Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Nápoj s chia semínky je oblíbeným trendem v oblasti hubnutí. Nutriční poradkyně mají názor jasný

SNeG17 / Shutterstock.com

Sociálními sítěmi se aktuálně šíří recept na nápoj, po kterém byste měli zhubnout. Opravdu tento zázračný drink s chia semínky zajistí vytouženou postavu? Zeptali jsme se i odborníků na zdravou výživu.

Přečtěte si také

Levné barvy na vlasy z drogerie jsou rizikové. Proč vám ničí vlasy?

TikToková senzace

Možná jste na sociálních sítích, především na TikToku, narazili na video, kde lidé radí pít nápoj, po kterém zhubnete a budete se cítit skvěle. Pijí ho po ránu nalačno každý den. Hlavní ingrediencí jsou chia semínka, která jsou sytá, dále voda a někteří přidávají i citron a skořici.

Jak si nápoj připravit?

Do 200 ml vody vhoďte lžičku a půl chia semínek, půlku lžičky skořice a pár kapek citronu (skořici i citron lze vynechat, jde zejména o ochucení, jelikož chia semínka nemají žádnou chuť), můžete také dosladit například medem, nechte 10–15 minut odstát a vypijte.

Jaké mají být účinky?

  • snazší hubnutí
  • lepší zažívání i trávení
  • zlepšení vyprazdňování
  • ploché břicho
  • redukce nadýmání
  • menší chuť k jídlu
  • snížení chuti na sladké
  • rychlejší metabolismus

Díky nabobtnání chia semínek opravdu můžete zažívat pocit sytosti. Nápoj uživatelé doporučují pít každý den, ale určitě neuškodí si občas udělat pauzu. Výhodou jistě bude i hydratace, kterou doplníte po dlouhé noci, takže to může být další pozitivum pro ty, kdo do sebe vodu po ránu nemohou dostat.

Chia semínka v hlavní roli

Chia semínka jsou superpotravinou, která je bohatá na omega-3 polynenasycené mastné kyseliny, přičemž obsahují kvalitní bílkoviny a také vlákninu. Navíc se pyšní i vysokým množstvím vitamínů a minerálů, jako je vápník, fosfor, hořčík nebo draslík.

Semínka na sebe vážou vodu a po chvíli bobtnají a vytváří kolem sebe gel, tím dokážou svůj objem zvětšit až 12krát. Zajišťují lidskému tělu hydrataci, lepší zažívání i pravidelnou stolici, dále se podílejí na udržení ideální hladiny krevního cukru a působí také jako antioxidant.

Je jisté, že zařazení chia semínek do jídelníčku je vhodné a můžeme je kategorizovat jako “zdravou” potravinu. Výhodou je, že jsou semínka bezlepková, takže si je mohou dopřát i celiaci, stejně jako diabetici. Všichni, kdo je konzumují, by měli pamatovat na fakt, že všeho se má konzumovat s mírou a zde to platí také.

Co na to odborníci?

Zajímá nás názor odborníků, proto jsme poprosili o vyjádření nutriční poradkyně. U výživových specialistů je známé, že podobné výstřelky ani trendy příliš nepodporují a nejsou jejich zastánci, což nám potvrdila i nutriční poradkyně Apolena Pluhařová.

Na druhou stranu někteří nejsou tak striktní. „Nápoj z chia semínek může být vhodný při hubnutí, ale pouze jako doplněk při správném zakomponování do energetického příjmu. Napomáhá udržet pocit sytosti, zlepšuje hydrataci a také dodává tělu živiny, které podporují celkové zdraví a metabolismus. Pro úspěšné hubnutí je klíčové být v mírném kalorickém deficitu, tedy přijímat méně energie, než tělo během dne spotřebuje,“ komentuje výživová poradkyně Lenka Tarasidu.

Chia pudink
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Chia pudink

Chia pudink je pochoutka, která vám dodá sílu na náročný den. Vyzkoušejte tuto rychlou snídani nebo svačinu, která je plná vlákniny, omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin. Zasytí vás na dlouho a dodá spoustu energie. Žádné vaření není potřeba, stačí si jej připravit večer a nechat do rána v ledničce.

Chia pudink

Zároveň však upozorňuje, že bohužel kouzelný lék na hubnutí neexistuje. „Žádná potravina sama o sobě nezpůsobí zázračný úbytek hmotnosti. Nejefektivnějšího výsledku při hubnutí lze dosáhnout, pokud nápoj z chia semínek je zařazený v jídelníčku s vyváženou stravou ze základních potravin a je doplněn pravidelnou pohybovou aktivitou,“ doplňuje Lenka Tarasidu.

Pokud je vám nápoj sympatický a víte, že ho budete pít s mírou a rozumem, vyzkoušejte. Můžete se s odborníky na výživu také poradit a ujistit se, zda je tento nápoj právě pro vás vhodné zařadit, či nikoliv.

Zdroj: National Library of Medicine, Kupi