Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Jak co nejrychleji a nejefektivněji odstranit vlhkost ze sklepa a základů domu

sophiecat / Shutterstock.com

Vlhkost ve sklepě nebo základech domu může způsobit řadu problémů včetně plísní, nepříjemného zápachu a strukturálních poškození. Její odstranění je proto klíčové nejen z hlediska zdraví, ale také pro zajištění dlouhé životnosti vaší nemovitosti. Jaké kroky podstoupit v případě, že se s tímto problémem potýkáte? To vám poví náš článek.

Přečtěte si také

Naprosto dokonalý dýňový džem, který voní po skořici a promění i obyčejný toust v gurmánský zážitek

Ideální vlhkost je 65 %

Pokud jde o vlhkost sklepa, ta je vlastně do určité míry správná. Nesmí však překročit 65 %, protože ve vyšší míře podporuje tvorbu bakterií a plísní. Přebytečná vlhkost má také negativní vliv na konstrukci celého domu, zhoršuje jeho schopnost izolovat teplo a přispívá k tvorbě prasklin ve zdivu.

Snadným indikátorem vysoké vlhkosti jsou kondenzované kapičky vody na stěnách nebo odlupující se omítka. Ke změření míry vlhkosti si také můžete pořídit vlhkoměr. Pokud jsou naměřené hodnoty vyšší než 65 %, je třeba to řešit.

Robert Kneschke / Shutterstock.com

Průsak zdi nebo velká voda?

Než začnete s odstraněním vlhkosti, je důležité zjistit, odkud vlastně pochází. Může jít o povrchovou vodu způsobenou silnými dlouhotrvajícími dešti, vlhkost stoupající ze země, vadné odvodňovací systémy, nesprávné větrání, poškození potrubí či kondenzující vzdušnou vlhkost, kdy se voda sráží na studených površích.

Vzhledem k momentálnímu nevyzpytatelnému počasí a stoupání hladiny většiny vodních toků v ČR se množství domácností potýká také se zatopením obydlí velkou vodou. Pokud dojde k povodni, je třeba jednat rychle a efektivně.

V případě povodně rozhoduje rychlost

V prvé řadě je třeba říci, že v případě povodně je na prvním místě zdraví a bezpečí zasažených osob. Jakmile voda opadne, můžete začít řešit škody na majetku. Ujistěte se, že je daná oblast bezpečná a nehrozí nebezpečí poranění elektrickým proudem. Než se pustíte do dalších kroků, nejprve zkontrolujte strukturu domu. Najdete-li jakékoli poškození, jako jsou praskliny ve zdech či podlaze, ihned opusťte daný prostor a vyhledejte odbornou pomoc.

Pokud jsou problémy se statikou domu vyřešeny a voda odčerpána, bude potřeba vyčistit zatopenou oblast, nejčastěji sklep, od kalu a nečistot, které se zde nahromadily. K efektivnímu odčerpání vody můžete použít čerpadlo, k následnému vysušení prostoru použijte ventilátory a odvlhčovače. Při úklidu nánosů bahna dbejte na jejich důkladné odstranění a především používejte ochranné pomůcky jako holinky, pracovní oděvy či rukavice. V bahně mohou kromě ostrých předmětů být i nebezpečné chemikálie či bakterie, proto jej odstraňujte opravdu opatrně.

Patrick Hatt / Shutterstock.com

Cirkulace vzduchu je základ

Abyste co nejdříve vysušili navlhlá místa, zajistěte lepší cirkulaci vzduchu. Pokud máte ve sklepě okna, otevřete je, aby se vytvořil průvan. Přírodní cestu podpořte pořízením ventilátorů. Na výběr je hned několik druhů a značek. Ventilátory Vortice nabízí široké spektrum ventilátorů včetně těch určených do místností s vysokou relativní vlhkostí, jako jsou koupelny, toalety a sklepy. Z dalších značek stojí za zmínku například Trotec, Black+Decker či DALAP, z nichž většina nabízí jak přenosné, tak instalované ventilátory.

Při výběru ventilátoru zvažte faktory jako jsou velikost prostoru, potřeba odvětrání, úroveň hluku a energetická účinnost. Můžete také zvážit ventilátor s funkcí dehumidifikace nebo chladicí ventilátor vhodný pro vyšší vlhkost. Pokud jde o opakovaný problém, promyslete instalaci přídavných ventilačních systémů, které podpoří přirozenou cirkulaci.

S odstraněním vlhkosti pomohou odvlhčovače

Nepostradatelnými zařízeními jsou také odvlhčovače vzduchu. Při výběru zohledněte velikost místnosti, podle níž se odvíjí kapacita přístroje a spotřeba energie. Odvlhčovač pravidelně kontrolujte a vyprazdňujte nádrž na vodu.

Pokud hledáte efektivní a přitom úsporný přístroj, můžete zkusit odvlhčovač britské značky Meaco, která nabízí široké spektrum zařízení pro různě velké prostory. Jeden z největších výrobců klimatizační techniky na světě, firma Gree, nabízí také kvalitní odvlhčovače. Z dalších nelze opomenout odvlhčovače Klarstein, Trotec, Aosom či Stadler Form, který navíc vyrábí i velmi esteticky přívětivé přístroje.

Radovan1 / Shutterstock.com

Může pomoci i vytápění

V případě, že to zázemí sklepa dovolí, udržujte zde také stabilní teplotu. Mírné vytápění může snížit kondenzaci, a udržet tak vlhkost na uzdě. Pokud zde uchováváte některé trvanlivé potraviny, raději je přesuňte do lednice nebo na jiné chladné místo ve vaší domácnosti.

Myslete však na to, že odstranění vlhkosti ze sklepa a základů je proces, který vyžaduje pečlivý přístup a především prevenci. S identifikací zdroje, zlepšením ventilace, použitím odvlhčovačů a zajištěním správné izolace a údržby vnějšího prostředí můžete dosáhnout trvalého zlepšení. Pokud vás problémy s vlhkostí nadále obtěžují, obraťte se na odborníky.

Zamyslete se nad novou izolací

Jakmile překonáte prvotní fázi vysoušení, měli byste se zamyslet nad dlouhodobým řešením. K významnému snížení vlhkosti může přispět vylepšení izolace. Vnitřní stěny sklepa je dobré vybavit hydroizolačním materiálem, zvažte také aplikaci hydroizolačního nátěru na vnější strany základů, které zabrání dalšímu pronikání vody.

Můžete také upravit terén kolem domu, aby nedocházelo k prosakování vody. Pokud máte dojem, že terén kolem domu klesá od základů, zajistěte odvod vody. Pravidelně také čistěte okapy a svody, aby nedocházelo k jejich ucpávání.

Zdroje: Kupi, Českéstavby.cz, Český kutil