Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Levnější alternativy AirTag od Apple? Známe vychytávky za pár kaček

Kupi

Malá, ale šikovná věcička. I tak by se dal ve zkratce popsat lokátor Apple AirTag. Tento malý pomocník existuje proto, aby svým majitelům vždy rychle pomohl najít své věci. Jak funguje a jaké jsou další alternativy lokátorů na trhu?

Přečtěte si také

Do Česka míří německý řetězec Woolworth. Konkurence pro Pepco, Action i Kik

Co je AirTag a k čemu slouží?

Jedná se o stříbrné kolečko, které vám bez potíží pohlídá vaše věci. Je ideální pro každého, kdo často ztrácí své klíče, peněženku nebo celý batoh. Skvělé využití najde i pro cestovatele, protože jej můžete dát i do kufru a pokud se někde zatoulá, budete přesně vědět, na jakém místě nebo v jaké zemi se nachází. AirTag stojí 890 Kč a funguje na baterii, která vydrží přibližně rok, poté ji jednoduše vyměníte a můžete AirTag používat dál.

Airtag mohou používat pouze majitele iPhonů

Airtag má velkou nevýhodu pro uživatele zařízení s jiným operačním systémem, než je iOS. Airtag totiž mohou používat pouze majitelé iPhonů, navíc se musí jednat o novější modely – je nutné mít nainstalován operační systém iOS 14.5 a novější, takže Airtag bude fungovat na iPhone 7 a novějších.

Bohužel i alternativní lokátory v drtivé většině pracují s operačním systémem iOS, protože právě ten disponuje aplikací „Najít“, která funguje skutečně velmi spolehlivě. Pro použití na Androidu je možné si stáhnout aplikace na Google Play, tam však nelze zajistit 100% funkčnost.

AirTag si můžete kamkoliv připnout, ale v tomto případě si musíte dokoupit ještě obal s přívěskem, takže se může lokátor od Applu ještě více prodražit. Za ten na českých e-shopech zaplatíte okolo dvou stovek, ale pokud se poohlédnete na AliExpressu či eBay, seženete ho za pár korun.

Hadrian / Shutterstock.com

Jak AirTag vyhledá vaše věci?

Pokud nemůžete najít nějakou věc, kterou střeží AirTag, otevřete si aplikaci v telefonu a začněte pátrat. Pokud hledáte třeba klíče, které máte doma, iPhone vás k nim může nasměrovat dvěma způsoby. Buď můžete zapnout zvukové upozornění, podle kterého můžete klíče dohledat, nebo vás telefon přímo nasměruje k dané věci – ukáže vám, jakým směrem se klíče nachází i to, kolik metrů ještě zbývá. Je to vlastně taková hra na „přihořívá a samá voda“.

Levnější alternativy

Ať už byste se rádi poohlédli po levnější alternativě AirTagu a nebo zkrátka nejste vlastníkem iPhonu, můžete se podívat i na jiné lokátory. Několik takových skutečně existuje, ale otázkou zůstává, jestli mohou být vůbec lepší než legendární AirTag?

  • Levnější lokátor nabízí například Alza. Značka Alza Guard nabízí lokátor nesoucí název Hero Tag a stojí 499 Kč. Výhodou je, že má na sobě rovnou i přívěsek, tudíž ho lze jednoduše připnout třeba na klíče. Nevýhodou je nejen jeho lacině vypadající materiál, ale i jeho funkčnost, kterou zákazníci hodnotí poněkud vlažně.
  • Další možností jsou lokátory z Actionu, které svým vzhledem připomínají bankovní kartu. Mají poutko, díky kterému ho lze kamkoli připnout, perfektně se vejde i do peněženky. Můžete si pořídit buď chytrou vyhledávací kartu za 292 Kč, nebo rovnou tři vyhledávací štítky za 488 Kč.
  • Lokátor značky Fixed (Smart Tracker Smile Pro) podporuje i Android. Je skvěle promyšlený, disponuje i vlastní aplikací, takže se třeba v případě, že máte zařízení s Androidem, nemusíte spoléhat na neoficiální aplikace z obchodu Google Play. Nevýhodou je vyšší cena, stojí 1 299 Kč. Na druhou stranu jsou v balení 4 kusy, tudíž je balení výhodné.

Zdroje: Apple, Kupi, Alza, Action