Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Spousta lidí stále vaří podle ČSN neboli České státní normy. Co to vůbec je?

Jan_Mach / Shutterstock.com

Když se řekne „ČSN norma“, mnoho lidí si představí spíše technické specifikace než kuchařku. Přesto však existují lidé, kteří stále vaří podle těchto norem, přičemž hlavně ve školních jídelnách a závodních kantýnách mají tyto recepty pevné místo. Co je tedy ČSN norma, proč a jak vznikla a proč je dodnes u některých oblíbená?

Přečtěte si také

Kápl vám na oblečení nebo nábytek vosk? Poradíme, jak jej hravě odstranit a zatočit se skvrnami

Co je ČSN norma?

ČSN (Česká státní norma) je oficiální systém standardů neboli technických norem. Dříve se stejnou zkratkou označovaly československé státní normy, jež existují od druhé poloviny 20. století. Zahrnuty do nich byly všemožné oblasti – strojírenství, stavebnictví či potravinářství.

Právě potravinářské normy měly podobu předepsaných receptur, jež se dodržovaly v závodním stravování, školních jídelnách a dalších stravovacích zařízeních. Pro každý recept byly stanoveny postupy přípravy, gramáž surovin, velikost porce a doporučený způsob servírování.

Proč vznikla?

Důvodem vzniku ČSN norem pro gastronomii byla potřeba zajistit hromadné stravování pro tisíce zaměstnanců v továrnách či státních podnicích. Systém sliboval, že jídla budou chutnat všude stejně, zajistí potřebné živiny a jejich příprava bude ekonomicky výhodná.

Kde se dá ČSN norma přečíst?

Přestože mnoho z původních ČSN norem bylo nahrazeno novějšími standardy, některé z nich stále existují a jsou přístupné online nebo v tištěných publikacích, které seženete v antikvariátu. ČSN si můžete přečíst online v databázi České agentury pro standardizaci.

hsunny / Shutterstock.com

Jaké výhody má vaření podle ČSN normy?

V mnoha školních jídelnách se dodnes vaří podle ČSN, a to zejména kvůli její praktičnosti. Recepty jsou přesně stanovené a mají zaručenou výživovou hodnotu. Výhodná je samozřejmě i ekonomická stránka věci, receptury využívají levnější suroviny a snaží se minimalizovat plýtvání. Za zmínku jistě stojí i nostalgie – některé pokrmy jsou dnes již ikonické a oblíbené mezi různými generacemi.

Rajská omáčka s plněnými paprikami
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Rajská omáčka s plněnými paprikami

Rajská omáčka s plněným paprikovým luskem je velice vděčným jídlem. Nasládlou rajčatovou omáčku si totiž zamilují děti i dospělí. Nejčastěji se podává s knedlíkem, ale skvěle chutná také s těstovinami nebo vařenou rýží.

Rajská omáčka s plněnými paprikami
Rajská omáčka s hovězím podle Přemka Forejta
Čas přípravy: 5 hod Obtížnost: Střední

Rajská omáčka s hovězím podle Přemka Forejta

Připravte si s námi vynikající rajskou omáčku s hovězím podle českého šéfkuchaře Přemka Forejta, na které si zajisté náramně pochutnáte. Příprava se na první pohled může zdát náročnější, ale nebojte, s trochou snahy ji zvládnou jistě i méně zdatní kuchaři.

Rajská omáčka s hovězím podle Přemka Forejta

Jaké jsou nejlepší recepty podle ČSN normy?

Mezi nejoblíbenější pokrmy, které se vaří podle ČSN norem, patří klasická česká jídla, která se dodnes připravují nejen v jídelnách, ale i v domácnostech.

Největší klasikou je asi rajská omáčka tradičně podávaná s hovězím masem a houskovým knedlíkem. Ikonou veřejného stravování podle ČSN je pak UHO neboli univerzální hnědá omáčka. Ta se připravuje z mouky, vody a koření a sloužila jako univerzální, jednoduchý a levný pokrm. Mezi omáčkami nesmí chybět ani svíčková na smetaně, jež je dnes jedním z nejoblíbenějších českých jídel. Dalšími specialitami podle ČSN jsou pak španělský ptáček nebo buchtičky s krémem.

Zdroj: Agentura ČAS, Kupi