci začít řešit i soud. „Pokud nedojde k dohodě ohledně náhrady způsobené škody, nezbývá obchodníkovi než se obrátit na soud,“ upřesnil pro Kupi František Kotrba, mluvčí České obchodní inspekce.

Zdroj: Kupi