Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Vědci konečně řekli, která zelenina je nejzdravější. A rozhodně se jedná o překvapení

RossHelen / Shutterstock.com

Která zelenina je podle vás nejnabitější prospěšnými vitamíny, minerály a antioxidanty? Špenát, brokolice nebo snad červená řepa? Omyl. Vítěze nyní našli vědci z amerického národního Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí. Nejzdravější plodina je navíc velmi snadná na pěstování i konzumaci, nevyžaduje totiž vůbec žádnou přípravu. Tipnete si, o kterou jde?

Přečtěte si také

CZC.cz dnes definitivně končí jako samostatný e-shop: Jaký vliv má přechod na Allegro?

Jak se měří nejzdravější zelenina?

Aby mohl vědecký tým ze Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí ve Spojených státech (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) určit, která plodina má největší potenciál působit preventivně proti celé řadě chronických onemocnění, stanovil každé z hodnocených potravin skóre. To se odvíjelo od tzv. hustoty cenných látek. Jednoduše řečeno, vědci určili 17 klíčových živin, vitamínů, minerálů nebo antioxidantů a sledovali, kolik jich hodnocené druhy ovoce, zeleniny či bylin obsahují na 100 kalorií.

Fecundap stock / Shutterstock.com

10 nejprospěšnějších druhů zeleniny a bylin

Jednoznačným vítězem studie se potom s perfektním skóre 100 ze 100 stala potočnice lékařská (v angličtině watercress), známá u nás spíše jako řeřicha potoční. O celých 8 bodů dokonce překonala čínské zelí, které skončilo na místě druhém.

A jak vypadá zbytek první desítky „zelených“ favoritů, kteří by se rozhodně měli pravidelně objevovat na našich talířích?

  1. Řeřicha (skóre 100)
  2. Čínské zelí (skóre 91.99)
  3. Mangold (skóre 89.27)
  4. Listy červené řepy (skóre 87.08)
  5. Špenát (skóre 86.43)
  6. Čekanka (skóre 73.36)
  7. Listový salát (skóre 70.73)
  8. Petržel (skóre 65.59)
  9. Římský salát (skóre 63.48)
  10. Listy kapusty (skóre 62.49)

Proč je potočnice (řeřicha) tak zdravá?

  • Obsahuje významné množství vitamínu K, který je důležitý pro správnou funkci krve, pohybového aparátu nebo jater. Patří totiž do stejné skupiny jako například brokolice, kapusta, kadeřávek nebo již zmíněné čínské zelí, proto má také vysoký obsah síry, která je mimo jiné nezbytná pro tvorbu kolagenu a syntézu bílkovin.
  • Je bohatá na vitamín A (retinol), díky tomu prospívá našim buňkám, pleti nebo zraku.
  • Překypuje antioxidanty, včetně karotenoidů (beta-karotenu), které jsou známé schopností snižovat volné radikály a působit preventivně proti kardiovaskulárním a jiným civilizačním onemocněním.
  • Je zdrojem vápníku, draslíku a hořčíku. Napomáhá proto regeneraci buněk, zlepšuje mozkovou činnost a v neposlední řadě podporuje zdraví kostí a zubů.
Larisa Blinova / Shutterstock.com

Potočnici si vypěstujte doma

Ačkoliv se jí lidově říká řeřicha, nejedná se o běžnou řeřichu setou (zahradní), kterou si obvykle pěstujeme na parapetu za oknem a je rovněž velmi ceněnou a zdravou surovinou.

Potočnice lékařská (Nasturtium officinale) se v přírodě vyskytuje podél vodních toků, dá se ale snadno celoročně pěstovat i doma. Její semínka koupíte za pár desítek korun. Na zahradě nebo ve skleníku vyžaduje stále vlhkou, dobře propustnou půdu. Doma ji umístěte do stínu nebo polostínu, do nádoby s dostatečnou drenážní vrstvou, a dopřávejte jí vydatnou zálivku.

Jak potočnici používat v kuchyni?

Konzumovat ji můžete v neomezeném množství, ideálně samozřejmě v syrovém stavu. Chuťově připomíná rukolu, ředkvičky nebo slabší wasabi. Podobně jako jiná listová zelenina je skvělým základem do salátů, výborně ale jako bylinka nebo koření dochutí i hlavní jídla, polévky, pomazánky, obložené chleby či míchaná vajíčka.

Listy potočnice se někdy užívají i sušené pro přípravu čajů při nachlazení nebo louhování odvarů při léčbě bolavých svalů, kostí a kloubů. Stejně tak lze využít semínka, která jsou skvělou alternativou hořčičných.

Rukolový salát s kozím sýrem a pečenou dýní
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Rukolový salát s kozím sýrem a pečenou dýní

Rukolový salát s kozím sýrem a pečenou dýní vás krásně osvěží a dodá potřebnou energii. Skvěle se hodí jako rychlá svačina nebo večeře a díky tomu, že je na přípravu velmi jednoduchý, ho budete mít hotový za pár minut.

Rukolový salát s kozím sýrem a pečenou dýní
Pečený medový salát
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Pečený medový salát

Pečený medový salát z dýně a pastináku vás svou nevšední kombinací chutí příjemně překvapí. Příprava je velmi jednoduchá, nezabere vám tedy ani mnoho času.

Pečený medový salát

A i přes to, že je potočnice královnou mezi veškerou zeleninou, rozhodně to neznamená, že byste odteď měli jíst už jen ji. Spíše naopak. Řeřicha je sice koncentrovaným zdrojem cenných látek, abychom jich ale denně přijali potřebné množství, museli bychom ji konzumovat opravdu mnoho. Proto je důležité zařadit rozmanité druhy zeleniny a samozřejmě si vybírat i takové, které nám jednoduše chutnají. Protože jakákoliv zelenina je vždy lepší než žádná.

Zdroje: Centers for Disease Control and Prevention, Healthline, WebMD, Food&Wine