Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Heinz prodává špagety carbonara v konzervě – a někteří kuchaři z toho šílí vzteky

Heinz UK

Že jsou italští šéfkuchaři citliví na svou domácí kuchyni a za ananas na pizze nebo kupované těstoviny jsou ochotni vyhazovat z jídelny i od plotny, je známá věc. Není proto divu, že je pořádně popudil i poslední počin společnosti Heinz. Ta totiž začala nabízet konzervované hotové špagety carbonara, které stačí jen ohřát. Proč kontroverzní produkt vznikl a jakých reakcí od kuchařů se dočkal?

Přečtěte si také

Naprosto dokonalý dýňový džem, který voní po skořici a promění i obyčejný toust v gurmánský zážitek

Vysypat, ohřát, sníst

Dát vařit vodu na špagety, na pánvi opéct kostičky pancetty, přihodit k tomu hotové špagety s trochou těstovinové vody, dát odpočinout, poté vlít rozmíchané žloutky s nastrouhaným tvrdým ovčím sýrem a parmazánem a promíchat. A nebo vysypat obsah konzervy a ohřát. Dva postupy, dva stejné výsledky.

Tak to alespoň slibuje společnost Heinz, která se rozhodla britským zákazníkům přiblížit další oblíbený pokrm a co nejvíce jim usnadnit jeho přípravu.

Chatham172 / Shutterstock.com

Blbuvzdorné carbonary

Špagety carbonara jsou totiž považované za poměrně náročný recept vyžadující technickou zdatnost. Také proto Heinz ty své propaguje jako „blbuvzdorné, rychlé a jednoduché carbonara, které nevyžadují žádné drama v kuchyni, ideální pro generaci Z“ s tím, že jejich uvedení na trh bylo inspirováno mnoha prosbami uživatelů sociálních sítí, kteří si opakovaně stěžovali, jak těžká je jejich příprava.

„Chápeme, že si lidé chtějí dopřávat praktická jídla vyžadující minimální úsilí. A naše nové Spaghetti Carbonara přesně toto nabízí. Jsou skvělým řešením pro rychlou a chuťově uspokojivou domácí přípravu,“ uvedla pro magazín Food&Wine Alessandra de Dreuille ze společnosti Kraft Heinz.

Urážka tradiční italské kuchyně?

A zatímco cílovou skupinu kuriózní pokrm zaujal (o čemž svědčí i fakt, že byly na britských stránkách Heinz s cenou 1,75 liber velmi rychle vyprodané a opět naskladněné), mnozí kuchaři nejdou pro ostrá slova daleko.

Jak například poznamenal Jonny Dymond, moderátor pořadu Today na rádiové stanici BBC 4, špagety v konzervě mohou značit konec kulinářské civilizace“.

Nadšený nebyl ani italský michelinský šéfkuchař Alessandro Pipero, který sice nápad prodávat hotové těstoviny v plechovce nepovažuje za až tak špatný, rozhodně by ale podle něho neměly nést oficiální označení carbonara, uvedl v rozhovoru pro kanadskou stanici CBC Radio. Už jen proto, že v obsahu plechovky nenajdete ani těstoviny al dente, ani křupavou slaninu nebo čerstvé potraviny. List ingrediencí naopak čítá celou řadu přidaných sacharidů, olejů, konzervantů, regulátorů kyselosti, stabilizátorů. A celé jedno procento pancetty nebo sýrového prášku.

Majitelka vyhlášené italské restaurace Bottega Prelibato v Londýně Ciara Tassoni dokonce pro britský deník Sun uvedla, že „je to ostuda na hony vzdálená od autentické carbonary a vzápětí dodala: „Pokud by mi někdo přišel do podniku a žádal si plechovku špaget, okamžitě by odsud letěl pryč.“

SiljeAO / Shutterstock.com

Jsou instantní carbonary dostupné i u nás?

Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se „líné špagety“ Heinz prodávaly i v jiných zemích. Zajít chuť si tak budou pravděpodobně muset nechat i čeští konzumenti.

Pokud byste si tedy chtěli přípravu těchto tradičních těstovin usnadnit, u nás se dá koupit například řada hotových omáček carbonara, nabízí je Franz Josef Kaiser, Knorr, Panzani nebo Vitana.

K dostání jsou rovněž instantní těstoviny, které stačí zalít horkou vodou nebo krátce povařit. Kulinářský zážitek od nich čekat nelze, jako nouzová rychlá svačina na cesty nebo do práce mohou ale mnoha lidem stačit. V regálech nebo e-shopech hledejte výrobky Knorr Pasta Snack Pot Carbonara, Maggi 5min Carbonara Pasta nebo Tesco free From Carbonara bezlepkové instantní nudle.

Zdroje: Heinz, CBC Radio, Food&Wine