Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Hroznový koláč s vínem: Dokonalá pochoutka, kterou jste ještě nejedli!

Afanasieva / Shutterstock.com

Citronový koláč s hrozny je dokonalým dezertem pro ty, kteří milují osvěžující chuť citrusů a sladkost hroznů. Tento podzimní dezert nejenže ozdobí váš stůl, ale také na něj využijete zbytky hroznů v lednici.

Přečtěte si také

Ministerstvo zemědělství vydalo rady, jak nakládat se zaplavenými potravinami

Než se pustíme do receptu, musíme se s vámi podělit o jednu novinku.

Hroznové víno s příchutí cukrové vaty

Hroznové víno, které chutná jako cukrová vata, je fascinujícím příkladem toho, jak příroda dokáže překvapit. Toto ovoce je dostupné jak s peckami, tak i bez nich, přičemž varianta bez pecek je přirozeně oblíbenější. Specifická sladkost je dána nízkým obsahem kyselin a jedinečnou kombinací karamelového a vanilkového aroma, které připomíná chuť cukrové vaty.

Navzdory tomu, že by se mohlo zdát, že taková chuť je výsledkem umělých přísad, opak je pravdou. Toto víno neobsahuje žádná umělá aromata, éčka ani jiné chemické látky. Můžete jej tedy bez obav zařadit do svého jídelníčku a dopřát si jej jako zdravou svačinku, kterou můžete nabídnout i dětem.

Je pravda, že toto hroznové víno obsahuje o něco vyšší množství přírodních cukrů, což však není na škodu. Když jej zkombinujete se zdravými tuky a bílkovinami, případně, když jej použijete do receptu na hroznový koláč.

Příprava hroznového koláče s vínem

  • Počet porcí: 8 porcí
  • Celkový čas přípravy: 3 hodiny včetně chlazení

Ingredience

Na těsto:

  • kůra ze 2 BIO citronů
  • 150 g hladké mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 1 žloutek

Na krém:

  • 1 žloutek
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 100 ml sladkého bílého vína
  • 3 plátky želatiny
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 400 g hroznů (bílé a červené či černé pro efekt)
Lecker Studio / Shutterstock.com

Postup přípravy

  1. Začněte přípravou těsta. Citrony důkladně omyjte, osušte a jemně nastrouhejte jejich kůru.
  2. Mouku spojte s cukrem, přidejte citronovou kůru, kousky másla a žloutek. Zpracujte hladké těsto, které zabalte do folie a nechte půl hodiny odpočívat v lednici.
  3. Na krém vyšlehejte žloutek s cukrem ve vodní lázni do krémové konzistence. Přidejte citronovou šťávu, víno a dobře promíchejte, až se směs jemně napění.
  4. Želatinu namočte do studené vody, po změknutí ji vyždímejte a rozmíchejte v teplém krému. Nechte zchladnout.
  5. Předehřejte troubu na 180 °C.
  6. Těsto rozválejte na tloušťku 2 mm a vyložte jím formu o průměru 20 cm, přičemž vytvořte okraje vysoké cca 2 cm. Povrch pokryjte pečicím papírem a nasypte na něj rýži, čočku nebo fazole jako zátěž. Pečte 25 minut, poté papír i se zátěží odstraňte a těsto nechte vychladnout.
  7. Smetanu ušlehejte do tuha a opatrně vmíchejte do krému. Rozetřete na vychladlé těsto.
  8. Na povrch koláče rovnoměrně rozložte omyté hrozny a dejte do lednice na alespoň 2 hodiny. Před servírováním zlehka pocukrujte.
Limetkový koláč s brusinkami
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Střední

Limetkový koláč s brusinkami

Limetkový koláč s brusinkami nádherně vypadá a ještě lépe chutná. Má úžasně jemnou, osvěžující chuť, která vás zaručeně okouzlí. Přípravu zvládne s trochou snahy každý, tak neváhejte a pojďte si jej s námi upéct.

Limetkový koláč s brusinkami
Obrácený hruškový koláč
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Obrácený hruškový koláč

Francouzská kuchyně se pyšní mnoha delikatesami a mezi ně patří i obrácený koláč. Tento jedinečný dezert, který lze připravit z různých druhů ovoce, vás dostane svou neodolatelnou chutí. Jeho příprava se vyznačuje netradičním postupem – nejprve se do formy vloží ovoce a až poté se přidá těsto. Po upečení se koláč obrátí, čímž se na jeho povrchu odhalí karamelizovaná vrstva, která potěší nejen oko, ale i chuťové pohárky.

Obrácený hruškový koláč

4 důvody, proč používat BIO citrony v kuchyni

  1. Bez chemických látek: Bio citrony nejsou ošetřovány syntetickými pesticidy a herbicidy, takže jejich kůra je bezpečnější pro konzumaci.
  2. Lepší chuť: Mnozí lidé tvrdí, že bio citrony mají výraznější a přirozenější chuť, což může pozitivně ovlivnit chuť vašeho pokrmu.
  3. Vyšší obsah živin: Bio produkty často obsahují více vitamínů a minerálů, což přispívá k výživové hodnotě pokrmů.
  4. Ekologické hledisko: Podpora ekologického zemědělství může přispět k ochraně životního prostředí, jelikož bio zemědělství obvykle klade důraz na udržitelné a šetrné zemědělské praktiky.

Zdroj: Kupi