Ostružinová pěna s bílou čokoládou je lehký a osvěžující dezert, který potěší vaše chuťové buňky i oči. Tento nepečený zázrak je ideální jak pro slavnostní příležitosti, tak pro dny, kdy toužíte po něčem výjimečném a trendy. Připravte si jemnou pěnu z čerstvých ostružin, nasládlé bílé čokolády a smetany, kterou ozdobíte šlehačkou, ostružinami a citronovou kůrou. Během 45 minut vytvoříte dezert, který potěší nejen vás, ale i vaše hosty.
Ostružiny jezte po hrstech
Ostružiny jsou bohatým zdrojem antioxidantů, především bioflavonoidů, které jim propůjčují syté barvy a chrání proti volným radikálům. Obsahují třikrát více antioxidantů než maliny, což z nich činí účinné bojovníky proti stárnutí buněk a prevenci civilizačních chorob. Jsou bohaté na vitamíny, jako například vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín K, vitamín E, betakaroten a kyselinu listovou.
- Vitamín C podporuje imunitní systém a tvorbu kolagenu.
- Vitamíny B zajišťují správné fungování metabolismu a nervové soustavy.
- Vitamín K je důležitý pro srážlivost krve a zdraví kostí.
- Vitamín E a betakaroten chrání buňky před volnými radikály.
- Kyselina listová je klíčová pro tvorbu DNA a prevenci vrozených vad.
Čerstvé ovoce ve skleničce
Ostružinová pěna potěší nejen vaše oči, ale hlavně pohladí chuťové pohárky. Ideální jak pro slavnostní okamžiky, tak i pro dny, kdy chcete něco výjimečného, lehkého a přitom trendy.
Recept na ostružinovou pěnu s bílou čokoládou
- Počet porcí: 4
- Doba přípravy: 45 minut
Ingredience
- 320 g čerstvých ostružin
- 50 g krupicového cukru
- ⅓ lžičky mleté vanilky
- 80 g bílé čokolády
- 2 plátky želatiny
- 300 g smetany ke šlehání
Zdobení
- našlehaná smetana
- ostružiny
- citronová kůra
- čerstvá máta
Postup
- Ostružinové pyré: Na mírném ohni zahřívejte ostružiny s cukrem a vanilkou, dokud se nerozpadnou a nepustí šťávu.
- Směs přeceďte přes jemné sítko, abyste odstranili semínka a zůstala jen čistá ovocná šťáva.
- Pokud máte víc než 180 g tekutiny, zredukujte ji vařením.
- Čokoládový základ: Odložte 4 lžíce ostružinové šťávy stranou.
- Zbytek přiveďte k varu a přelijte jím kousky bílé čokolády. Nechte stát minutu a pak promíchejte do hladka.
- Želatina a smetana: Připravte želatinu dle návodu a vmíchejte ji do čokoládovo-ostružinového krému.
- Směs ochlaďte v lednici.
- Ušlehejte smetanu do husté pěny a jemně vmíchejte do vychlazené směsi.
- Pěnu rozdělte do skleniček, ozdobte zbylou ostružinovou šťávou a čerstvými ostružinami.
- Na závěr přidejte šlehačku, citronovou kůru a mátu dle chuti.
- Nechte v lednici tuhnout alespoň 2 hodiny před servírováním.
Dobrou chuť!
Zdroje: Kupi, Healthline, GoodFood, Medical News Today