Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Lékárny stahují závadný lék, další budou mít výpadek. Co dělat v takovém případě?

Quality Stock Arts / Shutterstock.com

Jak jsme si již mohli v minulosti několikrát všimnout, výpadkům léků i jejich stahování z důvodu závadnosti se bohužel nevyhneme. Pokud se jedná o přípravek, který pacient užívá na denní bázi, může mu to značně zkomplikovat život. Jak v takovém případě postupovat?

Přečtěte si také

Co s rajčaty, která nestačila dozrát? Známe 3 způsoby, jak je nechat zčervenat i doma

Kontroly léčiv nedopadnou pokaždé dobře

Při pravidelné kontrole léčiv se čas od času přijde na to, že je lék závadný. Někdy se jedná o léky, které jsou bez předpisu a má je mnoho lidí doma ve své lékárničce, jindy zase o léky na předpis, které ale pacienti potřebují ke svému životu. Ať tak či tak, je to problém, protože dané léčivo by se již nemělo používat a mělo by být vráceno do lékárny.

„Stahování až z úrovně pacientů se stává jen zřídka a týká se vážných závad v jakosti, jako je chybné množství účinné látky v přípravku, záměna účinných látek, kontaminace přípravku. Někdy se objeví závady, které nemají zásadní dopad na pacienta a řeší se na úrovni zdravotnického zařízení, tedy lékárny. Může se jednat např. o chybný text, nekompletnost balení, zkrácení doby použitelnosti, přítomnost nečistot. Lékárna je povinna každý den kontrolovat, zda nebyla hlášena nějaká závada v jakosti, a okamžitě na hlášení SÚKL reagovat,“ komentuje pro Kupi Ivana Lanová, lékárnice a odborná zástupkyně a konzultantka lékárny BENU.

Stáhnutí léku Temozolomide Glenmark

Státní ústav pro kontrolu léčiv upozorňuje na stáhnutí léku Temozolomide Glenmark z lékáren z důvodu závady na jakosti. Jedná se o léčivý přípravek na předpis, který se užívá při léčbě specifických nádorů na mozku jak souběžně s ozařováním, tak i jako samostatná léčba. Konkrétně se jedná o lék s šarží CM1303C s použitelností do října roku 2025.

„V případě právě nyní stahovaného léčivého přípravku Temozolomide Glenmark hrozí riziko přítomnosti tobolky v nižší dávce, čímž sice není zdraví pacienta ohroženo, ale léčba by nemusela být dostatečná,“ komentuje pro Kupi Ivana Lanová.

Co dělat, pokud přípravek máte doma, anebo ho užíváte?

Lék nepoužívejte a vraťte ho do lékárny, ideálně do té, kde vám byl vydán. Lékárník s vámi sepíše protokol o vrácení výrobku. Tento lék se dá vrátit do 30. 11. 2024. Následně kontaktujte svého ošetřujícího lékaře, který vám poradí s dalším postupem, případně napíše jiné léky s podobnou látkou, anebo sílou účinku. Lékárník vydat jiný lék bez lékařského předpisu nesmí, jak potvrzuje lékárnice Ivana Lanová.

PeopleImages.com - Yuri A / Shutterstock.com

Na výpadky léků byste se měli připravit

K nedostupnosti léčiv dochází zejména v důsledku zvýšené spotřeby a poptávky nebo nedostatečných výrobních kapacit pro základní surovinu, což znemožňuje navýšení objemu výroby. V minulosti jsme se tak setkali například s nedostatkem antibiotik, ale i běžných léků, které lidé užívají pří léčbě respiračních onemocnění, což si mnozí pamatují ve spojitosti s pandemií covid-19.

Každý pacient by měl mít doma zásobu léků, které pravidelně užívá, zhruba na 1–3 měsíce a nenechávat vyzvednutí léku na poslední chvíli, až když doma žádný lék nemá. Nemusí se vždy jednat o výpadek léku, ale může se stát, že zrovna v lékárně vydali poslední balení a dodávka léků přijde druhý den nebo v případě pátku třeba až po neděli. Většinu léčivých přípravků se stejnou účinnou látkou vyrábí několik výrobců, a tak v případě výpadku jednoho léku existuje alternativa, kterou může lékárník pacientovi nabídnout bez toho, aniž by pacient musel jít zpět k lékaři,“ říká Ivana Lanová za BENU.

Léky s omezenou dostupností

Aktuálně je nálepkou „omezená dostupnost“ označen například lék Azacitidin. Lékárny se nyní potýkají taktéž s nedostatek léku Valproat-ratiopharm Chrono, což jsou antiepileptika, které se užívají k léčbě epileptických záchvatů a mánie. Důvodem přerušení jsou kapacitní/distribuční důvody a předpokládaný termín obnovení je 31. 10. 2024.

Z výrobních důvodů došlo také k přerušení léku Orfiril, který se taktéž užívá k léčbě epilepsie a bipolární afektivní poruchy. Jeho obnova je plánovaná na 30. 9. 2024. Orfiril je obtížně nahraditelný, přičemž náhradu určuje ošetřující lékař. Očekává se rovněž omezení dostupnosti léku Sitagliptin Teva, který užívají lidé s cukrovkou 2. typu. Tento léčebný přípravek pomáhá zvyšovat hladiny inzulinu v krvi vytvářeném po jídle a zároveň snižovat množství cukru, který si tělo vyrábí samo. Jednoduše vyrovnává hladinu cukru. Omezení dostupnosti se z výrobních důvodů očekává v období od 4. 11. 2024 do 30. 4. 2025.

PeopleImages.com - Yuri A / Shutterstock.com

Ze seznamu volně prodejných léků se s omezenou dostupností bude potýkat například lék Hylak forte (předpoklad je od 22. 11. do 31. 1. 2025) . Pro úplný přehled léků a jejich aktuální či plánované (ne)dostupnosti se můžete podívat na databázi.

Zdroj: Státní ústav pro kontrolu léčiv, Národní organizace pro ověřování pravosti léčiv, Ivana Lanová – lékárnice a odborná zástupkyně a konzultantka lékárny BENU