Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Není jedno, ve které poloze spíte. Zlepšete si zdraví spaním na správné straně

ArtFamily / Shutterstock.com

Spánek je jeden z nejdůležitějších aspektů zdravého života. A záleží nejen na jeho délce a kvalitě, ale i na zvolené poloze. Výzkumy ukazují, že spaní na jedné straně je zdravější než na druhé.

Přečtěte si také

Výrobci klamou o složení slaniny, ukázal dTest v nedávném hodnocení

Na spánkové poloze záleží

Nikoho nepřekvapíme a jistě se shodneme, že spánek je v našem životě velmi důležitý a značně ovlivňuje náš fyzický i psychický stav. Mluví se o tom, jak dlouho byste měli spát, při jaké teplotě, co byste měli dělat před spaním a po probuzení, ale o poloze se toho příliš nedozvíte. Věděli jste, že na ní záleží?

Je potvrzené, že nejprospěšnější je spaní na zádech, a to z hlediska dýchání, rovné páteře a ženy ocení i pevné poprsí. Většina z nás ale nevydrží spát celou noc na zádech, a tak je druhou nejčastější polohou spaní na boku. Ač je to překvapivé, opravdu záleží na tom, který bok si zvolíte. A pokud zvolíte správně, podpoříte trávení i zdravá záda a vyhnete se pálení žáhy i žaludečním bolestem.

Spaní na levém, nebo pravém boku?

Vzhledem k uložení orgánů uvnitř dutiny břišní je výhodnější spát na levém boku. To, jak spíme, má totiž vliv způsob, jakým se tělo zbavuje odpadních látek. Pokud vám záleží na zdravých střevech a obecně trávení, dejte přednost spánku na levé straně. To totiž nahrává tomu, aby příslušné orgány správně fungovaly.

PeopleImages.com - Yuri A / Shutterstock.com

Pokud vás netrápí žádné potíže, je možné, že nezaznamenáte rozdíl mezi spaním na pravé nebo levé straně, což ale neznamená, že ho v budoucnu nepoznáte. A jestli vás už dnes trápí zácpa, průjmy, syndrom dráždivého tračníku nebo onemocnění střev, měli byste tomu věnovat pozornost a nechat gravitaci, by si poradila. Jakmile se totiž otočíte na pravou stranu, orgány budou vzhůru nohama a ztížíte jim práci.

Výhody spánku na levé straně

  • Bezproblémové trávení bez pocitů nadýmání.
  • Redukce pálení žáhy.
  • Posílení mozkové aktivity (může zamezit vzniku neurologických onemocnění, jako je Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba).
  • Zamezuje chrápání a projevy spánkové apnoe, která bývá spojována s poruchami dýchání a následnými problémy s vysokým tlakem, arytmií, cukrovkou, mrtvicí nebo kognitivními funkcemi. Neznamená to, že byste se nesměli otočit na pravou stranu, zvlášť, pokud vás trápí problémy s rameny anebo páteří, ale měli byste dát přednost levému boku.
  • Snížení refluxu pro osoby, které jím trpí, což bývají často těhotné ženy.
  • Úleva od bolesti páteře a krku (tuto výhodu pociťují zejména ti, kteří jsou zvyklí spát na břiše, což je poloha, která podporuje vznik tlaku na páteř) – je důležité mít zejména správně zvolenou matraci a polštář.
  • Snadnější proudění krve u těhotných (spánek na levé straně zlepšuje průtok krve mezi srdcem, plodem, dělohou a ledvinami a zároveň nezpůsobuje tlak na játra).

Zdroje: Healthline, JournalofNeuroscience, Sleep Foundation, Kupi