Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Antiperspirant může být dobrý sluha, ale zlý pán, když ho špatně používáte. Možná proto vám i nefunguje

goffkein.pro / Shutterstock.com

Pocení je sice zdravé, ale pokud překračuje míru, může člověku pořádně znepříjemnit život. Koupili jste si antiperspirant, ale zjistili jste, že vám nefunguje? Je velmi pravděpodobné, že ho jen neumíte používat. Aby správně fungoval, je třeba dodržovat pár zásad. Poradíme vám v našem článku.

Přečtěte si také

Je ohřívání jídla v plastových krabičkách v mikrovlnce škodlivé? Studie hovoří jasně

Antiperspirant vs. deodorant

Na začátek si dovolíme malé vzdělávací okénko. Antiperspirant NENÍ to stejné jako deodorant, což si spousta lidí stále myslí. Deodorant má pouze vonící funkci, to znamená, že má redukovat zápach, kdežto antiperspirant má zabránit pocení. Rozdíl je také ve způsobu nanášení a my se dnes zaměříme právě na antiperspirant.

Zázrak jménem antiperspirant

Pocení je potřebný přirozený proces, který se odehrává v našem těle. Skrze pot se tělo zbavuje škodlivých látek, které vyplavuje ven. Někdo se potí méně, někdo více a podle toho daný člověk cítí menší, či větší diskomfort. Pocení je sice zdravé, ale může být i velmi nepříjemné. Protože kdo rád řeší zpocené koláče v podpaží?

Pokud trpíte nadměrným pocením, může se jednat o genetickou záležitost, ale může to být také signálem onemocnění. Než začnete zkoušet antiperspirant, je vždy lepší se nechat vyšetřit u lékaře a vyloučit možné nemoci. Může to totiž být signál, kterým tělo dává najevo, že není něco v pořádku. Hyperhidróza je potom speciální onemocnění, které se projevuje přílišným pocením na určitých místech, nejčastěji dlaních nebo chodidlech.

Pokud byste rádi pocení minimalizovali, vyzkoušejte antiperspirant. Nebuďte zklamaní, když nebude fungovat dle vašich představ, je totiž dost možné, že ho nepoužíváte správně a v takovém případě produkt ani nemůže být funkční.

nastya_ph / Shutterstock.com

Ráno, nebo večer?

Mnoho lidí se domnívá, že se antiperspirant používá stejně jako deodorant, to znamená kdykoliv během dne a klidně oba produkty používají dohromady. To je ale velká chyba. Jednak si tím ničemu nepomohou a navíc může dojít k podráždění či jiným zdravotním problémům.

Antiperspirant se nanáší večer a na suchou pokožku. Je to z toho důvodu, že v noci jsou potní žlázy nejméně aktivní a produkt má čas pracovat. Během působení dochází k vytvoření zátek v potních žlázách, což zamezuje vylučování potu.

Čemu se vyhnout?

Antiperspirant je poměrně agresivní přípravek, proto se vyhněte nanášení na mokrou, podrážděnou či jakkoliv poraněnou pokožku. Po holení se aplikace také nedoporučuje a vyplatí se vyčkat minimálně 24 hodin. Většina výrobců doporučuje ráno místa, kde byl nanesen antiperspirant, opláchnout vodou. Proto pokud jste zvyklí si ráno dávat sprchu, ničemu to nevadí a nemusíte se svého zvyku zbavovat.

New Africa / Shutterstock.com

A není to zdraví škodlivé?

Určitě vás napadne, že bránit přirozenému procesu v těle, může být nebezpečné. Antiperspirant si ale většina lidí nanáší na malá místa, jako je podpaží nebo chodidla. Pamatujte, že lidské tělo má více než 2,5 milionu potních žláz, takže se nemusíte bát, že byste kompletně zastavili proces pocení a tím i vyplavování nežádoucích látek.

Zdroj: NZIP, ČPZP, Healthline