Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Češi přicházejí na chuť tofu, tempehu nebo veggie burgerům, 22 % z nich je baští pravidelně

Kritchai 7752 / Shutterstock.com

Zatímco jedni se jim vyhýbají, druzí je zařazují do svého jídelníčku pravidelně. Průzkum supermarketu Albert ukázal, že rostlinné alternativy masa dělí české zákazníky zhruba na dvě půlky. Celkem 50 % lidí se jim nebrání a 22 % je už pravidelně konzumuje. O nárůst zájmu se starají mladí, starší jsou skeptičtí.

Přečtěte si také

Polévka je grunt! Uvařte si „tekuté zlato“, které dodá tělu sílu bojovat proti bacilům

Už je taky máte ve svém jídelníčku? Rostlinné alternativy masa se v Česku pomalu, ale jistě dostávají do popředí zájmu. Průzkum provedený supermarketem Albert a agenturou Ipsos v červenci 2024 odhalil, že trend rostlinných výrobků je výrazně populární mezi ženami a mladými lidmi, kteří jsou otevřenější k experimentování s novými potravinami.

Tofu nebo veggie burgery jí 22 % Čechů

Výzkum ukázal, že více než pětina Čechů (22 %) konzumuje rostlinné alternativy masa alespoň jednou za měsíc. Oblíbené jsou zejména tofu, tempeh, seitan a veggie burgery.

Albert

Mezi nejčastějšími konzumenty rostlinných náhražek převažují mladší lidé ve věku 18–20 let, kde až 79 % z nich pravidelně sahá po rostlinných produktech alespoň jednou týdně. Naproti tomu 36 % dotázaných přiznává, že rostlinné alternativy masa vůbec nekonzumují. Důvodem je často neochota zkoušet nové věci, což přiznalo 24 % respondentů.

„Průzkum ukázal, že se mladí a vysokoškolsky vzdělaní lidé aktivně zajímají o to, co jí, a pravidelně tak zařazují rostlinné potraviny do svého jídelníčku. V našich prodejnách mají tyto zákaznice a zákazníci široký výběr tohoto sortimentu, který oslovuje stále širší skupinu populace,“ uvedl Jiří Mareček, ředitel komunikace a udržitelnosti obchodů Albert.

Představení nejoblíbenějších alternativ masa

Zatímco tofu si již našlo své pevné místo na talířích českých zákazníků, rostlinné burgery jsou často vnímány spíše jako náhrada masa, což odráží i očekávání, že by měly mít podobnou chuť i texturu. Pro 85 % spotřebitelů je chuť jídla stále klíčovým faktorem. Ovšem roli hraje také složení a benefity pro zdraví.

  • Tofu je fermentovaný sójový produkt původem z Asie. Vyrábí se ze sójových bobů, vody a koagulantu (srážecí látky). Má jemnou, neutrální chuť, která dobře absorbuje chutě dalších koření a marinád. Tofu je bohaté na bílkoviny, nízkokalorické, bez cholesterolu a je zdrojem vápníku a železa.
  • Seitan je tradiční potravina vyráběná z pšeničného lepku, která pochází z Asie. Díky své pevné a masité struktuře se často používá jako náhrada masa v různých pokrmech. Seitan má lehce slanou chuť, jež skvěle doplňuje marinády a koření. Je bohatý na bílkoviny a obsahuje velmi málo tuků, což z něj dělá zdravou volbu pro vegetariány a vegany.
artem evdokimov / Shutterstock.com
  • Tempeh je fermentovaný produkt z celých sójových bobů, původem z Indonésie. Díky fermentaci má tužší texturu a výraznější, lehce oříškovou chuť. Tempeh je výborným zdrojem bílkovin, vlákniny a vitamínů skupiny B, včetně vitamínu B12. Obsahuje i probiotika, která podporují zdravé trávení.
  • Veggie burgery jsou rostlinné alternativy tradičních masových burgerů. Vyrábějí se z různých surovin, jako jsou luštěniny, obiloviny, zelenina a sója. Jejich chuť a textura jsou často navrženy tak, aby co nejvíce připomínaly maso. Veggie burgery jsou oblíbené pro svůj obsah vlákniny, bílkovin a nízký obsah nasycených tuků, což je činí zdravější alternativou k běžným masovým produktům.

Z průzkumu vyplynulo, že u rostlinných alternativ masa je zásadní, aby byly nejen zdravé a ekologicky šetrné, ale taky chutné. Některé starší ročníky proto dávají stále přednost masu.

„Výsledky průzkumu jasně ukazují, jak důležité jsou rostlinné alternativy, které chutnají podobně a nazývají se podobně jako jejich živočišné protějšky, jelikož pro určitou část spotřebitelstva může být právě neznámost a neznalost toho, jak alternativu použít, bariérou při nákupu,“ okomentovala výzkum řetězce Albert Eva Hemmerová, komunikační manažerka ProVeg Česko.

Salát z cizrny a grilované zeleniny
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Salát z cizrny a grilované zeleniny

Salát z grilované zeleniny s cizrnou, rukolou, cherry rajčátky a ovčím sýrem si zajisté zamilujete. Je lehký, svěží a obsahuje spoustu vitamínů. Skvěle se hodí jako příloha ke grilovanému masu, ale můžete si ho dopřát i jen tak samotný, například s opečenou bagetkou.

Salát z cizrny a grilované zeleniny
Veganský vaječný likér
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Veganský vaječný likér

Veganský vaječný likér klame tělem. Neobsahuje totiž ani jedno vajíčko, mohou si jej tedy s klidem dát i vegani nebo lidé s alergií na vejce. Jeho příprava je jednoduchá a navíc i o něco zdravější než klasická verze.

Veganský vaječný likér

Rostlinné produkty jako ekologická volba

Vedle chuti a konzistence, které jsou pro spotřebitele zásadními faktory při výběru, se stále více lidí zajímá o udržitelnost potravin. Až 47 % dotázaných uvedlo, že je pro ně důležité, aby jejich strava byla šetrná k životnímu prostředí.

Tento zájem o ekologicky udržitelné potraviny je silně přítomen mezi mladšími lidmi a lidmi s vyšším dosaženým vzděláním. Tato skupina spotřebitelů se aktivně zajímá o složení potravin a stále častěji zařazuje rostlinné alternativy pragmaticky do svých jídelníčků.

Rostlinné alternativy masa jsou tedy v Česku na vzestupu, i když cesta k masovějšímu přijetí bude ještě nějakou dobu trvat.

Zdroje: Kupi, Albert/Ipsos, National Library of Medicine, Healthline