Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Tesco zahájí revoluci v boji proti plýtvání potravin. Zpracovat jich týdně může až tisíc tun

Alastair Wallace / Shutterstock.com

Obchodní řetězec Tesco se vytasil s revoluční metodou, která má bojovat proti plýtvání potravin. Otevře totiž zařízení, v němž se mají zpracovávat potraviny, jež by se jinak vyhodily. Potěší tak nejen zvířata.

Přečtěte si také

Co se stane s vaším tělem, když přestanete jíst maso? Změna je obrovská

Přeměna zbytků v krmení pro zvířata

Tesco se chystá v Británii otevřít nové zařízení, kde bude zpracovávat přebytečné potraviny, které už se neprodají, v potravu pro zvířata. Týdně se pak bude moci efektivně využít až 1 000 tun nadbytečných potravin. Má jít o součást boje proti plýtvání potravin a sám obchodní řetězec v rozhovoru pro The Grocer prozradil, že by se mohlo jednat o zásadní posun proti plýtvání v rámci potravinářského průmyslu.

Má se jednat o reakci na četné žádosti potravinářských podniků o vytvoření efektivního řešení a zavedení funkčních opatření proti mrhání potravin a zbytečnému vyhazování.

Tesco svěřilo své plány do rukou firmy RenEco, aby postavila zařízení, které má umět přeměnit potravinový odpad na krmivo pro zvířata, konkrétně jde o různé zbytky nebo drobky.

Směs na zpracování má být na místo dodávána každý týden a začít by se mělo v listopadu, přičemž hlavními zařazovanými produkty budou ty čerstvé a pekárenské, které mají krátkou spotřební dobu. Maso a ryby budou procházet speciálním samostatným procesem.

Viktor Sergeevich / Shutterstock.com

Revoluce v boji proti plýtvání

Ředitelka kvality a udržitelnosti skupiny Tesco Claire Lorains k publikaci řekla: „Plýtvání potravinami je globální problém, takže neustále hledáme způsoby, jak ho můžeme řešit v našem vlastním podnikání a podpořit ostatní, aby tak činili i v širším odvětví.”

Potraviny, které již nelze prodat, ale zároveň jsou v pořádku a mohou sloužit dál, zpracovány tímto způsobem nebudou a naopak dále budou sloužit pro lidi. Kapacita zařízení bude tak obrovská, že pokryje nejen přebytky Tesca, ale i dalších výrobců a maloobchodníků.

Obchodní řetězec doufá, že se k této iniciativě přidají další a půjde o opravdovou změnu, která bude mít smysl a pozitivní dopad na naši společnost i celou planetu.

V Maďarsku probíhá testování, v rámci nějž se potravinové zbytky dávají jako potrava hmyzu – muchám černým, které pak kladou larvy s vysokým obsahem kvalitní bílkovin. Ty se pak používají jako přísada do krmiva pro zvířata. U nás bychom toto rádi také vyzkoušeli a hledáme k tomu vhodného partnera,“ říká pro Kupi Iva Pavlousková, zástupkyně českého Tesca.

O snížení plýtvání se snaží i další obchody

Nespresso se již dlouho věnuje zpracovávání hliníkových kapslí včetně zbytku kávy, které proměňuje v kapesní nožíky Rybičku. Albert využívá neprodané ovoce a zeleninu do vlastních kompostérů, kde slouží jako úrodný substrát. Zralé banány zase zpracovává a vytváří z nich sladké chlebíčky, které následně dává do prodeje. Kaufland zase recykluje transportní obaly a ze strečového materiálu vyrábí pytle do koše. Nekončí tedy jako odpad, ale jsou dále smysluplně využity.

Udržitelná řešení hledá i drogerie dm, která taktéž prodává obalové folie firmě Mateo packing a ta z nich vyrábí pytle do koše, jež si zákazníci mohou v drogerii koupit. „Místo toho, abychom museli řešit jejich likvidaci, je jako sběrnou surovinu přeprodáme společnosti MATEO PACKING s.r.o. Díky tomu se nám daří snížit množství odpadu a využívat naše zdroje efektivně. Pytle pak od výrobce nakoupíme jako zboží pro naše zákazníky,“ říká Jiří Peroutka, manažer komunikace dm drogerie markt.

Zdroj: The Grocer, Retail Gazette, Kupi