Milujete čokoládu a rádi experimentujete v kuchyni? Pak je tento recept na čokoládový dort jako stvořený právě pro vás. Kombinace nadýchaného korpusu, smetanového krému, ovoce a čokoládové polevy nejen že krásně vypadá, ale naprosto dokonale chutná.
Jaká je historie čokoládových dortů?
Čokoládové dorty mají svou košatou historii, která sahá až do 18. století. První zmínky o čokoládových dezertech pocházejí z Evropy, kde se čokoláda začala používat nejen jako nápoj, ale také jako ingredience do pečiva. V té době byla čokoláda považována za luxusní surovinu, dostupnou pouze pro vyšší vrstvy společnosti.
Historie čokoládových dortů je úzce spjata s rozvojem cukrářského umění. S rozvíjející se technologií a dostupností surovin se čokoládové dorty rozšířily do domácností po celé Evropě. V 19. století se staly populárními díky inovacím, jako je přidání prášku do pečiva, který pomohl k vytvoření nadýchaného korpusu, jaký známe dnes.
Joaquin Traverso Traverso / Shutterstock.com
Zajímavostí je, že čokoládové dorty měly různorodé regionální variace. Například v Rakousku se zrodil slavný Sachrův dort, který kombinuje čokoládový korpus s meruňkovým džemem a čokoládovou polevou. Ve Francii se zase čokoládové dorty často připravovaly s přídavkem likérů, což jim dodávalo specifickou chuť a aroma.
Dnes jsou čokoládové dorty neodmyslitelnou součástí oslav a společenských událostí po celém světě. Různé národy si přizpůsobily recepty podle svých chutí a dostupných ingrediencí, což vedlo k široké paletě variací – od jednoduchých až po luxusní dezerty s exotickými přísadami.
Čokoládový dort
Čokoládový dort zdobený ovocem si jistě zamilujete, protože je velmi lahodný a vláčný, až se rozplývá na jazyku. Navíc je vhodný i pro ty, kteří mají bezlepkovou dietu. Příprava je snadná a rychlá, tak si ho pojďte s námi vyzkoušet.
Čokoládový dort
Veganský čokoládový dort
Veganský čokoládový dort s lesním ovocem chutná tak skvěle, že si na něm zajisté pochutnají i ti nejnáročnější mlsouni. Kombinace čerstvého ovoce a čokoládového korpusu je nadýchaná a příjemně se rozplyne na jazyku.
Veganský čokoládový dort
Čokoládový dort s jemnou ovocnou náplní – recept
- Počet porcí: 12
- Doba přípravy: 45 minut + 2 hodiny chladnutí
Ingredience na korpus
- 6 vajec
- 200 g krupicového cukru
- 200 g hladké mouky
- 3 lžíce kakaa
- 4 lžíce vlažné vody
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
Ingredience na krém
- 500 ml smetany ke šlehání
- 5 lžic moučkového cukru
- 4 lžičky želatiny
Další ingredience
- Ovocná marmeláda
- 100 g čokolády na vaření
- 80 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička másla
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 170 °C. Oddělte žloutky od bílků.
- Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh.
- Do větší mísy prosejte mouku, kakao a prášek do pečiva.
- V další míse vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny. Postupně přidávejte vlažnou vodu. Vmíchejte suchou směs a opatrně zapracujte sníh, aby těsto zůstalo nadýchané.
- Těsto vlijte do dortové formy (Ø 30 cm) vyložené pečicím papírem. Uhlaďte a pečte 25–30 minut. Nechte vychladnout a rozřízněte na poloviny.
- Na krém rozpusťte želatinu v 1/2 šálku horké vody a nechte vychladnout.
- Ušlehejte smetanu s moučkovým cukrem. Vmíchejte vychladlou tekutou želatinu.
- Spodní polovinu korpusu potřete marmeládou (např. rybízovou, višňovou, pomerančovou).
- Naneste krém a přiklopte druhou polovinou korpusu. Uhlaďte boky.
- V horké lázni rozpusťte čokoládu s máslem a smetanou.
- Polevou přelijte dort a nechte v chladu ztuhnout alespoň 2 hodiny.
Arpan Bhatia / Shutterstock.com
Tipy redakce
- Místo marmelády můžete korpus ještě více zvláčnit kávou, likérem nebo sirupem.
- Pokud máte tu možnost, použijte čerstvé ovoce pro osvěžující chuť.
- Dort vydrží v chladu až 3 dny, je vhodný i na oslavy.
- Pokud chcete mít dort opravdu vysoký, připravte dvojitou dávku.
Zdroj: Kupi