Také si rádi pochutnáte na čerstvě upečeném chlebu, který je tak voňavý a nadýchaný, že byste jej nejraději ihned zhltli celý a bez ničeho, jen tak? Ne vždy se ale při jeho výběru zadaří – a ať už v obchodě omylem zvolíte chleba starší, špatně upečený či zcela neznámého druhu, zkrátka nebudete spokojeni. S našimi tipy se vám to však už nestane – špatný chléb už si domů nikdy nedonesete!
Kdy byl upečen první pecen chleba, nikdo přesně neví, z historických pramenů nicméně lze vyčíst, že tomu tak bylo minimálně před 6 000 lety ve starověkém Egyptě – konkrétně se jednalo o chléb kynutý, ty jiné ovšem mají historii mnohem delší.
Už ve starověku byl postup při jeho zpracování napříč celým světem poměrně podobný, lišil se převážně v použité mouce a poměru jednotlivých surovin – těmi je přitom pouze mouka, voda a sůl. Upéct chleba se tedy může zdát snadné, ve skutečnosti to ale umí být i pořádná alchymie. Kdo jí nicméně jednou propadne, ten jen tak nepřestane.
Italská ciabatta, indický čapátí, francouzská brioška, arabská pita či německý pumprnikl. Jinak se jmenují, jinak vypadají, jinak voní a jinak chutnají. Jedno však mají společné – všechno jsou to chleby. Jaké jsou ovšem typické pro Českou republiku?
Kváskový chléb se peče klasickou technologií za pomoci přírodního žitného kvasu, a to buď třístupňovým, anebo zkráceným vedením. Právě díky kvasu a biochemickým procesům uvnitř získává tento druh pečiva svou typickou chuť a aroma. Obvykle se do něj přidává stejný poměr žitné a pšeničné mouky, kynutí pak probíhá díky zrání kvasu.
Dnešní rychlá doba si žádá rychlá řešení – a právě tomu tento chléb odpovídá. Kyne za pomoci droždí, nakyslou chuť pak získává díky umělému kvasu, který se do něj přidává, tedy nevzniká v něm přirozeně. I když svým vzhledem tento typ chleba kváskový připomínat může, podle chuti je od sebe vždy rozeznáte.
Typickým příkladem tohoto druhu chleba je chléb žitný, který mívá tvar kostky. Peče se ve formě, protože by kvůli použité mouce neudržel svůj tvar ani objem a výsledkem by byla spíše nevzhledná placka.
Chleby se taktéž v souladu s vyhláškou Ministerstva zemědělství rozdělují podle toho, z jaké mouky byly upečeny nebo která v nich převažuje.
Kupte se slevou Chléb Zlatý klas.
Chléb by měl mít hezky vypouklý, pravidelný tvar, nikoliv být příliš placatý či neforemný. Jeho kůrka by měla být zlatohnědá, bez prosvítající střídky. Ta by naopak měla být hezky pružná, pravidelně pórovitá, bez kráterů a propečená (ne však spálená). Na první pohled (nebo spíš přičichnutí) byste pak měli cítit typickou chlebovou vůni – a čím intenzivněji, tím lépe.