Rádi byste si udělali zásobu jablek na zimní období? Nebo máte chuť na zdravé mlsání v podobě sušených jablečných křížal? Jablka jsou nejen chutná, ale také plná vitamínů a vlákniny. V supermarketu vyjdou jablka draze, pokud však vyrazíte na samosběr, můžete si krásná jablka natrhat sami za výrazně nižší cenu. Máme pro vás tipy na místa, kde již samosběry začaly.
„Konzumace jablek chrání zažívací ústrojí, neboť mají protizánětlivé, projímavé, diuretické a očistné účinky. Pomáhají jak v případě zácpy, tak při průjmu. Stimulují organismus a pomáhají regulovat hladinu cholesterolu a chránit imunitní systém,“ uvádí kolektiv autorů v knize Snadná cesta ke zdraví – Antioxidanty. Loupete slupku z jablek? Nedělejte to, ochudíte se o velké množství cenné vlákniny, která je důležitá pro správnou činnost střev. Jablečné slupky jsou bohaté na vitaminy C, K a draslík.
Samosběr je cenově výhodný způsob, jak získat čerstvá a kvalitní jablka. Sice pro to musíte něco udělat, tzv. přiložit ruku k dílu, ale pokud s sebou vezmete i děti, může být trhání ovoce zábava pro celou rodinu. V supermarketu koupíte jablka odrůdy Golden Delicious za 41 Kč za kilogram, což je podstatně dražší než v sadech.
Po samosběru si možná budete klást otázku, co budete se všemi těmi jablky dělat? Pokud chcete jablka uchovat přes zimu, musí se uskladnit v jedné vrstvě, nejlépe v dřevěné bedničce ve sklepě či chladné místnosti o teplotě 0–4 °C. Další možností je usušení jablek. Stačí je nakrájet na co nejmenší plátky a nechat je sušit v sušičce na ovoce nebo v troubě na nízkou teplotu.
Jablka můžete také zamrazit. Důkladně je omyjte, nakrájejte na menší kousky a dejte do sáčku a do mrazáku. Až budete chtít péct v zimě jablečný štrůdl, uvidíte, jak se vám jablka z mrazáku budou hodit. Tradiční způsob, jak konzervovaly jablka už naše babičky je kompot. Je to jednoduché, jablka omyjte a nakrájejte na malé kousky. V hrnci smíchejte jablka s cukrem a vodou a přiveďte směs k varu. Jablka musí za občasného míchání na mírném ohni změknout. Kompot nalejte do zavařovacích sklenic, uzavřete a nechte sterilizovat při teplotě 75–85 °C. Jablečný kompot skladujte na suchém a tmavém místě.
Zdroje: Kupi, stránky jednotlivých sadů, Snadná cesta ke zdraví – Antioxidanty, Healthline, Health