Když se řekne „ČSN norma“, většina z nás si asi vybaví technické specifikace, ne kuchařku. Přesto ale existují lidé, kteří podle těchto norem dodnes vaří – hlavně ve školních jídelnách a závodních kantýnách. Zajímá vás, co vlastně ČSN norma je, proč a jak vznikla a proč na ni někteří nedají dopustit?
ČSN (Česká státní norma) je oficiální systém pravidel a standardů. Dřív stejná zkratka označovala československé státní normy, které vznikly už v druhé polovině 20. století. Pokrývaly snad všechny možné oblasti – od strojírenství a stavebnictví až po potravinářství.
Právě potravinářské normy obsahovaly přesné recepty, které se používaly třeba ve školních jídelnách, závodních kantýnách a dalších stravovacích zařízeních. Každý recept měl přesně daný postup, množství surovin, velikost porce i způsob, jak by měl být pokrm naservírován.
ČSN normy pro gastronomii vznikly hlavně proto, aby bylo možné zajistit hromadné stravování pro tisíce zaměstnanců ve fabrikách a státních podnicích. Díky nim mělo jídlo všude chutnat stejně, obsahovat potřebné živiny a zároveň se vařit hospodárně.
I když byla spousta původních ČSN norem nahrazena modernějšími standardy, některé z nich stále existují. Najdete je třeba online v databázi České agentury pro standardizaci nebo v tištěné podobě v antikvariátech.
V mnoha školních jídelnách se dodnes vaří podle ČSN, a to zejména kvůli její praktičnosti. Recepty jsou přesně stanovené a mají zaručenou výživovou hodnotu. Výhodná je samozřejmě i ekonomická stránka věci, receptury využívají levnější suroviny a snaží se minimalizovat plýtvání. Za zmínku jistě stojí i nostalgie – některé pokrmy jsou dnes již ikonické a oblíbené mezi různými generacemi.
Rajská omáčka s plněným paprikovým luskem je velice vděčným jídlem. Nasládlou rajčatovou omáčku si totiž zamilují děti i dospělí. Nejčastěji se podává s knedlíkem, ale skvěle chutná také s těstovinami nebo vařenou rýží.
Připravte si s námi vynikající rajskou omáčku s hovězím podle českého šéfkuchaře Přemka Forejta, na které si zajisté náramně pochutnáte. Příprava se na první pohled může zdát náročnější, ale nebojte, s trochou snahy ji zvládnou jistě i méně zdatní kuchaři.
Mezi nejoblíbenější pokrmy, které se vaří podle ČSN norem, patří klasická česká jídla, která se dodnes připravují nejen v jídelnách, ale i v domácnostech.
Největší klasikou je asi rajská omáčka tradičně podávaná s hovězím masem a houskovým knedlíkem. Ikonou veřejného stravování podle ČSN je pak UHO neboli univerzální hnědá omáčka. Ta se připravuje z mouky, vody a koření a sloužila jako univerzální, jednoduchý a levný pokrm. Mezi omáčkami nesmí chybět ani svíčková na smetaně, jež je dnes jedním z nejoblíbenějších českých jídel. Dalšími specialitami podle ČSN jsou pak španělský ptáček nebo buchtičky s krémem.
Zdroj: Agentura ČAS, Kupi.cz