Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Co se stane s oblečením, které vyhodíte do kontejnerů na textil? Některé je darováno, jiné se prodává

LightField Studios / Shutterstock.com

Spousta lidí si zvykla nosit své staré oblečení do kontejnerů s dobrým pocitem a vidinou toho, že kromě pročištění svého šatníku udělají i dobrý skutek pro někoho jiného. Jenže je to skutečně tak, že oblečení dostanou lidé v nouzi a ti, kteří jej potřebují nejvíce?

Přečtěte si také

Co se stane s vaším tělem, když přestanete jíst cukr? Připravte se na abstinenční příznaky

Co dělat s nahromaděným oblečením, které už nenosíte a zároveň jej nemáte komu dát? Vyhodit ho a přispívat tak ke znečištění planety není příliš moudré, navíc bude od roku 2025 třídění textilu povinné. Nabízí se tak možnost nenošené oblečení hodit do charitativních kontejnerů, kde může ještě sloužit dalším lidem. Co se s oblečením všechno dělá a kam se ve finále dostane?

Kostikova Natalia / Shutterstock.com

Oblečení se třídí, prodává a dává lidem v nouzi

Po České republice je rozmístěno přibližně 10 tisíc kontejnerů určených na textil, jsou k nalezení dokonce i v malých vesnicích. Většina z nich má na sobě informace o tom, že se jedná o charitativní kontejner, tudíž může člověka zahřát u srdce, že svým oblečením nejen uleví planetě, ale také udělá dobrý skutek. Pokud jste si ale mysleli, že oblečení vždy dostanou například sociálně slabší lidé a nebo lidé bez domova, pak byste se nejspíš spletli.

Jestli bude oblečení prodáno, recyklováno a nebo darováno lidem, kteří to potřebují, záleží na několika faktorech. Zejména na tom, jaký kontejner si vyberete. Některé totiž vlastní neziskové organizace, jiné soukromé společnosti.

Pokud chcete svůj textil darovat přímo tam, kde bude pouze rozděleno pro osoby v nouzi, doporučujeme si ověřit informace o kontejneru, který máte ve svém okolí.

Jednou z možností, kam oblečení můžete s dobrým pocitem vhodit, jsou oranžové kontejnery charitativní organizace Potex. „Oblečení, které obyvatelé odevzdají do našich kontíků, třídíme a připravujeme na míru jednotlivým spolupracujícím neziskovým organizacím. Tato fáze je pro neziskové organizace klíčová. Pokud dostanou něco, co jejich klienti nevyužijí, přidělá jim to spíše starosti, než přinese pomoc. Jiné oblečení potřebují třeba v Oděvní bance a Klubu svobodných matek a jiné například v Naději. O organizacích, které podporujeme, si můžete přečíst na našem webu. Vytříděné a na míru připravené oblečení předáváme spolupracujícím organizacím zdarma. Zároveň od nich odvážíme věci, které ke své činnosti nevyužijí,“ řekla pro Kupi Kateřina Kučerová ze společnosti Potex, která se zabývá tříděním darovaného textilu.

Fotorina / Shutterstock.com

Co se děje s oblečením po vhození do kontejneru?

Jakmile vložíte oblečení do kontejneru na textil, čeká jej zajímavá cesta. Oblečení se nejdříve vytřídí – nevyhovující oblečení (nějakým způsobem zničené nebo příliš obnošené) se odveze na skládku, vyhovující oblečení se většinou prodá a část se dá lidem v nouzi. Až 60 % vytříděného oblečení se musí zlikvidovat. Některé špinavé či zničené oblečení čeká mírnější osud – zrecykluje se a použije například při výrobě autosedačky jako výplň. Vyhovující oblečení se dostane do charitativních obchodů, second handů, ale také do neziskových organizací.

Úleva pro planetu, nebo pouhý trik?

Otázkou zůstává, jestli třídění v současné době nějak pomáhá planetě, nebo se jedná o pouhý trik. Společnosti vlastnící kontejnery na textil často hlásají, že tříděním podpoříme ekologii a ulevíme naší planetě, často ale bohužel nelze dohledat informace o tom, kam oblečení z kontejnerů přesně míří. Doufejme, že se v příštím roce, kdy bude recyklace textilu povinná, dočkáme transparentnějších informací ze strany společností vlastnící tyto kontejnery.

Jak správně třídit textil do kontejneru

Zvažujete, že si přetřídíte šatník a své staré věci odnesete do kontejneru na textil? Pak vás možná zajímá, jak toto oblečení správně připravit a zabalit. Samozřejmostí je, že oblečení musí být čisté – své staré věci vyperte, ideálně i vyžehlete. Oblečení vložte do igelitové tašky a zajistěte tak, aby z ní nevypadlo. Pokud budete do kontejneru dávat i boty, svažte je k sobě. Pak už připravený balík stačí jen vhodit do kontejneru.

Potex

Co lze dávat do kontejneru na textil

Do kontejneru na třídění textilu můžete dát veškeré oblečení i obuv, které máte doma. Může se jednat o kabáty, trička, kalhoty, vesty, obuv, zimní bundy i kožené věci. Všechno by ale mělo být v dobrém stavu a nositelné. Kromě samotného oblečení lze do kontejnerů dávat také deky, záclony, prostěradla či povlečení, ale také plyšáky.

„Snažíme se lidi edukovat, aby do kontejnerů darovali pouze nositelné a použitelné oblečení. Nenositelné oblečení bohužel již nikomu nepomůže. I tak se nám ale stává, že nám do kontíků lidé hází odpad, a to nejen textilní. Ten pak musíme na naše náklady likvidovat ve spalovně. Zde je alespoň energeticky využit. Oblečení, které již nositelné není, postupujeme do větších třídíren, kde se specializují na recyklaci. Naše firma je malá, rodinného typu, takže nemáme prostor na recyklaci. Naším posláním je sbírat použitelné oblečení a navracet ho zpět do oběhu k rukám těch, kteří ho potřebují a dají mu další život,“ vysvětluje za Potex Kateřina Kučerová.

Zdroje: MŽP, dTest, Zajimej.se, Ekolist, Potex