Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Zapečený květák na způsob francouzských brambor. Rychlovka, co zasytí celou rodinu

Elena Shashkina / Shutterstock.com

Květák nemusí být nudnou zeleninou. Zkuste ho zapéct se sýrem, šunkou a zakysanou smetanou a nebudete ho chtít dělat už jinak. Tento dokonale jednoduchý pokrm potěší nejen lidi, co milují zeleninu, ale i všechny, kdo holdují zapékaným sýrovým pochoutkám.

Přečtěte si také

Jak se řetězce zapojují do pomoci obětem povodní? Oslovili jsme ty největší, aby nám přiblížily své strategie

Francouzské brambory jinak

Recept na zapečený květák je inspirovaný klasickými francouzskými bramborami. Tato verze spojuje lehkost květáku s bohatostí smetany a sýru, přičemž zůstává skvělou volbou pro rychlou večeři nebo zdravý oběd. Květák, zelenina bohatá na vitamíny a minerály, se tímto způsobem přípravy mění v chutný a sytý pokrm, který si oblíbí i ti, kdo mu běžně nepřijdou na chuť.

Jak si zapečený květák připravit

Počet porcí a délka přípravy

  • Počet porcí: 4
  • Doba přípravy: 25 minut
  • Doba pečení: 15 minut

Ingredience

  • 1 velký květák, rozebraný na menší růžičky
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • sůl podle chuti
  • čerstvě mletý pepř
  • 150 ml zakysané smetany
  • 60 ml smetany ke šlehání
  • 110 g nastrouhaného čedaru nebo goudy
  • 60 g nastrouhaného parmazánu
  • 60 g šunky, nakrájené na malé kousky
  • pažitka na ozdobu
from my point of view / Shutterstock.com

Postup

  1. Nejprve předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Květák rozdělte na menší růžičky a vložte je do mísy.
  3. Růžičky květáku pokapejte rozpuštěným máslem, lehce osolte a opepřete.
  4. Poté květák rovnoměrně rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem tak, aby růžičky netvořily vrstvy.
  5. Pečte květák v předehřáté troubě přibližně 5–7 minut, dokud lehce nezměkne a nezačne zlátnout.
  6. Mezitím v míse smíchejte zakysanou smetanu, smetanu ke šlehání, polovinu nastrouhaného čedaru (nebo goudy), polovinu parmazánu a polovinu nakrájené šunky.
  7. Upečený květák přemístěte z trouby do připravené směsi smetany a sýra.
  8. Důkladně promíchejte, aby se všechny růžičky obalily.
  9. Směs květáku a smetany přendejte do zapékací nádoby a rovnoměrně posypte zbývajícím sýrem a šunkou.
  10. Vraťte zapékací nádobu do trouby a pečte dalších 10 minut, dokud povrch nezačne bublat a nezezlátne.
  11. Hotový pokrm posypte nasekanou pažitkou a podávejte.
  12. Můžete servírovat samotný nebo s vařenými bramborami.
Smažený květák
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Střední

Smažený květák

Dali byste si smažený květák, ale raději si necháváte zajít chuť z důvodu časové náročnosti? Pokud si v tom uděláte systém po vzoru našeho receptu, půjde vám to jako po másle a smažený květák si pak můžete připravit, kdykoli budete chtít.

Smažený květák
Květáková krémová polévka
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Květáková krémová polévka

Máte rádi krémové polévky? Zkuste tu květákovou! Stačí vám pár surovin a trocha koření. Jde o jednoduchý zdravý recept, který zvládne připravit opravdu každý. Polévka se vám bude rozplývat na jazyku. Pro zjemnění do ní můžete přidat i trochu smetany nebo mléka.

Květáková krémová polévka

Tipy z redakce

  • Pro ještě zdravější verzi receptu můžete nahradit polovinu květáku brokolicí.
  • Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte do směsi trochu chilli vloček nebo špetku pálivé papriky.
  • Při výběru sýru zkuste různé druhy – s modrým sýrem nebo kozím sýrem získáte zajímavou chuťovou variaci.
  • Květák vybírejte čerstvý, s pevnými a bílými růžičkami. Pokud bude květák mírně povadlý, můžete ho oživit krátkým namočením do studené vody.

Zdroj: Kupi, Healthline