Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Dýňový punč: Ideální nápoj pro podzimní večery

Pixel-Shot / Shutterstock.com

Vychutnejte si nezapomenutelný nápoj, který kombinuje sladkost dýně s osvěžujícím perlivým sektem. Tento netradiční dýňový punč je ideální pro podzimní setkání s přáteli i halloweenské oslavy.

Přečtěte si také

Voňavé i toxické! Těmto druhům svíček se v obchodě radši vyhněte obloukem

Punč má svou historii

Historie punče sahá až do 17. století, kdy byl oblíbeným nápojem britských námořníků. Dnes existuje mnoho variant a většinou ho známe v podobě horkého nápoje. Dýňový punč, na který vám dnes dáme recept, se ale pije studený a voní podzimem. Tento netradiční punč je skvělým způsobem, jak využít dýňové pyré a vytvořit nápoj, který zahřeje na duši a rozproudí každou podzimní párty.

Recept na dýňový punč

  • Počet porcí: pro 8 až 10 osob
  • Doba přípravy: 20 minut

Ingredience

  • 250 g cukru
  • 250 ml vody
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 2 badyány
  • 200 ml dýňového pyré
  • 300 ml jablečného cideru
  • 500 ml pomerančového džusu
  • 70 ml čerstvé citronové šťávy
  • 200 ml bílého rumu
  • 750 ml šumivého vína
  • kostky ledu, plátky pomeranče, jablek a svitky skořice na finální úpravu
Pixel-Shot / Shutterstock.com

Jak připravit dýňové pyré

  1. Výběr a příprava dýně: Zvolte kulatou dýni typu Hokkaidó nebo máslovou dýni, které mají jemnou a sladkou dužinu. Důkladně ji umyjte a osušte.
  2. Očištění a krájení: Rozpulte dýni a pomocí lžíce vyjměte semínka a vnitřní dužinu.
  3. Semínka můžete uschovat k dalšímu využití, například pro upražení.
  4. Pečení: Položte dýňové půlky řeznou stranou dolů na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 30 minut, dokud není dužina měkká.
  6. Příprava pyré: Po upečení nechte dýni vychladnout.
  7. Lžící dužinu oddělte od slupky a rozmixujte ji dohladka v mixéru nebo pomocí tyčového mixéru. Pokud je pyré příliš husté, přidejte trochu vody pro zjemnění konzistence.

Postup přípravy

  1. Začněte přípravou skořicového sirupu.
  2. Smíchejte cukr, vodu a skořici, badyán v hrnci.
  3. Přiveďte směs k varu, nechte, aby se všechny složky rozpustily, a poté ji stáhněte z ohně a nechte vychladnout.
  4. Vydlabejte dýni (samozřejmě se dá použít i hlubší mísa nebo jiná vhodná nádoba na punč).
  5. Smíchejte v ní dýňové pyré, vychladlý skořicový sirup, cider, pomerančový džus, citronovou šťávu a rum.
  6. Dobře promíchejte všechny ingredience a přidejte kostky ledu, aby se nápoj osvěžil.
  7. Nakonec dolijte šumivé víno, které dodá punči bublinky a jemnost.
  8. Pro efektní servírování ozdobte punč plátky pomeranče, jablek a svitky skořice a hvězdičkami badyánu.

Máte to rádi horké?

Pokud preferujete punč zahřátý na příjemnou teplotu, můžete bez obav nahradit sekt bílým nebo červeným vínem. Poté, co punč připravíte, ho ohřejte v hrnci. A nakonec ho přelijte do vydlabané dýně pro servírování. Dávejte však pozor, aby teplota nápoje nebyla příliš vysoká, aby nedošlo k poškození stěn dýně.

Mrkvovo-dýňová polévka se zázvorem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Mrkvovo-dýňová polévka se zázvorem

Mrkvovo-dýňová polévka je jako dělaná pro sychravé podzimní dny. Perfektně totiž zasytí a díky zázvoru také příjemně zahřeje, což se v tomto chladném období jistě hodí. Vyzkoušejte tuto nevšední kombinaci mrkve, dýně a exotického zázvoru, budete mile překvapeni.

Mrkvovo-dýňová polévka se zázvorem

Jak vydlabat dýni pro punč

  1. Výběr dýně: Vyberte větší dýni s plochým dnem a těžší váhou, což zajistí stabilitu při servírování punče.
  2. Očištění a řezání: Dýni dobře umyjte. Ostrým nožem odřízněte horní část (cca 5 cm pod stonkem) a vytvořte tak víko dýně.
  3. Vydlabání: Pomocí velké lžíce odstraníte semínka a vlákna.
  4. Pokračujte dlabáním dužiny tak, aby zbyly dostatečně silné stěny, které udrží tvar a stabilitu dýně při naplnění punčem. Dbejte na to, abyste neprořízli stěny nebo dno dýně.
  5. Na servírování použijte naběračku.

Zdroj: Kupi