Jablečné řezy jsou klasika, kterou ocení každý milovník sladkých dobrot. Rychlá příprava a chuť čerstvých jablek činí tento moučník ideálním k odpolední kávě nebo čaji. Příprava zabere jen pár minut a výsledkem jsou dokonale šťavnaté řezy.
Sezóna jablečných dezertů je tady
Podzim už klepe na dveře a s ním přichází čas jablečné úrody. Ať už se urodí na vaší zahradě, nebo si nějaká přivezete ze samosběru, jablečný moučník je rozhodně skvělou variantou, jak toto sezónní ovoce zpracovat. Můžete takto například zužitkovat spadaná jablka, která kvůli otlakům a drobným rankám nejsou vhodná k dlouhodobému skladování, přitom jsou však zdravá a lahodná. A možností, co upéct, je opravdu spousta!
Jablečné moučníky mají dlouhou tradici nejen v české kuchyni. Obecně se jablka využívají v dezertech po celém světě pro svou univerzálnost a sladkou chuť, která se skvěle doplňuje s kořením, jako je skořice. Tento jednoduchý recept na šťavnaté řezy zvládnete s několika základními ingrediencemi, které pravděpodobně již máte doma.
Recept na šťavnaté jablečné řezy
- Počet porcí: 20
- Délka přípravy: 15 minut
- Doba pečení: 35 minut
Ingredience
- 4 sladká a šťavnatá jablka
- 1 citron (kůra i šťáva)
- 3 vejce
- 150 g krystalového cukru
- 100 ml oleje
- 100 ml mléka
- 200 g polohrubé mouky
- 1 balení kypřicího prášku (dá se nahradit lžičkou jedlé sody)
- 1 lžička skořice
Příprava
- Předehřejte troubu na 180 °C a připravte plech (30 x 20 cm) vyložený pečicím papírem.
- Očistěte jablka, odstraňte jádřince a nastrouhejte je do misky. Smíchejte je s nastrouhanou kůrou a vymačkanou šťávou z citronu.
- Ve velké míse vyšlehejte vejce s cukrem do husté pěny. Postupně přidávejte olej a mléko.
- Do směsi přidejte mouku, kypřicí prášek a skořici. Vytvořte hladké těsto a vmíchejte strouhaná jablka.
- Rozetřete těsto na plech a pečte 35 až 40 minut, dokud povrch není zlatavý.
Tipy z redakce
- Při výběru jablek sáhněte po šťavnatých a sladkých odrůdách, jako je Golden Delicious nebo Gala, které zajistí, že výsledkem bude krásně vláčný moučník.
- Pro snadnější krájení nechte moučník nejprve vychladnout – řezy se nebudou tolik drobit.
Zdroj: Kupi