Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Kolik dnes stojí umělá prsa? Zvednou vám sebevědomí, ale pomáhají vyřešit i zdravotní problémy

Reshetnikov_art / Shutterstock.com

Krásná prsa by chtěla mít každá žena. Nejen aby byla atraktivní před svým okolím, ale taky aby se líbila sama sobě. Pokud chcete svá ňadra zvětšit, zmenšit nebo hezky vytvarovat, můžete vyhledat specializovanou kliniku. Ceny za plastické operace startují na relativně nízkých částkách, ovšem záleží na typu operace a kvalitě implantátů.

Přečtěte si také

I potraviny, které jíte mohou způsobovat bolesti hlavy. Těm s vysokým obsahem tyraminu se raději vyhněte

Z řady studií vyplývá, že zvětšení, zmenšení a modulace prsou mají pozitivní vliv na psychiku pacientek. Přibližně 80 % žen a dívek bývá po operaci absolutně spokojených a doporučily by tento zákrok i ostatním. Zbývající část by příště zvolila jinou velikost, tvar nebo kliniku.

Ovšem plastická operace ňader není jen o zvýšení atraktivity ženy, často je pacientce doporučena lékařem ze zdravotních důvodů – například ženy s velkými prsy (při tzv. hypertrofii) mívají problémy s páteří a bolestí zad. Výzkumy potvrdily, že redukční mammaplastika přináší v tomto ohledu ve většině případů výrazné zlepšení.

Kolik v ČR stojí plastika prsou?

Záleží vždy na souhře několika faktorů, jako je míra zvětšení či zmenšení prsou, jakou značku implantátů si pacientka vybere, jestli bude při operaci použit na modulaci i její vlastní tělesný tuk nebo na jak renomované klinice operace probíhá.

Na menších klinikách v České republice startují ceny za plastickou operaci prsou cca od 40 000 Kč a končí okolo 100 000 Kč. Větší sítě plastických center s prémiovým zázemím a dalšími službami si za operaci prsou účtují od cca 90 000 Kč až po 170 000 Kč.

„Vyšší cena je většinou u prémiových implantátů se speciálními povrchy, které brání opětovnému poklesu prsu, nebo u odlehčených implantátů,“ říká pro Kupi MUDr. Pavel Horyna, primář MEDICOM Clinic v Praze a Ústí nad Labem. Nákladné jsou také složitější a kombinované zákroky jako modelace prsou spolu s augmentací, nebo kompozitní augmentace, kdy ke zvětšení prsou kromě implantátu použijeme současně i vlastní tuk klientky pro srovnání lehké asymetrie, nebo přirozenější efekt,“ dodává.

Klientky by se neměly rozhodovat jen na základě ceny. Vybraný lékař by měl být atestovaným plastickým chirurgem a o jeho praxi napoví například i to, zda je členem České společnosti plastických chirurgů nebo Společnosti estetické chirurgie.

Alex Ageev / Shutterstock.com

Orientační ceník podle typu operace

Pro základní představu, které zákroky jsou dražší a které levnější, jsme pro vás sestavili tento orientační ceník. Ceny se liší dle konkrétní kliniky a pacientky, jak jsme uvedli výše.

  • Zvětšení/augmentace prsou – kulaté implantáty – 70 000 Kč
  • Zvětšení/augmentace prsou – anatomické implantáty – 90 000 Kč
  • Zvětšení prsou vlastním tukem – 60 000 Kč
  • Zvětšení prsou tukem i kulatým implantátem – 90 000 Kč
  • Zvětšení prsou tukem i anatomickým implantátem – 110 000 Kč
  • Modelace prsou – 50 000 Kč
  • Zmenšení prsou – 60 000 Kč
  • Zmenšení prsního dvorce – 10 000 Kč
  • Výměna implantátů – kulaté – 60 000 Kč
  • Výměna implantátů – anatomické – 80 000 Kč

Prsní implantáty dříve vyžadovaly výměnu. Především se jednalo o preventivní výměnu po 10–15 letech, aby se předešlo případným komplikacím v důsledku prasknutí implantátu a úniku silikonového gelu mimo pouzdro implantátu. Dnes už výměna není vždy nutná.

„Pokud si žena nechá v 50 letech vložit implantáty, je reálné, že je může mít i do 80 let, pokud vše probíhá bez komplikací. Moderní implantáty mají vysokou odolnost a často se uvádí, že mohou vydržet celý život, ale je třeba si uvědomit, že každé tělo reaguje jinak a také implantát může podléhat běžnému opotřebení, jak zevními, tak i vnitřními vlivy. Pravidelné kontroly jsou proto klíčové,“ vysvětluje MUDr. Horyna.

Jak to na klinice probíhá?

„Je praktické vyhledat například na internetu několik odpovídajících fotografií a přinést je na konzultaci. Lékař tak bude jasně vědět, jaký výsledek si pacientka přeje, a díky svým znalostem a zkušenostem případně tuto její představu zkoriguje tak, aby po zdravotní i estetické stránce byl výsledek optimální,“ radí MUDr. Pavel Holuša z Body kliniky plastické chirurgie.

„Pokud se žena rozhodne pro zvětšení nebo úpravu prsou, prvním krokem je vždy nezávazná konzultace. Z mého pohledu je zásadní, aby byli lékař s klientkou naladěni takzvaně na stejnou vlnu v tom, co je estetické a zda jsou očekávání klientky reálná,“ potvrzuje pro Kupi MUDr. Horyna.

Během konzultace pacientka s lékařem sdílí představy o výsledku a domluví se s ním, jak jich dosáhnout. Následně klientka s lékařem probere průběh zákroku, rekonvalescence i případná rizika (více níže). V případě zvětšení poprsí vyberou vhodný typ a značku implantátů.

LightField Studio / Shutterstock.com

Samotný zákrok probíhá v celkové anestezii, takže žena musí podstoupit předoperační vyšetření buď přímo na klinice, nebo po své ose. Operace trvá obvykle 1–3 hodiny v závislosti na typu a složitosti zákroku. Kliniky na svých webech uvádějí, že bolesti se není třeba bát.

„Ačkoli každý chirurgický zákrok je spojen s určitou mírou bolesti nebo diskomfortu, obojí dokážeme úspěšně tlumit za pomocí medikace pro maximální komfort klientek. Po operaci následuje jednodenní či dvoudenní hospitalizace na klinice. Je důležité dodržovat klidový režim, který pomáhá předcházet komplikacím,“ dodává Horyna.

Následně pacientku čekají kontroly obvykle první týden, třetí týden a tři měsíce od operace. V rámci prevence lékaři doporučují pravidelné sonografické vyšetření jedenkrát ročně, jestli je v prsou vše v pořádku.

Větší sebevědomí i zdravotní benefity

Mnoho žen po operaci uvádí zvýšení sebevědomí díky tomu, že se cítí lépe ve svém těle a jsou spokojenější s tím, jak vypadají. Nový tvar nebo velikost prsou jim umožňuje lépe vyjádřit svou ženskost, což se pozitivně projevuje v jejich sociálním a osobním životě. Operace prsou také často pomáhá ženám lépe přijmout své tělo po těhotenství, zhubnutí nebo jiných změnách postavy.

„V těchto případech je zpravidla plastická operace vhodným řešením. Pokud žena plastiku podstupuje kvůli sobě, bude se zákrokem lépe vyrovnaná a s výsledkem více spokojená, než žena, která podstupuje plastiku na přání partnera. V druhém případě je provedení zákroku na zvážení,“ uvádí MUDr. Holuša.

Kromě estetických přínosů přináší plastická operace prsou i řadu zdravotních benefitů. U žen s nadměrně velkými prsy může redukční operace podle studií výrazně ulevit od bolesti zad, ramen a krční páteře, která je způsobena nadměrným zatížením této oblasti.

Další výhody jsou zlepšení držení těla, snížení rizika podráždění pokožky pod prsy a v neposlední řadě větší pohodlí při sportovních aktivitách. V některých případech může také plastika prsou pomoci ženám s asymetrií prsou, což může ulevit od svalových nerovnováh a přispět k celkové lepší tělesné pohodě.

Akimov Igor / Shutterstock.com

Možná rizika operace prsou

Plastická operace prsou, ačkoliv je dnes běžně prováděná, s sebou nese také určitá zdravotní rizika.

Mezi nejčastější komplikace patří infekce, krvácení, vznik jizev nebo špatné hojení ran. U některých žen může dojít k tzv. kapsulární kontraktuře, což je stav, kdy se okolo implantátu vytvoří tvrdá jizva, která může způsobovat bolest a ztuhnutí prsou. Dalším rizikem je prasknutí nebo prosakování implantátů, což může vést k dalším chirurgickým zákrokům. U některých žen se také může objevit ztráta citlivosti v oblasti prsou či bradavek.

Kromě zdravotních komplikací může být problémem i to, že žena nemusí být s výsledkem operace spokojená. V takových případech se může rozhodnout pro opakovanou operaci, což s sebou nese nejen další finanční náklady, ale i zvýšené riziko komplikací spojených s opakovanými zákroky.

Zdroje: Kupi, NCBI, Estheticon, American Society of Plastic Surgeons