Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Babiččina kulajda: Typicky česká polévka, která zahřeje a zasytí a zvládne ji i začátečník

Richard Semik / Shutterstock.com

Babiččina kulajda je klasikou české kuchyně, která nejen zahřeje, ale hlavně i zasytí. Tato tradiční polévka je ideální volbou pro kuchaře začátečníky, kteří chtějí uvařit něco dobrého, ale zároveň nenáročného na přípravu. Přejeme dobrou chuť!

Přečtěte si také

Podceňované topinambury chutnají líp než brambory. Poradíme, jak na jejich pěstování i využití

Polévka s tradicí

Kulajda je jednou z nejoblíbenějších českých polévek, která si vydobyla své místo v kuchyních napříč celou zemí. Původem pochází z jižních Čech. Její jedinečnost spočívá v kombinaci sušených hub, kopru a smetany, které polévce dodávají charakteristickou chuť a aroma.

Česká kulajda – recept

  • Počet porcí: 4 osoby
  • Doba přípravy: 60 minut

Ingredience

  • 50 g sušených hub
  • 500 g brambor
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce hladké pšeničné mouky
  • 150 ml zakysané smetany
  • 1 svazek čerstvého kopru
  • 4 vejce
  • 2 lžíce octa
  • sůl podle chuti
  • 1 lžička kmínu
Viktor1 / Shutterstock.com

Postup přípravy

  1. Houby namočte do horké vody na alespoň hodinu. Poté je v hrnci zalijte čerstvou vodou, osolte a krátce povařte.
  2. Přidejte kmín, oloupané a nakrájené brambory a vařte, dokud brambory nezměknou, což trvá zhruba 15 minut.
  3. Mezitím si v misce rozmíchejte smetanu ke šlehání s hladkou moukou a postupně vmíchejte do polévky, aby získala hustší konzistenci.
  4. Přidejte zakysanou smetanu a nechte polévku prohřát. Poté zamíchejte jemně nasekaný kopr.
  5. Rozklepněte vejce přímo do polévky a rychle rozmíchejte, aby se rovnoměrně rozprostřela. Dochuťte solí a octem podle potřeby.
Staročeská kulajda se zastřeným vejcem
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Staročeská kulajda se zastřeným vejcem

Staročeská kulajda se zastřeným vejcem je jednoduchá polévka, vonící po kopru, lesních procházkách a připravíte ji z běžných surovin, které najdete doma. Kulajda má mnoho podob a každý ji vaří trochu jinak, avšak každá by měla obsahovat tyto tři ingredience: čerstvý kopr, brambory a čerstvé houby. V našem receptu se zastřeným vejcem bude mít výsledná chuť kulajdy větší krémovost a sametovost a polévka se vám bude doslova rozplývat na jazyku.

Staročeská kulajda se zastřeným vejcem
Kulajda podle Zdeňka Pohlreicha
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Kulajda podle Zdeňka Pohlreicha

Kulajda je tradiční jihočeská polévka, která se podává nejčastěji se zastřeným vejcem. Nakyslá polévka s koprem, houbami a bramborami je oblíbená po celé republice. U koho jiného se inspirovat než u šéfkuchaře, který ji vaří dnes a denně. Pojďte si s námi uvařit tradiční kulajdu podle Zdeňka Pohlreicha.

Kulajda podle Zdeňka Pohlreicha

Tipy z redakce

  • Máte-li v oblibě vejce a toužíte po hustější polévce, která může sloužit i jako hlavní chod, zkuste přidat volská oka „na hniličku“. Tato jemná vejce vložte do polévky těsně před podáváním, dodáte tak pokrmu jedinečnou strukturu i chuť.
  • Experimentujte s různými druhy hub – čerstvé, mražené nebo nakládané, všechny se dají do polévky použít a výsledek bude vždy trochu jiný.
  • Použití čerstvého kopru zaručí intenzivní aroma, avšak použít můžete i sterilovaný kopr, který polévce dodá specificky dokonalou nakyslou chuť.
  • Pro rovnoměrné vaření brambor je krájejte na stejně velké kostičky.

Zdroj: Kupi