Když se řekne „ČSN norma“, mnoho lidí si představí spíše technické specifikace než kuchařku. Přesto však existují lidé, kteří stále vaří podle těchto norem, přičemž hlavně ve školních jídelnách a závodních kantýnách mají tyto recepty pevné místo. Co je tedy ČSN norma, proč a jak vznikla a proč je dodnes u některých oblíbená?
ČSN (Česká státní norma) je oficiální systém standardů neboli technických norem. Dříve se stejnou zkratkou označovaly československé státní normy, jež existují od druhé poloviny 20. století. Zahrnuty do nich byly všemožné oblasti – strojírenství, stavebnictví či potravinářství.
Právě potravinářské normy měly podobu předepsaných receptur, jež se dodržovaly v závodním stravování, školních jídelnách a dalších stravovacích zařízeních. Pro každý recept byly stanoveny postupy přípravy, gramáž surovin, velikost porce a doporučený způsob servírování.
Důvodem vzniku ČSN norem pro gastronomii byla potřeba zajistit hromadné stravování pro tisíce zaměstnanců v továrnách či státních podnicích. Systém sliboval, že jídla budou chutnat všude stejně, zajistí potřebné živiny a jejich příprava bude ekonomicky výhodná.
Přestože mnoho z původních ČSN norem bylo nahrazeno novějšími standardy, některé z nich stále existují a jsou přístupné online nebo v tištěných publikacích, které seženete v antikvariátu. ČSN si můžete přečíst online v databázi České agentury pro standardizaci.
V mnoha školních jídelnách se dodnes vaří podle ČSN, a to zejména kvůli její praktičnosti. Recepty jsou přesně stanovené a mají zaručenou výživovou hodnotu. Výhodná je samozřejmě i ekonomická stránka věci, receptury využívají levnější suroviny a snaží se minimalizovat plýtvání. Za zmínku jistě stojí i nostalgie – některé pokrmy jsou dnes již ikonické a oblíbené mezi různými generacemi.
Rajská omáčka s plněným paprikovým luskem je velice vděčným jídlem. Nasládlou rajčatovou omáčku si totiž zamilují děti i dospělí. Nejčastěji se podává s knedlíkem, ale skvěle chutná také s těstovinami nebo vařenou rýží.
Připravte si s námi vynikající rajskou omáčku s hovězím podle českého šéfkuchaře Přemka Forejta, na které si zajisté náramně pochutnáte. Příprava se na první pohled může zdát náročnější, ale nebojte, s trochou snahy ji zvládnou jistě i méně zdatní kuchaři.
Mezi nejoblíbenější pokrmy, které se vaří podle ČSN norem, patří klasická česká jídla, která se dodnes připravují nejen v jídelnách, ale i v domácnostech.
Největší klasikou je asi rajská omáčka tradičně podávaná s hovězím masem a houskovým knedlíkem. Ikonou veřejného stravování podle ČSN je pak UHO neboli univerzální hnědá omáčka. Ta se připravuje z mouky, vody a koření a sloužila jako univerzální, jednoduchý a levný pokrm. Mezi omáčkami nesmí chybět ani svíčková na smetaně, jež je dnes jedním z nejoblíbenějších českých jídel. Dalšími specialitami podle ČSN jsou pak španělský ptáček nebo buchtičky s krémem.
Zdroj: Agentura ČAS, Kupi