Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Vypočítejte si, kolik litrů vody byste měli denně vypít. Hydratace je důležitá pro hezkou pleť i zdraví

Studio Romantic / Shutterstock.com

Není důležitější látky pro naše tělo a jeho zdraví, než je voda. Voda je součástí každé buňky našeho těla a je přítomna u důležitých procesů probíhajících v našem těle. Obecně se doporučuje vypít 2–3 litry vody denně. To je ovšem množství, které nemusí být pro každého dostačující. Ačkoliv se to nezdá, pitný režim je stále velkým problémem a všeobecně pijeme velmi málo vody.

Přečtěte si také

Naprosto dokonalý dýňový džem, který voní po skořici a promění i obyčejný toust v gurmánský zážitek

Kolik vody bychom měli vypít?

Z rekvalifikačního kurzu pro výživové poradce vím, že správně bychom měli vypít 3,5 dcl až 4 dcl vody na 10 kg správné váhy. Lidé s nadváhou by měli vypít na každých 11 kg nadváhy dalších 1,5–2 dcl vody navíc. Pokud si to spočítáme, zjistíme, že mnoho lidí by mělo vypít i dvakrát tolik vody, než se obecně doporučuje. Toto množství platí pro normální klimatické podmínky, v případě horkých dní je žádoucí pitný režim navýšit.

Je třeba si uvědomit, že za den se vylučuje močí přibližně 0,8 litrů vody, 0,5 litrů pokožkou, 0,3 litrů stolicí a 0,4 litrů dýcháním. Z celkového výše doporučeného množství vody je vhodné vypít dvě třetiny v dopoledních hodinách, protože v době od 4 do 12 hodin se tělo čistí. V tomto čase se vylučuje nejvíce odpadových látek, a proto je potřeba hodně pít.

Marian Weyo / Shutterstock.com

Dostatečná hydratace:

  • blahodárný vliv na pleť, správné množství vody udržuje pokožku pevnou a hladkou.
  • Je důležitá při horečnatých onemocněních a také při průjmech. Zabraňuje dehydrataci organismu, která je často nebezpečnějším důsledkem než onemocnění, které ji způsobuje.
  • Je nápomocná při onemocnění ledvin. Produkce moči v těle umožňuje odvod škodlivých produktů látkové výměny a v případě ledvinových kamenů zabraňuje krystalizaci ledvinových kamenů.
  • Svoji roli hraje v mnoha dietách.

Co bychom měli pít?

Odpověď je jasná, jednoznačně vodu! Mnoho lidí se snaží dodržovat pitný režim, ale dosahují toho pitím různých ochucených nápojů, čímž si vlastně v mnoha ohledech škodí. Spousta ochucených nápojů obsahuje kyselinu fosforečnou, která je konzervační látkou a najdete ji na obalech pod známými „É-čky“. Zdravotní účinky vody se nedají ničím nahradit a už vůbec ne ochucenými nápoji, džusy nebo snad kávou. Pozor si dejte také na alkohol, který vytlačuje vodu z buněk a sám se tlačí na její místo, a pokud se tam dostane, pak buňka odumírá.

Přirozené je proto pít čistou vodu. Pít ochucené vody je věcí zvyku a reklam výrobců, proto je třeba učit děti již od útlého věku pít čistou vodu. Někteří výživoví poradci také doporučují pít čaje. Pokud nejsou slazené, proč ne. Podobně je tomu s pitím minerálních vod. Ty obsahují různé soli, je třeba jejich obsah sledovat a značky minerálních vod střídat. Jako doplněk pitného režimu minerálka může být.

  • TIP! Pamatujte, že balená voda je dobrou volbou především při cestování, obzvlášť v místech, kde voda z kohoutku nebudí důvěru.
Best smile studio / Shutterstock.com

Proč lidé nedodržují doporučené množství tekutin?

Mnoho lidí má psychický blok a ve většině případů tvrdí, že nemají žízeň. Naše tělo má velmi nedostatečnou kontrolu potřeby tekutin a s věkem se ještě více zhoršuje. Když voda v těle chybí, tělo si ji odebírá z vlastních tkání, z kůže, svalů a dochází k zahušťování všech tělních tekutin. Proto je nutné pít v průběhu celého dne a po menších dávkách.

Potřebu vody tělo signalizuje tím, že cítíme, že nám něco chybí, jako bychom měli na něco chuť. Tento pocit většinou vyhodnotíme jako hlad a něco sníme, ale vodu nedoplníme. Dostatečné množství vody je potřebné i k dobrému spalování tuku. Pro lidi, kteří si zvykli na ochucené nápoje, může být řešením pití vody s citronem nebo mátou.

Proč pít vodu s citronem?

  1. Citron je bohatým zdrojem vitamínu C.
  2. Vyrovnává pH v těle a pomáhá při odkyselení organismu.
  3. Aktivuje metabolismus a pomáhá trávení.
  4. Je bohatým zdrojem draslíku, vápníku, fosforu a hořčíku.
  5. Dodá úlevu při pálení žáhy.
  6. Zabraňuje zadržování vody v těle.
  7. Díky odkyselení organismu pomáhá snížit bolest a zánět kloubů.
Dasha Petrenko / Shutterstock.com

Co se děje v těle, když málo pijeme?

Nedostatečné pití vody vede k dehydrataci a narušení funkcí v těle, které se mohou projevit:

  • podrážděností,
  • únavou,
  • problémy se spánkem,
  • snížením fyzické výkonnosti,
  • bolestmi hlavy a závratěmi,
  • pocitu přehřátí organismu,
  • poruchami krevního tlaku, atd.

Zdroje: Kupi, Healthline, Medical News Today