Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Co zasadit na podzim, abyste příští rok mohli sklízet?

Dimitri Tymchenko / Shutterstock.com

Podzim se nese v duchu příprav zahrádky na jaro, kdy se příroda začne probouzet a začne pracovat na tom, co jsme do ní před několika měsíci zaseli. Co můžete zasadit, abyste příští rok mohli sklízet?

Přečtěte si také

Sbohem šroubky: IKEA zavádí nové turbo montování, skříně teď postavíte do 20 minut

Rostliny mají přes podzim a zimu dostatek času zakořenit, aby se nám na jaře a v létě mohly ukázat v plné kráse. Květiny budou prvním barevným potěšením po dlouhé zimě a semínka či sazenice ovoce a zeleniny začnou pořádně růst, aby nám brzy přinesly dostatek plodů.

Možná si myslíte, že rostliny mohou během nízkých teplot utrpět a nebo zcela zmrznout, ve skutečnosti jim ale tyto teploty prospívají. V létě je na ně příliš velké horko, a proto je podzimní výsev zkrátka ideální pro řádné zakořenění. A co tedy můžete na podzim zasadit?

Jahody a maliny

Abyste si mohli příští rok užít sladkou chuť jahod a malin, zasaďte je do poloviny října. Obě rostliny ocení slunné místo a hlinitopísčitou, dobře provzdušněnou půdu, která je bohatá na živiny. Proto nezapomeňte půdu pokrýt kompostem, aby dobře rostly.

Jahody by se měly sadit přibližně 35 cm od sebe a řádky by měly mít rozestupy přibližně 60 cm. Pro maliny platí podobná pravidla, ale pokud budete sadit více řad, nechte mezi nimi rozestupy asi 120 cm.

Andrey_Popov / Shutterstock.com

Kořenová zelenina

Oblíbenou kořenovou zeleninu, jako je mrkev, ředkvičky, petržel a celer, je ideální zasadit na podzim. Ředkvičky jsou velmi odolné, takže je s největší pravděpodobností budete moct sklízet už za 6 týdnů. Pokud dorazí přízemní mrazíky, ničeho se nelekejte a zeleninu přikryjte netkanou textilií.

Ovocné dřeviny a stromy

Na podzim neváhejte zasadit ovocné dřeviny, jako je rybíz, angrešt nebo třeba borůvky. Z ovocných stromů pak vysaďte do konce října broskvoně a meruňky, do listopadu máte čas na zasazení jabloní, hrušní, slivoní nebo třešní.

A jak správně sadit? Vyhlubte si díru dvakrát větší, než je kořen, aby měl strom skutečně dost místa. Ještě před samotným sázením si nachystejte zeminu smíchanou s kompostem a kořen stromků dejte na několik hodin do vody.

Česnek a cibule

Česnek a cibuli můžete klidně zasadit vedle sebe, ale nesaďte je tam, kde jste je pěstovali v minulých letech. Raději je dejte na záhon, na kterém loni rostli okurky nebo třeba brambory. Zajistěte jim slunné místo a dobře propustnou půdu a myslete na to, že ideální teploty pro zasazení česneku se pohybují okolo 9 stupňů. V tuto dobu můžete zasadit také cibuli, která se sází do hloubky přibližně 10 centimetrů. Česneku stačí hloubka čtyři centimetry.

p.s.stasya / Shutterstock.com

Okrasné cibuloviny a dřeviny

Na podzim nastává ideální čas vysadit květiny, které pokvetou velmi brzy na jaře, takže vás po dlouhé zimě zahřejí na duši. Patří mezi ně zejména sněženky, bledule, hyacinty, tulipány a krokusy.

Zároveň je ideální čas na zasazení okrasných dřevin, jako je například šeřík, kalina, zimolez, ale také túje či cypřišky. Zaměřit se můžete i na další jehličnany, opadavé listnaté stromy a keře. Snažte se všechno stihnout do konce října, než přijdou první mrazíky. Nezapomeňte na mulč, hnojivo a ochranu před zimou: Stačí přikrytí chvojím, ale dobře poslouží i netkaná textilie.

Zdroj: iReceptář, Kupi, VUHU Most