Že jsou Češi experti na různé kulinářské experimenty, je známá věc. Nedávno se hitem staly například řízkové chlebíčky nebo vlašákem plné rohlíky, nyní po internetu kolují recepty na smažené Tatranky v trojobalu. Rozhodně se ovšem nejedná o novinku, ve světě smažení čokoládových tyčinek frčí už pěkných pár desítek let. Kde se tradice takových dezertů vzala, a proč bychom je raději neměli jíst?
Pokud jste někdy zavítali do Skotska a procházeli místní bistra a restaurace, pravděpodobně vám neuniklo množství nabízených smažených jídel. A to včetně oblíbené místní speciality – smažených čokoládových tyčinek Mars nebo Snickers. O obyvatelích Spojeného království je všeobecně známé, že usmaží, co se v kuchyni najde. A tak jejich friťákům neunikly ani populární cukrovinky.
Vypráví se, že neobvyklý nápad vznikl v roce 1992, když se dva spolužáci předháněli v tom, kdo sní nejvíce nechutné jídlo. Až se dostalo na smaženou čokoládu. Zavítali proto do nejbližšího „Fish & Chips“ bistra a kuchaře požádali, zda by jim v klasickém těstíčku určeném na rybí filé neosmažil jednu z čokoládových tyčinek.
Kuchař s bláznivým nápadem souhlasil a k překvapení všech nebyl výsledek vůbec hrozný. O čemž svědčí i fakt, že si v následujících letech smažené sladkosti jako Snickers, Mars, Bounty, Milky Way nebo Oreo získaly popularitu nejen na domácí půdě, ale i různě po světě.
Tradice smažení čokoládových tyčinek je proto v zahraničí poměrně dlouho známá a oblíbená. Nebyli bychom to ovšem my, kdybychom toto „světové“ jídlo trochu nepočeštili. A tak se již před lety začaly na internetu objevovat recepty na smažené Tatranky. Samozřejmě v našem klasickém trojobalu.
Příprava je potom podobná jako u řízků. Oplatka se obalí v mouce, vajíčku a nakonec ve strouhance (postup se případně ještě jednou zopakuje), a poté dokřupava usmaží ponořená v oleji.
Kdyby vás zajímalo, jak taková smažená oplatka chutná, pak velmi záleží na povedenosti obalení a kvalitě smažení. Snadno se totiž může stát, že již při bublání v oleji na pánvi se čokoláda a náplň roztečou, začnou připalovat a přichytávat. Výsledek pak má s chutným dezertem pramálo společného.
Nejedná se však o jediný důvod, proč se této kalorické bombě obloukem vyhýbat. Tím hlavním je především zbytečně vysoký obsah cukrů a tuků a vysoká energetická hodnota, jakou si málo lidí uvědomuje. Zvláště, když se tyto pokrmy často považují za občerstvení určené hlavně pro děti. Stejně jako je tomu v již zmíněném Skotsku, kde se smažené tyčinky Mars nebo Snickers pravidelně podávají a konzumují v rámci obědů ve školách nebo na pracovištích.
Jedna taková smažená tyčinka Mars v máslovém těstíčku může mít až kolem 700 kcal, dvě už mohou přesahovat poloviční denní příjem kalorií u menších dětí. Nemluvě o tom, že se obvykle podávají ještě s kopečkem zmrzliny, čokoládovým toppingem a jinými sladkými a tučnými oblohami.
Podobně je na tom kaloricky i naše smažená Tatranka. Pokud byste proto chtěli recept vyzkoušet, s množstvím to raději moc nepřehánějte, hlavně u dětí.
Zdroje: Art Chocolat, Vaření.cz, Glasgow School of English