Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Připomeňte si dětství: Ikonická retro hračka z devadesátek, kterou měl každý, hlásí návrat

Mehaniq / Shutterstock.com

Dnešní děti už retro hračky, jako je Tamagotchi nebo céčka, neznají. Pokud jste ale vyrůstali v 90. letech, pak si tuhle zábavu jistě důvěrně pamatujete. Nyní se vrací na scénu, a vy si ji dokonce můžete opět koupit.

Přečtěte si také

Tiramisu kuličky s minimem ingrediencí, které jsou lepší než klasika na lžičku

Co je Tamagotchi?

Pojďme si připomenout, co je vlastně slavná hračka, kterou kdo v devadesátkách neměl, jako by nebyl. Jedná se o kapesní elektronickou hračku z Japonska, která byla vytvořena poprvé v roce 1996 japonskou vynálezkyní Akou Maita pod hračkářskou společností Bandai. Přístroj představoval virtuální zvířátko, o které bylo třeba se starat, zejména ho krmit a hrát si s ním, což majitel zajistil stisknutím příslušných tlačítek. Hračka se velice rychle rozšířila do světa a u nás největší rozmach zažila koncem 90. let. Tvarem hračka připomínala vajíčko a dala se přidělat například na klíče.

Úkolem uživatele bylo kontinuálně se starat o mazlíčka, který rostl a vyvíjel se. V případě zanedbání se na displeji objevil hrobeček, což znamenalo zánik zvířátka. V případě dostatečné péče se mohlo dožít až 25 dní. Po dohrání se proces opět dal zopakovat i v případě úmrtí mazlíčka.

Upgradované verze

Samozřejmě se tvůrci oblíbenou hračkou inspirovali a dodnes se hra založená na principu starání se o mazlíčka či tvorečka objevuje v nejrůznějších hrách, zejména na smartphonech, ale i počítačích či tabletech. Vývojáři jsou ale dnes chytřejší a zajišťují, aby si na sebe hra vydělávala. Uživatelé mají možnost hru rozšiřovat o nejrůznější doplňky, které jsou samozřejmě za poplatek.

Později byla vytvořena i verze s názvem Familitchi, v rámci které lze vytvořit a starat se o celou rodinku, tedy o několik členů najednou.

Ana Belen Garcia Sanchez / Shutterstock.com

Obchod otevřel své brány

Podle The Sun se za 22 let prodalo přes 82 milionů kusů Tamagotchi. I to je dostatečný důkaz o vysoké popularitě, která výrobce přiměla k oživení značky a otevření oficiálního obchodu ve Velké Británii, konkrétně v Londýně. Jde o velký milník, protože takový krok se nepovedlo udělat ani v době největší slávy. Ceny začínají na 480 Kč.

Tamagotchi si ale můžete koupit i jinde než jen v obchodě. Mají ho v nabídce různí prodejci včetně Amazonu.

Staré vs. nové Tamagotchi

Moderní Tamagotchi se ale liší od toho původního. Vypadá sice stejně, ale funkcí má mnohem více. Priya Jadeja, manažerka značky Tamagotchi, řekla pro BBC News: „Nyní se můžete přes Wifi spojit s přáteli a stahovat různé doplňky a posílat si dárky.“

Další retro hračky

Pokud doma máte hračky, se kterými jste si hráli jako malí, může se jednat o opravdové sběratelské skvosty, kterých se nezbavujte. K těm může patřit Game Boy, skřeti, kteří připomínají troly, foukací fixy, céčka, pogy nebo ruční herní konzole, na kterých jste si mohli zahrát třeba tetris.

Zdroj: BBC, The Sun, Metro