Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Hwachae: Korejský melounový punč, který pobláznil sociální sítě

Rimma Bondarenko / Shutterstock.com

Korejský melounový punč Hwachae je ideální volbou na večírky. Tento tradiční nápoj, pocházející z Jižní Koreje, kombinuje sladkost ovoce s jemně dochuceným nálevem. Pojďme se podívat na jeho historii, zajímavosti a jak si tento nápoj připravit doma.

Přečtěte si také

Necháte se ovlivnit osobnostmi v reklamě? Češi věří hlavně hercům, ukázal průzkum

Co je to Hwachae

Hwachae je tradiční korejský nápoj, který se připravuje z různých druhů ovoce a sladkého nebo ochuceného nálevu. Jméno „Hwachae“ samotné může být přeloženo jako „květinová voda“, což odkazuje na původní verzi tohoto nápoje, jež často obsahovala květy. Nejčastěji se dnes však používá sezónní ovoce, jako jsou melouny, jahody, jablka nebo broskve.

Historie a zajímavosti

Hwachae má dávné kořeny v korejské historii a kultuře. První záznamy o Hwachae pocházejí z období dynastie Joseon (1392–1897), kdy byl tento nápoj oblíbeným osvěžením na královském dvoře. Kromě své osvěžující chuti byl Hwachae také ceněn pro své estetické uspořádání, kdy ovoce plavalo na povrchu nápoje jako barevné květiny.

Hwachae se podával při různých slavnostech a rodinných setkáních, zejména během léta. Tradičně byl Hwachae připravován ručně, s důrazem na čerstvost surovin. V dnešní době se Hwachae těší oblibě i mimo Jižní Koreu, a to především díky sociálním sítím.

Pitapat / Shutterstock.com

Recept ma Hwachae: Korejský melounový punč

  • Počet porcí: 8
  • Doba přípravy: 15 minut

Ingredience

  • 1 sladký, šťavnatý meloun bez pecek
  • čerstvé ovoce: jahody, borůvky, maliny, jablka, hroznové víno a další, které máte doma (můžete nahradit plechovkou ovocného koktejlu (v sirupu nebo vlastní šťávě)
  • 500 ml citronovo-limetkové sodovky (např. Sprite)
  • 250 ml mléka
  • led podle potřeby

Postup přípravy

  1. Meloun rozkrojte a vydlabejte melounovou dužinu. Na pomoc si můžete vzít vykrajovač na melounové kuličky a dejte je do velké mísy.
  2. K melounu přidejte ovoce pokrájené na menší kousky, nahradit můžete ovocným koktejlem v plechovce, který použijete i se šťávou nebo sirupem, přilejte citronovo-limetkovou sodovku, mléko a led.
  3. Vše dobře promíchejte.
  4. Můžete podávat přímo z mísy, ve které jste punč míchali, nebo ho přelít do melounové slupky a ozdobit čerstvou mátou.

Tip: Hwachae může být podáván i jako alkoholická alternativa, skvěle ho doplní vodka nebo bílý rum.

Zdroj: Kupi