Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Jak se zbavit přebytečného tuku aneb Odborník radí, jak získat zpět ploché bříško

Olena Yakobchuk / Shutterstock.com

Snížení množství přebytečného tuku kolem břicha není vůbec jednoduché a je velmi obtížné zacílit úbytek na tuto konkrétní oblast. Ploché břicho závisí na několika faktorech, včetně správného stravování a pohybových aktivit. Existují nějaké rady nebo tipy, které nám pomohou zhubnout problémovou břišní partii?

Přečtěte si také

Sbohem šroubky: IKEA zavádí nové turbo montování, skříně teď postavíte do 20 minut

Snižte kalorie a omezte příjem cukru

Jednou z rad je sledování příjmu kalorií a omezení příjmu přidaného cukru. Zařaďte do svého jídelníčku průmyslově nezpracované potraviny a dopřejte tak svému organismu vyvážený a čistý pocit. Největší část nákupního košíku věnujte čerstvým potravinám, jako je ovoce, zelenina, mléčné výrobky, maso či tofu.

Všímejte si složení jednotlivých výrobků, pokud je delší než váš nákupní seznam, pravděpodobně nebude tato potravina vůbec vhodná. Jezte netučné maso z volně se pasoucích zvířat nebo ryby, které neobsahují hormony, dusitany a umělé přísady. Celozrnné cereálie a granoly by pak měly obsahovat méně než 8 gramů cukru. Pokud máte raději sladší, doslaďte si je například skořicí a ovocem.

„Svým klientům radím také omezit sůl a nahradit ji bylinkami, jako je petržel, bazalka nebo máta. Dále přestat pít slazené limonády a vodu si ochutit třeba citronem, limetkou či pomerančem,“ radí pro Kupi výživová poradkyně Magdalena Drbohlavová.

Stravujte se co nejvíce čistě

Čisté stravování znamená, že se pokrmy připravují způsobem, jakým si počínali lidé dříve, než byla vynalezena strojová a průmyslově zpracovávaná masová výroba potravin. „Jednoduše se vydejte do obchodu a snažte se obnovit svůj kontakt s přírodou nákupem čerstvých plodin, masa z volně pasoucích zvířat, celozrnného pečiva a neslazených nápojů. To je ten nejdůležitější předpoklad nejen k udržení plochého bříška, ale celého těla,“ dodává výživová poradkyně.

Josep Suria / Shutterstock.com

K plochému břichu vám mohou pomoci probiotika

Střevní mikrobiom může ovlivnit přibírání na váze a změny v jeho složení mohou souviset s vyšší nadváhou. Užívání probiotik proto může pomoci snížit riziko přibírání na váze. Je potřeba si uvědomit, že jen díky probiotikům nezhubneme, ale mohou být užitečné v kombinaci se správně vyváženou stravou a cvičením. Dobrým zdrojem probiotik jsou i potraviny jako jogurt, kefír, tempeh nebo kimchi.

Jezte více bílkovin

Pokud jde o hubnutí, důležitou živinou jsou proteiny neboli bílkoviny. Do svého jídelníčku můžete přidat vejce, ty mají vysoký obsah bílkovin a nízký obsah kalorií. Existuje studie z roku 2020, která zjistila, že lidé, kteří jedli na snídani vejce, konzumovali na oběd méně kalorií ve srovnání s těmi, kteří měli ke snídani například cereálie.

Low carb kakaové kuličky s proteinem
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Low carb kakaové kuličky s proteinem

Low carb kakaové kuličky s proteinem oceníte, pokud se vy nebo vaši blízcí stravujete nízkosacharidově. Jedná se o cukroví, které skvěle chutná i přesto, že neobsahuje ani špetku cukru. A navíc je máte hotové za pár minut.

Low carb kakaové kuličky s proteinem
Zapečená vejce s balkánským sýrem
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Zapečená vejce s balkánským sýrem

Zapečená vajíčka s balkánským sýrem skvěle chutnají a navíc dodají tělu spoustu energie. Jde tedy o ideální jídlo ke snídani nebo když potřebujete rychlou večeři, protože příprava zabere jen chvilinku času.

Zapečená vejce s balkánským sýrem
Vejce Benedikt s holandskou omáčkou
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Střední

Vejce Benedikt s holandskou omáčkou

Vejce Benedikt s holandskou omáčkou je luxusní jídlo, které patří do snídaňového amerického menu. I když se může zdát, že se jedná o složitý pokrm, příprava není vůbec těžká. Stačí znát dva fígly na to, jak si usnadnit přípravu ztracených vajec a holandské omáčky.

Vejce Benedikt s holandskou omáčkou

Malé změny v každodenních návycích vám pomohou s hubnutím

„Je třeba zmínit, že si nemůžeme vybírat, zda chceme zhubnout pouze tuk na břiše, vždy to musí být hubnutí jako celek. Poté se můžete zaměřit na cvičení, které nám vyrýsuje naše ploché bříško. Je dost pravděpodobné, že jak budete hubnout v jiných částech těla, budou klesat i centimetry kolem bříška,“ vysvětluje výživová poradkyně. Nemusíte ihned začít cvičit a trávit čas v posilovně. Zkuste to pomalu a postupně. Zapisujte si, co jste snědli za celý den, a dělejte si pravidelné procházky, které budete postupem času navyšovat.

Cvičební strategie pro ztrátu břišního tuku

Existuje spousta cvičení na břicho, které můžete vyzkoušet i doma. Vybrali jsme pro vás tipy na cvičení břišního svalstva z knihy Atraktivní po celý rok. Připravte si podložku na cvičení, sportovní láhev s vodou a jdeme na to!

Prostock-studio / Shutterstock.com
  • Sedy lehy na jedné noze

Na každou nohu 12x

Lehněte si na záda, obě ruce spojte za hlavu a lokty doširoka rozevřete. Levou nohu zvedněte asi deset centimetrů nad podložku a držte ji propnutou. S výdechem se zvedněte do plného sedu, aniž byste nohu pokrčili nebo vrátili na podložku. S nádechem se pomalu vracejte zpět do výchozí pozice.

  • Rotace boků se zvednutými hýžděmi

Opakujte 12x

Zaujměte pozici „prkna“ na předloktích. Hýždě by měly spočívat v jedné rovině se zbytkem těla – nepovolujte boky! Pravým bokem proveďte rotační pohyb tak, abyste se jím dotkli podložky, totéž zopakujte s levým bokem. Poté narovnejte záda, hýždě zvedněte směrem k obloze a vraťte se do pozice „prkna“.

  • Magické břišní cviky

Opakujte 15x

Začněte vleže na zádech. Hlava i záda v klidu spočívají na podložce, předloktí máte překřížená jako „džin“ a nohy otočeny na pozici „orla“ (nohy jsou zvednuty nad podložku a překříženy tak, že jedno koleno takřka překrývá to druhé a vnitřní část jednoho chodidla se opírá o vnitřní část kotníků druhé nohy). Zatněte břišní svaly a zvedněte kolena tak, aby se dotkla předloktí. Hlava při cviku stále spočívá v klidu na podložce.

Zdroje: Kupi, Healthline , Kniha - Atraktivní tělo po celý rok – Cassey OH, Magdalena Drbohlavová, National Library of Medicine