Mrkvový dort si získal srdce milovníků sladkého po celém světě. Kombinace lahodného korpusu s jemně nastrouhanou mrkví a nadýchaného krému z mascarpone vytváří dokonalou harmonii chutí. Mrkev dodává dortu vláčnost a přirozenou sladkost, zatímco koření jako skořice a muškátový oříšek mu propůjčují nezaměnitelné aroma.
Překvapte své blízké luxusním mrkvovým dortem s jemným krémem z mascarpone. Vyzkoušejte náš originální recept, který si zamilujete pro jeho jedinečnou chuť a vláčnou texturu. Dort je ideální volbou pro speciální příležitosti i každodenní mlsání.
Dezerty z mrkve
Mrkev není jen zdravou zeleninou, ale také skvělou ingrediencí pro přípravu dezertů. Kromě oblíbeného mrkvového dortu můžete vyzkoušet i další sladké dobroty, které vás překvapí svou chutí a vláčností.
Mrkvové muffiny s ořechy jsou ideální volbou pro rychlou snídani nebo svačinu. Mrkvový cheesecake s krémem z mascarpone a ricotty potěší milovníky tvarohových dezertů. A co takhle mrkvové sušenky s rozinkami a skořicí? Jejich vůně provoní celou kuchyni a chuť si zamilujete. Mrkev se skvěle hodí i do raw dezertů, jako jsou mrkvové kuličky s datlemi a kokosem.
Mrkvový dort
- Počet porcí: 12
- Délka přípravy: 90 minut
Ingredience
- 175 g změklého másla
- 175 g třtinového cukru
- 3 vejce, žloutky a bílky oddělené
- 2 lžíce podmáslí (případně jogurtu nebo oleje)
- 175 g hladké pšeničné mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- ¾ lžičky mleté skořice
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
- 50 g mletých mandlí
- 220 g najemno nastrouhané mrkve
- 500 g mascarpone
- 680 g krémového sýru (např. Lučina)
- 80 g moučkového cukru
- šťáva z 1–2 citronů
- 8 ks mladých mrkviček na ozdobu
Olena Rudo / Shutterstock.com
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 160 °C. V míse smíchejte prosátou mouku, sůl, skořici, muškátový oříšek a kypřicí prášek.
- V další míse prošlehejte máslo s cukrem, přidejte žloutky, podmáslí (jogurt či olej) a důkladně promíchejte.
- Postupně zapracujte moučnou směs do máslové, přidejte mandle a nastrouhanou mrkev. Lehce promíchejte.
- Ušlehejte bílky do tuhého sněhu a jemně je vmíchejte do těsta.
- Těsto nalijte do formy (průměr 20 cm) vyložené pečicím papírem a pečte přibližně 60 minut. Propečení zkontrolujte špejlí.
- Po 10 minutách vyjměte korpus z formy a nechte zcela vychladnout.
- Prošlehejte mascarpone, krémový sýr, moučkový cukr a citronovou šťávu.
- Korpus podélně rozřízněte na 3 pláty.
- Na spodní plát rozetřete ¼ krému, přiklopte prostřední plát, opět potřete ¼ krému a přiklopte vrchní plát.
- Celý dort potřete zbývajícím krémem a dejte vychladit (min. 2 hodiny).
- Mladé mrkvičky očistěte, seřízněte nať na cca 5 cm a samotné mrkvičky na cca 7 cm. Ozdobte jimi dort.
Zdroj: Kupi