Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Jaké trendy vládnou podzimu 2024? Neobvyklé barvy i nečekaný návrat starých známých klasik

wrangler / Shutterstock.com

Módní značky začaly postupně představovat své podzimní kolekce a odhalily trendy pro letošní rok. Radost udělají jak milovníkům výraznějších barev, tak zvířecích motivů a jiných „divokých“ prvků. Chybět samozřejmě nebude ani móda inspirovaná 90. léty a přelomem tisíciletí. Podívejte se do našich fotogalerií, kde sehnat stylové kousky, se kterými tento podzim zazáříte.

Přečtěte si také

Bonduelle je v krizi, své výrobní závody nabízí k prodeji

Divočina plná třásní a zvířecích motivů

Dynamické třásně letos zavlály na nejednom přehlídkovém mole. Detail inspirovaný boho stylem dodává modelům pohyb a hravost a letos ho uvidíme všude – na sukních, svetrech, kožených a džínových bundách i na kabelkách.

Energizující svobodu potom symbolizují také navracející se zvířecí motivy. Nadčasový prvek můžete do své skříně propašovat na jakémkoliv oblíbeném kousku oblečení. Od šatů a kabátů až po kalhoty. Trendy jsou tentokrát především leopardí, tygří a hadí vzory.

Zalando

Preppy styl aneb vzorné školačky na scénu

Jako protiklad ke zvířecí a třásňové nespoutanosti potom působí tzv. preppy móda, která klade důraz na klasické kousky kombinující elegantní školní uniformitu s moderním nádechem. Nejčastěji je tento styl postavený na plisovaných (skládaných) minisukních v tmavých barvách či v kostkovaném vzoru, často doplněných o sladěné sako v dlouhém či zkráceném (crop) střihu. Nebo naopak o moderní pohodlnou jednobarevnou mikinu s kapucí.

Stejně tak ale můžete sáhnout i po usedlejším preppy stylu americké univerzitní smetánky z 50. let, kterému dominují vesty a propínací svetry (kardigany), pouzdrové sukně i šaty s výraznými knoflíky.

H&M

Střevíčky s otevřenou patou. A ponožkou!

Ať už dáváte přednost dlouhým kalhotám, nebo naopak upřednostňujete kratší sukně, mezi botami převažují dva výrazné trendy. Tím prvním jsou robustní vysoké kozačky s kulatější špičkou, které mohou být reprezentovány jak koženou klasikou, tak i tzv. chunky boots – vyššími botami pohorkového typu s hrubou podrážkou nebo přezkami. Zkrátka ideální do nevlídného deštivého počasí.

Druhá volba je spíše elegantní „kancelářskou a školní“ záležitostí. V módě jsou totiž na podzim také boty s nízkým tenkým podpatkem, výraznou špičkou a volnou patou (tzv. slingback). A aby vyhověly požadavkům chladnějšího počasí i aktuálních módních trendů, kombinují se s výraznými barevnými ponožkami. Bavlněnými i silonovými.

Podzimní dny prozáří olivová a bordó

Radost letošní trendy udělají i milovníkům zářivých barev. Kromě nadčasové béžové a hnědé, případně šedé, která letos dominuje především výše zmíněnému preppy stylu, do ulic přichází také zelená a červená. Nejvýraznější slovo mají odstíny olivové a khaki, za teplejší barvy je to bordó (tmavá i světlejší vínová) až výraznější fuchsiová.

Tento rok jsou k vidění opravdu všude, díky tomu se vám pořadí v některých obchodech sehnat stylové kousky i za dostupné ceny. Nebojte se prozářit nudnou šeď v ulicích a klidně sáhněte i po olivových nebo vínově červených svršcích – svetrech, kabátech, bundách nebo stylových dlouhých vestách.

Reserved

Povědomé kousky kam se jen podíváte

Možná jste si již všimli, že tento rok slaví velký návrat také džínovina a modré džínové se kombinuje s modrým džínovým. Ani na podzim tomu nebude jinak, v chladnějších dnech však monochromatické vrstvení ještě více vynikne. Nosí se džínové bundy a kabáty, vestičky, korzetové topy, šaty, široké kalhoty do zvonu, dlouhé sukně s rozparkem, pásky i kabelky.

Spolu s tím jsou opět trendy halenky a svetry se spadenými rameny, které se do módy vrátily minulý rok. V oblibě návrhářů ale zůstávají rovněž pohodlné kardigany. Ať už splývavé nebo propínací, dlouhé nebo krátké, volné či přepásané páskem, pletené svetry vás krásně zahřejí a ideálně doladí outfity se sukní i kalhotami.

Zdroje: Fashion Magazine, Who What Wear, Glamour, Kupi