Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Bonduelle je v krizi, své výrobní závody nabízí k prodeji

VGV MEDIA / Shutterstock.com

Známá společnost Bonduelle čelí dlouhodobé krizi, letos se ale rozhodla pro prodej některých svých výrobních závodů. Co za současným neúspěchem firmy stojí a jak to s ní bude vypadat v budoucnu?

Přečtěte si také

Retro sladkosti Vlnky nebo Tang už dneska děti neznají. Vzpomínáte si na všechny?

Bonduelle prodává své výrobní závody

Společnost Bonduelle se rozhodla pro prodej svých výrobních závodů ve Francii a Německu. Důvodem má být pokles prodejů čerstvých a balených salátů, kterému společnost čelí už asi posledních deset let, v posledních letech situaci měla ještě zhoršit inflace a velká konkurence. Nyní Bonduelle údajně již jedná se dvěma zájemci.

Neúspěch v těchto zemích vedl společnost k tomu, aby přezkoumala prodeje salátů i v jiných zemích. Zatím zjistila, že se za poslední čtvrtletí zvýšily příjmy pouze v Itálii. Jak se zdá, tak se krize společnosti přímo netýká zemí jako je Česko, i když není jasné, jak si společnost vede v dalších zemích.

Společnost propouští zaměstnance

Společnost podle všeho nepociťuje krizi ve všech ohledech, ale zejména v oblasti čerstvých a balených salátů, které prodává ve Francii a Německu. Firma už svým zaměstnancům stihla oznámit, jaké změny plánuje. Patří mezi ně zejména změna velikosti a fungování společnosti, což zahrnuje prodej závodu ve francouzské obci Saint Mihiel a také v Německu. Společnost už nyní musí propouštět zaměstnance. Tyto projekty jsou nezbytné pro zachování pracovních míst v závodech skupiny Bonduelle ve Francii a v Evropě. Umožní nám znovu se zaměřit na další činnosti Bonduelle, aby skupina mohla pokračovat v urychlování svých aktivit na trzích s čerstvými lahůdkami, konzervami a mraženými potravinami v těchto regionech,“ uvedla společnost.

New Africa / Shutterstock.com

V potížích se topí i Varta a Avon

Ačkoliv se Bonduelle snaží svou krizi řešit, některé další firmy v obdobných situacích příliš velké štěstí neměly. Například společnost Varta zažívá velké existenční potíže a hrozí jí odchod z burzy. Za jejími problémy stojí nedávný kybernetický útok, kvůli kterému se na několik měsíců zastavila výroba, a také neovlivnitelné potíže s dodavateli. Varta už musela podniknout určité kroky – před nějakou dobou oznámila, že zvažuje společný projekt s Porsche, nebo si nechat pomoct od několika investorů.

Podobné potíže má i známá kosmetická firma Avon, která v USA dokonce musela vyhlásit bankrot. Měla se totiž dostat do dluhů ve výši více než miliardy dolarů. Ačkoliv se společnosti poměrně dařilo, velkou část výdajů spolkly výdaje na soudní spory ohledně toho, jestli je mastek obsažený v jejich kosmetice rakovinotvorný. Společnost ale zákazníky ujistila, že v Evropě potíže společnosti nijak nepocítí.

Zdroje: Retail Detail, Financial Post, TN.cz