Květák nemusí být nudnou zeleninou. Zkuste ho zapéct se sýrem, šunkou a zakysanou smetanou a nebudete ho chtít dělat už jinak. Tento dokonale jednoduchý pokrm potěší nejen lidi, co milují zeleninu, ale i všechny, kdo holdují zapékaným sýrovým pochoutkám.
Francouzské brambory jinak
Recept na zapečený květák je inspirovaný klasickými francouzskými bramborami. Tato verze spojuje lehkost květáku s bohatostí smetany a sýru, přičemž zůstává skvělou volbou pro rychlou večeři nebo zdravý oběd. Květák, zelenina bohatá na vitamíny a minerály, se tímto způsobem přípravy mění v chutný a sytý pokrm, který si oblíbí i ti, kdo mu běžně nepřijdou na chuť.
Jak si zapečený květák připravit
Počet porcí a délka přípravy
- Počet porcí: 4
- Doba přípravy: 25 minut
- Doba pečení: 15 minut
Ingredience
- 1 velký květák, rozebraný na menší růžičky
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- sůl podle chuti
- čerstvě mletý pepř
- 150 ml zakysané smetany
- 60 ml smetany ke šlehání
- 110 g nastrouhaného čedaru nebo goudy
- 60 g nastrouhaného parmazánu
- 60 g šunky, nakrájené na malé kousky
- pažitka na ozdobu
from my point of view / Shutterstock.com
Postup
- Nejprve předehřejte troubu na 200 °C.
- Květák rozdělte na menší růžičky a vložte je do mísy.
- Růžičky květáku pokapejte rozpuštěným máslem, lehce osolte a opepřete.
- Poté květák rovnoměrně rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem tak, aby růžičky netvořily vrstvy.
- Pečte květák v předehřáté troubě přibližně 5–7 minut, dokud lehce nezměkne a nezačne zlátnout.
- Mezitím v míse smíchejte zakysanou smetanu, smetanu ke šlehání, polovinu nastrouhaného čedaru (nebo goudy), polovinu parmazánu a polovinu nakrájené šunky.
- Upečený květák přemístěte z trouby do připravené směsi smetany a sýra.
- Důkladně promíchejte, aby se všechny růžičky obalily.
- Směs květáku a smetany přendejte do zapékací nádoby a rovnoměrně posypte zbývajícím sýrem a šunkou.
- Vraťte zapékací nádobu do trouby a pečte dalších 10 minut, dokud povrch nezačne bublat a nezezlátne.
- Hotový pokrm posypte nasekanou pažitkou a podávejte.
- Můžete servírovat samotný nebo s vařenými bramborami.
Smažený květák
Dali byste si smažený květák, ale raději si necháváte zajít chuť z důvodu časové náročnosti? Pokud si v tom uděláte systém po vzoru našeho receptu, půjde vám to jako po másle a smažený květák si pak můžete připravit, kdykoli budete chtít.
Smažený květák
Květáková krémová polévka
Máte rádi krémové polévky? Zkuste tu květákovou! Stačí vám pár surovin a trocha koření. Jde o jednoduchý zdravý recept, který zvládne připravit opravdu každý. Polévka se vám bude rozplývat na jazyku. Pro zjemnění do ní můžete přidat i trochu smetany nebo mléka.
Květáková krémová polévka
Tipy z redakce
- Pro ještě zdravější verzi receptu můžete nahradit polovinu květáku brokolicí.
- Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte do směsi trochu chilli vloček nebo špetku pálivé papriky.
- Při výběru sýru zkuste různé druhy – s modrým sýrem nebo kozím sýrem získáte zajímavou chuťovou variaci.
- Květák vybírejte čerstvý, s pevnými a bílými růžičkami. Pokud bude květák mírně povadlý, můžete ho oživit krátkým namočením do studené vody.
Zdroj: Kupi, Healthline