Kuchyně, to není jen kuchyňská linka, trouba, sporák, chladnička, hrnce a podobně, své místo tu mají i nože. Bez nich bychom žádné suroviny nenakrájeli, neoloupali ani neočistili. Jak ale vybrat ty pravé? Stačí jeden, nebo jich potřebujete několik? Bez jakého nože se neobejdete a který naopak nepotřebujete? Čtěte dál, na vše vám odpovíme.
Ano, je to tak. Na nožích se nevyplatí šetřit, když vsadíte na kvalitu, bude se vám s nimi nejen dobře krájet, ale také vám budou dlouho sloužit. Kvalitní a ostrý nůž vám nejen usnadní práci, ale také dodá pokrmu na preciznosti. Jak ale takový nůž vypadá? Shrnuto do několika bodů, nůž by měl být:
Víte, že kvalitní nože nepatří do myčky? Smiřte se už teď s tím, že je budete mýt v ruce za použití šetrného čistícího prostředku. Nezapomeňte je hned osušit.
Nabídka nožů je široká, vy už nyní víte, jak by správný nůž měl vypadat. Jen s tím si ale při výběru nevystačíte, důležité jsou i další parametry. Jaké?
Účel použití nože by měl být tím prvním, na co si při jeho výběru odpovíte. Běžná domácnost i vystačí s 3–5 druhy nožů, mezi ty naprosto základní patří:
K nožům si pak pořiďte i ocílku pro úpravu ostří, dřevěné prkénko a také blok na nože nebo jiný systém ukládání nožů.
Další věcí, na kterou se musíte zaměřit, je čepel nože. Její délka se odvíjí od typu nože a pohybuje se většinou mezi 5 a 25 cm. Kratší čepel se hodí na loupání a okrajování ovoce nebo zeleniny a na mazání pečiva, čepel mezi 13 a 20 cm už využijete při krájení ovoce, zeleniny i masa. A delší čepel s 20 až 25 cm? Tu najdete u nožů na pečivo a cukrářských nožů.
Délka čepele ale není to jediné, co by vás mělo zajímat, zaměřit byste se měli i na:
Rukojeť nože slouží k jeho bezpečnému uchopení, podílí se i na pohodlí a bezpečnosti při manipulaci s nožem. Svíráme ji v dlani, proto by nám měla skvěle padnout do ruky a její tvar by měl zabránit sklouznutí ruky na čepel. Rukojeť se někdy označuje i jako střenka, měla by být hladká, bez jakýchkoli nerovností a volných spojů, kde by se mohly usazovat bakterie.
Víte, že ideální je ergonomická rukojeť s protiskluzovou úpravou? Když přijde na materiál, tak si můžete vybírat mezi plastem, dřevem a kovem.
Poslední parametr, na který se zaměříme, je hmotnost nože. Někdo by řekl, že čím je nůž lehčí, tím jednodušší s ním bude práce, obecně ale platí, že s těžším nožem nemusíte při krájení na čepel tolik tlačit a příprava pokrmů je tak jednodušší a bezpečnější. Hmotnost nože se ale liší podle velikosti nože a použitého materiálu, takže se váha nožů může značně lišit. Ať tak, či tak, myslete na to, že nůž musí být vyvážený, což v praxi znamená, že váha čepele a rukojeti má být stejná.
Zdroj: Profikuchar.cz