Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Potravinářská inspekce zakázala produkty s obsahem halucinogenu z muchomůrky červené

Nuva Frames / Shutterstock.com

Na trhu se najde spousta produktů, které by se nejspíš vůbec neměly prodávat. Mezi takové patří i želé s obsahem muscimolu, což je halucinogen z muchomůrky červené. Potravinářská inspekce již prodej podobných produktů zakázala.

Přečtěte si také

Lidl prodává superlevně chytré osvětlení! Barevné LED žárovky má 3x levnější než Philips Hue

Barevný obal láká i děti

Mají lákavý obal plný barev, vypadají jako sladké bonbony a je zřejmé, že lákají zejména mladší jedince. Řeč je o želé s obsahem muscimolu, což je silný halucinogen pocházející z muchomůrky červené. Až doposud se mohl prodávat i přesto, že se jedná o produkt, který má ke zdraví prospěšnému velmi daleko.

Želé se prodávalo pro sběratelské účely

Jak je možné, že se mohl produkt s obsahem muscimolu prodávat? Odpověď je jednoduchá: Želé se prodávalo pro sběratelské účely a nebylo určeno ke konzumaci. To je samozřejmě jen pouhý trik, jak takový produkt dostat do prodeje legálně. Jenže netrvalo dlouho a Státní zemědělská a potravinářská si toho všimla a tyto produkty zakázala.

Produkty s obsahem muscimolu byly na trhu novinkou a dlouho se na něm naštěstí neohřály. Potravinářská inspekce je objevila velmi brzy. „Tyto produkty jsou často nabízeny jako nepotravinářské zboží – např. upomínkové nebo sběratelské předměty. Z jejich charakteru a prezentace je však zřejmé, že jde o potraviny určené k lidské konzumaci a takto k nim i inspektoři SZPI přistupují,potvrdil Pavel Kopřiva, mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Anna Martyanova / Shutterstock.com

Výrobky s obsahem muscimolu už nikde nenajdete. E-shopy, které tento produkt prodávaly, uvádí, že pokud někdo želé s muscimolem zakoupil a stále ho má, měl by jej vrátit do obchodu s tím, že mu budou vráceny peníze.

Zákaz se týká například těchto produktů:

  • EUPHORIA MAGIC GUMMIES alien, Želé s muscimolem v balení 5 x 4,4 g, 25 mg muscimol
  • EUPHORIA MAGIC GUMMIES Wizard, Želé s muscimolem v balení: 5 x 4,4 g, 25 mg muscimol
  • Psillys LEGAL PsycheDelic MUSHROOMS Orange v balení 20 g – 5 ks želatinových bonbonů

Inspektoři kontrolují i další produkty

Inspektoři se v rámci kontrolní akce zaměřují i na velmi podobné produkty, které sice na svém obalu obsah látky muscimol neuvádí, dá se však předpokládat, že ho obsahují. Prodej želé s obsahem halucinogenu roste, a to nejen v kamenných prodejnách, ale i na internetu.

Zdroj: SZPI, Bezpečnost potravin, Kupi