Potřebujete rychle připravit večeři, která nezatíží vaši peněženku? Zkuste tento jednoduchý recept na smaženou rýži s vejcem. Je snadný na přípravu a chutná skvěle!
Rychlé a levné vaření
Vaření ze zbytků může být nejen ekonomické, ale také chutné a kreativní. Smažená rýže s vajíčkem je ideálním příkladem, jak využít zbytky z předchozích jídel a vytvořit rychlou a levnou večeři. Pokud máte v lednici zbylou vařenou rýži, neváhejte ji použít – nejenže ušetříte čas, ale rýže z předchozího dne má lepší texturu pro smažení. Nebojte se improvizovat s ingrediencemi: mraženou zeleninu můžete nahradit zbytky čerstvé zeleniny, kterou máte po ruce, a místo zázvoru použijte česnek nebo jiné koření, které máte doma. Smaženou rýži můžete ozvláštnit přidáním sezamového oleje nebo trošky chilli omáčky.
Recept na smaženou rýži s vajíčkem
- Počet porcí: 4
- Délka přípravy: 30 minut
Ingredience
- 250 g rýže (můžete použít zbytky uvařené rýže z předešlého dne)
- 50 ml rostlinného oleje
- 2 vejce
- 1 cibule
- 1 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru (tato ingredience je volitelná, chápeme, že zázvor není levnou záležitostí)
- 120 g mražené zeleniny (např. hrášek, zelené fazolky, kukuřice, mrkev)
- 1 lžící tmavé sójové omáčky + navíc na dochucení
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Ve větším hrnci přiveďte k varu 1 litr vody.
- Přidejte rýži a po jemném promíchání vařte 10 minut dokud není rýže měkká.
- Pak slijte přebytečnou vodu a nechte rýži vychladnout, občas ji vidličkou promíchejte, aby se neslepila.
Máte-li v lednici rýži z předchozího dne, můžete ji využít a ušetřit si tak čas tím, že přejdete rovnou ke kroku čtyři.
- Ve velkém woku rozehřejte olej, osmažte krátce cibuli, rozklepněte vejce a rychle vše míchejte.
- Přidejte nakrájený zázvor, podle chuti pepř a sůl a orestujte další 2–3 minuty.
- Vmíchejte mraženou zeleninu (použít můžete samozřejmě i čerstvou) a osmahněte dalších 5 minut za stálého míchání.
- Přidejte vychladlou rýži a míchejte (nebo prohazujte) dalších 5 minut, než se rýže prohřeje.
- Nakonec zakápněte lžící sójové omáčky, jemně promíchejte, osolte nebo přidejte sójovou omáčku podle chuti.
Pečená dlouhozrnná rýže s cibulí
Pečená rýže s máslem a cibulkou je oblíbenou přílohou především k masu a omáčkám. Její příprava je velmi snadná vcelku rychlá, navíc po většinu času rýži není potřeba nijak hlídat.
Pečená dlouhozrnná rýže s cibulí
Thajské rýžové nudle Pad Thai s kuřecím masem
Thajské rýžové nudle Pad Thai patří mezi nejoblíbenější jídla asijské kuchyně. Rýžové nudle s kuřecími kousky a spoustou zeleniny společně s nasekanými arašídy a chilli papričkami chutnají totiž naprosto skvěle. Příprava se může zdát trochu náročnější, s naším receptem to však zvládnete hravě.
Thajské rýžové nudle Pad Thai s kuřecím masem
Tipy z redakce
- Rýže: Pokud zvolíte zbylou vařenou rýži z předchozího dne, smažení bude ještě jednodušší.
- Zelenina: Mražená zelenina je levná a dostupná po celý rok. Můžete však použít i čerstvou sezónní zeleninu podle dostupnosti.
- Dochucení: Experimentujte s přidáním dalších koření, jako je česnek nebo sezamový olej, pro různé chutě.
Zdroj: Kupi