Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Dýňový dort se smetanovo-sýrovým krémem, dokonalý dezert na podzimní večery

from my point of view / Shutterstock.com

Chystáte se hostit přátele a chcete je překvapit něčím nezapomenutelným? Vyzkoušejte náš dýňový koláč s lahodným sýrovým krémem, perfektní doplněk k chladným podzimním večerům.

Přečtěte si také

Hudba z romantických komedií i zeštíhlující zrcadla: Poznejte marketingové triky obchodů s oblečením

Symbol podzimu

Dýňový koláč, jehož historie sahá až do doby, kdy se dýně poprvé začaly pěstovat v Americe, se už i v Česku naprosto zabydlel a v různých obměnách voní v těchto dnech v mnoha domácnostech i u nás. Kombinace jemné dýně a koření dodává koláči jedinečnou vůni a chuť, která vás okouzlí, a když k tomuto kombu přidáte i sýr, výsledek je dokonalý!

Tato kombinace je oblíbená nejen pro svou chuť, ale také pro výživové benefity. Dýně je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty, zatímco sýrový krém má potřebné bílkoviny a vápník. Navíc je to skvělý způsob, jak využít sezónní ingredience a přinést do kuchyně trochu podzimní nálady. Při přípravě dýňového koláče s krémovým sýrem máte možnost experimentovat s kořením, jako je skořice, muškátový oříšek či zázvor, které dodají dezertu nezaměnitelnou vůni a hloubku. Výsledkem je dezert, který je nejen pastvou pro chuťové buňky, ale i potěšením pro oči. Váš podzimní večer s přáteli tak obohatíte nejen o kulinářský zážitek, ale i útulnou atmosféru, kterou si všichni zamilují.

Dýňový koláč se sýrovou pokrývkou

  • Počet porcí: 12
  • Doba přípravy: 15 minut
  • Doba pečení: 30 minut
  • Celkový čas: 45 minut

Ingredience na dýňový koláč

  • 280 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1,5 lžičky jedlé sody
  • 3/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 3/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky soli
  • 4 velká vejce (pokojové teploty)
  • 300 g krupicového cukru
  • 250 g másla
  • 400 g dýňového pyré

Ingredience na krémový sýrový přeliv

  • 250 g smetanového sýra
  • 100 g nesoleného másla
  • 350 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
from my point of view / Shutterstock.com

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Připravte dortovou formu, vymažte ji máslem a posypte moukou.
  2. Smíchejte mouku, prášek do pečiva, skořici, jedlou sodu, muškátový oříšek, hřebíček, zázvor a sůl v míse.
  3. Vejce šlehejte s cukrem do husté a světlé směsi.
  4. Vmíchejte rozpuštěné máslo a dýňové pyré do vaječné směsi, poté pečlivě promíchejte.
  5. Postupně přidávejte suché ingredience do vaječné směsi a míchejte, dokud se vše nespojí.
  6. Těsto nalijte do připravené formy a pečte 30–35 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  7. Smetanový sýr a máslo šlehejte, přidejte cukr a vanilkový extrakt, dokud krém nebude hladký a nadýchaný.
  8. Vychladlý koláč potřete krémem a dle chuti posypte kořením.
Základní dýňové pyré
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Základní dýňové pyré

Dýňové pyré tvoří základ mnoha receptů, můžete jej použít do palačinek, bramborovo-dýňové kaše, dýňového koláče, na přípravu dýňového latté a dalších. Podle našeho receptu připravíte jednoduché a rychlé pyré, které můžete ihned využít nebo jej nechat na později.

Základní dýňové pyré

Tipy z redakce

  • Dýňové pyré vytvoříte snadno podle našeho receptu na Kupi.
  • Sýr můžete osvěžit pár kapkami limetky nebo šťávou ze zázvoru.
  • Místo dortové formy můžete použít i malé košíčky.

Zdroje: Kupi, Healthline