Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Energetické štítky změní svou podobu a pomohou ještě více s výběrem spotřebiče. Brzy je najdeme i u telefonů a tabletů

MR.RAWIN TANPIN / Shutterstock.com

Energetické štítky výrobků poskytují důležité informace o energetické účinnosti a ekologických aspektech různých spotřebičů. S narůstajícím množstvím spotřebičů však vzrostly také požadavky na řazení do energetických tříd. I proto se podoba štítků postupně proměnila. Jak vypadají aktuálně a jaké informace nám poskytnou?

Přečtěte si také

Neapolský šéfkuchař se toho nebojí! Nově nabízí pizzu s vodním melounem

Štítky usnadňují výběr spotřebiče

Vzhledem k rostoucím obavám ze změny klimatu a z energetické krize je v dnešní době více než důležité, aby se spotřebitelé informovali a při nákupech nových zařízení činili uvážená rozhodnutí. Energetické štítky proto hrají klíčovou roli v podpoře udržitelného rozvoje a snižování energetické náročnosti.

Díky nim mohou spotřebitelé lépe porozumět, jaké výrobky jsou šetrnější k životnímu prostředí a jak mohou přispět k úsporám energie a nákladů na provoz.

garagestock / Shutterstock.com

Nové rozdělení energetických tříd

Nejvýznamnější částí štítku je klasifikace výrobku dle jeho efektivity a energetické náročnosti. Dle této spotřeby se zařízení řadí do energetických tříd A, B, C, D, E, F a G, kde A je nejlepší a G nejhorší. Toto označení, které vešlo v platnost 1. března 2021, vystřídalo starší A+, A++, A+++ a tak dále, které začalo být pro zákazníky značně nepřehledné.

Nová stupnice je přitom navržena tak, aby i ty nejlepší výrobky na trhu nedosahovaly kategorie A a vznikl tak prostor pro další technologický růst. Zařízení s novým štítkem kategorie B nebo C je tedy stejně energeticky efektivní jako starší A++ či A+++.

Jaké další informace štítky obsahují?

Tato klasifikace umožňuje spotřebitelům rychle porovnat energetickou účinnost různých výrobků. Štítky také uvádějí odhadovanou roční spotřebu energie v kWh, což pomáhá spotřebitelům pochopit, jaké náklady na energiích mohou očekávat při používání daného výrobku.

Některé štítky obsahují i další informace, jako jsou hlučnost spotřebiče, kapacita (např. u praček), nebo účinnost sušení.

Hadrian / Shutterstock.com

Štítky brzy najdeme i u telefonů a tabletů

Letošní novinkou ve světě energetických štítků je plánované označení chytrých telefonů a tabletů. Nově schválené štítky se vztahují také na myčky nádobí, pračky a kombinované pračky se sušičkou, chladničky, mrazničky, vinotéky, svítidla, elektronické displeje TV a monitory.

U myček, praček a jejich kombinací se sušičkou se nyní namísto roční spotřeby uvádí spotřeba na 100 pracích, mycích či sušicích cyklů. Roční spotřeba zůstala na štítcích uvedena u chladniček, mrazáků a vinoték.

Nově uvedený režim Eco

Na štítcích se nově objevuje také režim Eco, který je ukazatelem spotřeby vody, délky programu, hlučnosti a dalších parametrů a může spotřebitelům pomoci zorientovat se v široké nabídce zboží.

Na letošní verzi štítků najdeme také QR kód, který skrývá odkaz do databáze EPREL, Evropského rejstříku výrobků pro označování energetickými štítky, jenž umožňuje ještě detailnější porovnání výrobků. Jde o databázi, v níž musí být registrovány všechny výrobky uvedené na trh od 1. srpna 2017, včetně podrobné technické dokumentace.

LookerStudio / Shutterstock.com

Štítky pomáhají plnit cíle EU

Aktualizovaná verze energetických štítků bezesporu přispívá k lepší informovanosti spotřebitelů, kteří tak mohou při nákupech činit informovanější rozhodnutí. Upgradované štítkování drží krok s dobou a poskytuje dostatečnou rezervu ve zdokonalování energetické účinnosti spotřebičů.

Z dlouhodobého hlediska přispívá aktuální verze štítků k cílům EU v oblasti energetiky a klimatu. Evropská komise odhaduje, že by nové štítky mohly do roku 2030 zajistit roční úsporu energie na 38 TWh, což odpovídá roční spotřebě elektrické energie v Maďarsku.

Zdroje: dTest, Kupi