Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Nadýchané čokoládové suflé, smyslný dezert, který se vám doslova rozteče v ústech

Dina Photo Stories / Shutterstock.com

Nadýchané čokoládové suflé, které se vám doslova rozteče v ústech, je smyslným dezertem, jenž přenese kouzlo francouzské kuchyně přímo na váš stůl. Tento ikonický dezert, který si našel cestu do srdcí gurmánů po celém světě, je důkazem, že i jednoduchá příprava může vést k vynikajícím výsledkům. Důležitý je výběr kvalitních surovin a pečlivé dodržování postupu. Kouzlo suflé spočívá ve vzdušnosti, kterou zajišťují dokonale našlehané vaječné bílky, díky nimž je výsledek lehký jako pírko.

Přečtěte si také

Sbohem šroubky: IKEA zavádí nové turbo montování, skříně teď postavíte do 20 minut

Odkud pochází suflé?

Historie suflé nás zavádí do 17. století, kdy kuchaři objevili kouzlo našlehaných vaječných bílků, které těstům dodávají objem a vzdušnost. Klíčovou osobností v rozvoji suflé byl francouzský cukrář Vincent La Chapelle, jenž vtiskl této pochoutce dnešní podobu. Název „suflé“ pochází z francouzského „souffler“, což znamená „nadýchnout“ či „odlehčit“ a dokonale vystihuje hlavní charakteristiky této delikatesy. Tradičně se podává ve sladkých variantách jako vanilkové či čokoládové, ale populární jsou i slané verze, například se sýrem. Každá má své osobité kouzlo. Příprava je jednoduchá a nenáročná na suroviny, avšak je důležité pečlivě dodržet kroky zajišťující jeho typickou konzistenci a lehkost.

Co činí čokoládové suflé tak výjimečným?

Jak jsme již psali suflé, podobně jako crème brûlée, je symbolem francouzské cukrařiny. Zapomeňte na všechny pověsti o tom, že jeho příprava je složitá. Náš recept na čokoládové suflé patří mezi jeden z jednodušších dezertů. Sen každého milovníka kakaa a skvělá volba pro začátečníky.

Nadýchané čokoládové suflé

  • Počet porcí: 4
  • Doba přípravy: 30 minut
Dina Photo Stories / Shutterstock.com

Ingredience

  • 210 g čokolády
  • 50 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 vejce
  • lžička vanilkového extraktu

Postup

  1. Příprava čokoládové směsi: Rozehřejte čokoládu spolu s máslem ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě, přičemž každých 20 sekund promíchejte, dokud směs nezhoustne do hladké konzistence. Nechte ji poté lehce zchladnout, přibližně na 3–5 minut.
  2. Příprava žloutkové směsi: Do zchladlé čokoládové směsi vmíchejte žloutky a vanilkový extrakt. Promíchanou směs odložte stranou. Šlehání bílků: V hluboké míse ušlehejte bílky do tuhého sněhu, postupně přidávejte cukr, až vznikne pevná a lesklá hmota.
  3. Spojení směsí: Jemně zapracujte sníh z bílků do čokoládové směsi, dokud nezískáte hladké a jednolité těsto.
  4. Příprava forem: Formičky na suflé důkladně vymažte máslem nebo použijte olej ve spreji na pečení pro snadnější aplikaci. Poté je pečlivě vysypte moukou, aby měly rovnoměrně pokryté stěny. Připravené formičky umístěte na plech. Nyní nalijte směs do forem, povrch uhlaďte a několika rychlými údery formičky klepněte o stůl, aby se těsto rovnoměrně rozprostřelo.
  5. Pečte v troubě předehřáté na 190 °C po dobu 13–14 minut. Jakmile jsou okraje pevné a střed mírně vláčný, suflé je hotové.
Čokoládový mug cake
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Čokoládový mug cake

Čokoládový mug cake je lahodný a vláčný dezert z mikrovlnné trouby, který budete mít připravený během pár minut. Tahle rychlovka díky své šťavnaté a plné chuti uspokojí i ty nejnáročnější milovníky čokoládových dortíků.

Čokoládový mug cake
Čokoládová pěna podle Jamieho Olivera
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Čokoládová pěna podle Jamieho Olivera

Čokoládová pěna je vynikajícím a elegantním dezertem. I když se to na první pohled možná nezdá, její příprava je snadná a nezabere vám moc času. Tímto receptem Jamieho Olivera ohromíte své hosty při každé příležitosti. Luxusní kombinace čokolády a třešní zaručuje dokonalou chuť.

Čokoládová pěna podle Jamieho Olivera

Tipy cukrářů

  • Používejte kvalitní čokoládu: Čokoládové suflé bude tak dobré, jak dobrou čokoládu použijete, tohle není klišé, ale prostý fakt!
  • Šlehejte vaječné bílky správně a jemně je vmíchejte: Typická nadýchanost suflé závisí na správně vyšlehaných vaječných bílcích. Proto, pokud se vám zdá, že sníh není dostatečně pevný, postup raději zopakujte s novými bílky.
  • Podávání se zmrzlinou nebo ovocem: Čokoládové suflé skvěle doplní kopeček vanilkové zmrzliny nebo čerstvých malin či jiného ovoce ze zahrádky. A pokud připravujete suflé v zimě, můžete použít i zamražené ovoce a udělat z něj ovocný rozvar (zahřát mražené ovoce na troše másla, přidat cukr nebo med a nechat zhoustnout).

Zdroj: Kupi