Výpadek proudu může kdykoliv postihnout kohokoliv z nás, a proto je důležité umět se na něj připravit. Víte, jak dlouho vydrží být jídlo při výpadku v ledničce a mrazáku čerstvé a kdy už podléhá zkáze?
Když nešťastnou náhodou vypadne elektřina, většina z nás hned pomyslí na jídlo v lednici. Kdy elektřina zase pojede? Co mám dělat? Co když se všechno jídlo zkazí? Nebojte, pokud se budete držet několika pravidel, jídlo vám chvíli vydrží.
Abyste v případě výpadku elektřiny ochránili své jídlo, je nutné dodržovat základní pravidla ještě před nešťastnou událostí. To znamená, že byste vždy měli mít nastavenou správnou teplotu: V lednici by neměla být teplota vyšší než 4 °C a v mrazáku −18 °C. Pokud tuto teplotu dodržujete, pak budete mít jistotu, že pro ochranu svého jídla v případě výpadku elektřiny děláte maximum.
Nejteplejší část lednice je ta ve dveřích. Tam byste správně neměli umisťovat potraviny náchylné k rychlé zkáze. Na druhou stranu nejchladnější část lednice bývá nejčastěji nad spodní přihrádkou na ovoce a zeleninu. Tam můžete umístit čerstvé maso, sýr a třeba uzeniny.
Pokud vás přece jen postihne výpadek elektřiny, je velmi důležité zbytečně neotevírat dvířka. Čím míň je budete otevírat, tím lépe. S každým dalším otevřením se uvnitř teplota zvyšuje, což zároveň snižuje trvanlivost potravin, z nichž některé už tak vydrží při výpadku pouze asi čtyři hodiny.
Ačkoliv výpadky proudu většinou netrvají příliš dlouho, stát se to může. A je třeba myslet na to, že některé potraviny nemusí být bezpečné už po dvou hodinách. Poznáte to zejména podle změny vůně, struktury nebo barvy. Mezi takové patří maso, ryby, vejce (a náhražky vajec), dále mléčné výrobky, jako je mléko, sýr a smetana, a také těsta a otevřená tatarka a majonéza. Pokud s nějakými potravinami přijde do kontaktu tekutina z masa, bez váhání všechny tyto potraviny vyhoďte.
Některé potraviny mají trvanlivost i bez dostatečného chladu delší a vyhazovat je nemusíte. Patří mezi ně velmi dobře zabalené máslo a margaríny, tvrdé a tavené sýry, kečup, marmelády, arašídové máslo, ovoce a zelenina a také otevřené dresinky na bázi octa. Potraviny ale pro jistotu zkontrolujte a v případě pochybností je nemilosrdně vyhoďte. Za případné zdravotní komplikace by vám to totiž určitě nestálo.
Jak jste si mohli všimnout, jídlo v lednici při výpadku elektřiny nijak zvlášť dlouho nevydrží, a to ani v případě, že budete postupovat správně. V případě mrazáku je to o něco lepší, protože jídlo ve zcela zaplněném mrazáku vydrží až dva dny, kdežto v poloprázdném vydrží jeden den. Portál Bezpečnost potravin doporučuje potraviny naskládat do tvaru „iglú“, aby lépe udržovaly chlad. Opět platí pravidlo, že byste mrazák neměli zbytečně otevírat, aby se teplota rychle nezvyšovala.
Pokud se některé potraviny rozmrazí, ale stále na sobě mají kousky ledu, můžete je po zapnutí elektřiny opět zmrazit. Ale pozor: Netýká se to ryb a korýšů, hotových jídel a zmrzlin, které je nutné po rozmrazení vyhodit.
Zdroj: Bezpečnost potravin, dTest, Kupi