Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Balkánský sýr z tvarohu je aktuálním trendem na internetu: Je levnější, zdravější a hodí se i do diety

Sea Wave / Shutterstock.com

Sociální sítě obletěl virální recept na domácí balkánský sýr z tvarohu, který si můžete za pár kaček vyrobit doma. Ušetříte svou peněženku a i vaše tělo vám poděkuje za zdravější variantu. Za zkoušku rozhodně stojí.

Přečtěte si také

Zdravé a bohaté na vápník? Odhalujeme pravdu o tavených sýrech z českých supermarketů

Balkánský sýr

Pokud máte rádi saláty, jistě jste si všimli, že se do nich často přidává balkánský sýr. Je vhodný také ke grilování nebo do slaného pečení. Jedná se o měkký sýr typu feta, pro který je typická silná slaná chuť, drobivá konzistence a jasně bílá barva. Je prodáván ve slaném nálevu, ve kterém, pokud je uchováván, vydrží poměrně dlouhou dobu čerstvý.

Sto gramů balkánského sýra obsahuje okolo 11 g bílkovin a 20 g tuku. Kromě toho v něm můžeme najít vápník, sodík, draslík, fosfor, ale i vitamíny A, B, D a E. Je to potravina, kterou do jídelníčku zařadit můžeme, ale neměli bychom to s ní přehánět a to primárně z důvodu vyššího obsahu soli (7–9 %). Ti, kteří hubnou nebo se snaží udržet si linii, mohou mít obavy i z vysokého množství tuku, který balkánský sýr rozhodně obsahuje.

  • Zajímavost: Doporučená denní dávka soli je pro dospělého člověka okolo 5 gramů. Každý Čech přitom ročně přijme v průměru 6 kg soli, což je o hodně více, než je doporučené množství.
Yulia Gust / Shutterstock.com

Alternativa balkánského sýra

Říká se, že všeho bychom měli jíst s mírou, ale pokud byste si občas chtěli tuky ušetřit a dopřát si něco alternativního s mnohem vyšším obsahem bílkovin a zároveň nižšími tuky, vyzkoušejte virální recept na domácí sýr z tvrdého tvarohu.

Zjednodušeně je základem domácího výživnějšího balkánského sýra slaný nálev a zmíněný tvrdý tvaroh. Jeho výhodou je opravdu velmi nízký obsah tuku (1 gram na 100 gramů výrobku) a vysoký obsah bílkovin (téměř 29 gramů na 100 gramů výrobku). Je dobře stravitelný a přispívá růstu svalové hmoty a obsahuje i slušné množství vápníku pro zdravé kosti. Díky tomu působí jako prevence proti osteoporóze a navíc je vápník nezbytný pro děti, těhotné i kojící ženy.

Výhodou navíc je, že ušetříte peníze a navíc můžete regulovat jak množství soli, tak i další přísady, které do výroby zařadíte. Polepšíte si i co se týká chuti, protože koupit opravdu chutný balkánský sýr dnes není úplná hračka. Na trhu jich je spoustu v různých cenových relacích.

Recept na domácí balkánský sýr

K výrobě domácího balkánského sýra budete potřebovat:

  • 250 g tvrdého tvarohu,
  • litr vody,
  • 50 g soli (množství si ale každý může přizpůsobit svým preferencím a chuti),
  • libovolné koření dle chuti pro přípravu ochuceného balkánského sýra.

POSTUP:

  1. Jako první krok svařte vodu se solí a nechte vychladnout.
  2. Do nálevu vložte tvaroh a dejte do uzavíratelné nádoby.
  3. Důležité je, aby byl tvaroh v nálevu zcela ponořený.
  4. Dejte do lednice a nechte odležet 4–7 dní.
  5. Čím déle ho necháte odpočívat v nálevu, tím bude zralejší. Dobrou chuť!

Zdroje: Kalorické tabulky, Krajská hygienická stanice MSK, Kupi